Vikend na Fruškoj gori

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Vikend na Fruškoj gori: Preporuka za smeštaj + šta posetiti?

Produženi vikend na Fruškoj gori?
– Može! ☀️

Uveeek može, naročito kad je smeštaj i ambijent tako sladak i ušuškan, kao što je u @jarilo.planinskakuca ✨ Ljubav na prvi pogled, šta da vam kažem.

Moram priznati da mi je to bio i prvi put da noćim na Fruškoj gori, s obzirom da živim u Novom Sadu, i često mi ova planina posluži za vikend izlet i hiking. A sad prvi put, i za vikend putovanje.

Pre nego što krenem sa prirodnim i kulturnim atrakcijama koje možete posetiti dok boravite na Fruškoj, delim preporuku za smeštaj.

PLANINSKA KUĆA JARILO

Korisne info:

  • Smeštajni kapacitet je 7 osoba. Za potpuni komfor, po mom mišljenju, idealno je za do 5 osoba. ☀️
  • Pet friendly je.
  • U potpunosti je opremljena kućica. Sve što je potrebno jeste da ponesete vaše lične stvari, i to je to.
  • Ako dolazite sa decom, znajte da u okviru imanja ima igralište za decu, kao i hranilica, i razne igračkice.
  • U kući možete igrati i pikado.
  • A pored svega, tu je i letnjikovac, kao i sauna i đakuzi. 🛀

P.S. Ovaj smeštaj može biti i sjajna opcija za sve koji rade #remote za produženi vikend beg iz grada, ili radnu nedelju na Fruškoj ☺️

Šta posetiti na Fruškoj gori?

Odakle krenuti? Fruška gora zaista obiluje mnoštvom turističkih atrkacija, i mogu slobodno reći, da se za svačiji ukus može nešto pronaći.

Ako voliš prirodu, kulturu, obilaske manastira, vinarija, vodopada, voliš da planinariš, voziš biciklu, praviš piknik sa društvom – Fruška gora ti svaku od navedenih potreba može zadovoljiti.

Interaktivna mapa Fruške gore – sigurno ti može poslužiti pri istraživanju lokacija, budući da je to mapa na kojoj se nalaze sve lokacije i turističke atrakcije. Na jednom mestu 🌍

Tokom našeg vikend putovanja, posetili smo vinariju Vinarium, iz Banoštora. Oduševili smo se gostoprimljivošću, vina su im fenomenalna, a obilazak vinarije i sela vagon prikilicom bili su nam pravi doživljaj.

Svakome ko posećuje Novi Sad, kao i Frušku goru, definitivno bih od srca preporučila posetu ovoj vinariji.

Kako je naša poseta izgledala, pogledajte u nastavku ⬇

Ideje za hajking staze:

1. IRIŠKI VENAC – MANASTIR NOVO HOPOVO – IRIŠKI VENAC 👣

Ideja za kružnu šetnju kroz šumu do manastira, i nazad. Staza je obeležena znacima, strelicama i krstićima, sve do manastira. Prolaze se mostići, izvori, potoci. U povratku je nešto zahtevnija, zbog uspona, ali ne preterano, već taman kako treba. 🤠

Ako je prošetate, javite utiske!

Ukoliko vam je 7km malo, možete dodati još +3km i ubaciti obilazak Starog Hopova. To je bio naš prvobitan plan, ali smo pogrešno skrenuli u jednom trenutkuu… i prekratili je.

2. ZMAJEVAC – RAKOVAČKI KAMENOLOM – BELI MAJDAN – MANASTIR RAKOVAC – ZMAJEVAC 👣

Ova staza je duga oko 10 km, i prošetali smo je za dva i po sata. A predah smo napravili u restoranu Zmajevac, na kraju šetnje.

3. HAJK DO BEŠENOVAČKOG JEZERA 🕵🏻‍♀️

Polazna tačka bilo nam je izletište Jabuka. Tu smo parkirali auto i krenuli u istraživanje.

Staza kojom smo išli je obeležena i vodi kroz šumu, nakon koje se dolazi do manastira⛪️, prolazi se i kroz selo Bešenovački Prnjavor i na kraju se stiže do jezera. Sve ukupno, do jezera i nazad – prešli smo oko 9km. Odličan hajk, s obzirom da je povratak pao teže, jer nas je dočekao uspon.

Bešenovačko jezero je inače veštačko jezero i jedno od trenutno najpopularnijih jezera na Fruškoj Gori. Naziva se još i Beli Kamen. Boje jezera i priroda koja ga okružuje su svakaako razlozi zbog kojih ovo jezero treba da uvrstite u spisak lokacija za posetu na ovoj planini.

Kad dođu letnji dani, vreme možete provesti u poseti mnogobrojnih fruškogorskih jezera, poput Popovičkog, Bešenovačkog, Ledinačkog, Sotskog jezera, Bruje, Moharač, Jarkovačko, Šatrinačko jezero.

Izletišta na kojima možete uživati sa prijateljima i porodicom su Brankovac, Zmajevac, Stražilovo, Popovica, Andrevlje, Letenka.

A tu su i manastiri Krušedol, Velika Remeta, Novo Hopovo, Staro Hopovo, Grgeteg, Jazak, Kuvešdin, Šišatovac, Rakovac..

Vinoljupcima preporučujem posetu sledećim vinarijama:

  • Vinarija Vinarium (nju sam već spomenula),
  • Vinarija Deurić,
  • Mačkov podrum,
  • Vinarija Erdevik.

Ako se odlučite da možda istražite i posetite Dumobavački vodopad, izletište Brankovac i vidikovac Kobilica – eto ideje i puta kako doći, i ukombinovati ove tri lokacije zajedno.

Ako vam je ovaj blog post bio koristan, kliknite na 👍 i podelite post sa prijateljima, te ih podstaknite i inspirišite za sledeće vikend putovanje ili izlet na Fruškoj.

Vaše omiljene kutke i lokacije na Fruškoj mi slobodno pišite u komentarima, ili na Instagramu. I naravno, ja ću vrlo rado kako posetim neke nove, dodavati ovde.

Do neke naredne avanture.

+6

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc