Vikend na Fruškoj gori

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Vikend na Fruškoj gori: Preporuka za smeštaj + šta posetiti?

Produženi vikend na Fruškoj gori?
– Može! ☀️

Uveeek može, naročito kad je smeštaj i ambijent tako sladak i ušuškan, kao što je u @jarilo.planinskakuca ✨ Ljubav na prvi pogled, šta da vam kažem.

Moram priznati da mi je to bio i prvi put da noćim na Fruškoj gori, s obzirom da živim u Novom Sadu, i često mi ova planina posluži za vikend izlet i hiking. A sad prvi put, i za vikend putovanje.

Pre nego što krenem sa prirodnim i kulturnim atrakcijama koje možete posetiti dok boravite na Fruškoj, delim preporuku za smeštaj.

PLANINSKA KUĆA JARILO

Korisne info:

  • Smeštajni kapacitet je 7 osoba. Za potpuni komfor, po mom mišljenju, idealno je za do 5 osoba. ☀️
  • Pet friendly je.
  • U potpunosti je opremljena kućica. Sve što je potrebno jeste da ponesete vaše lične stvari, i to je to.
  • Ako dolazite sa decom, znajte da u okviru imanja ima igralište za decu, kao i hranilica, i razne igračkice.
  • U kući možete igrati i pikado.
  • A pored svega, tu je i letnjikovac, kao i sauna i đakuzi. 🛀

P.S. Ovaj smeštaj može biti i sjajna opcija za sve koji rade #remote za produženi vikend beg iz grada, ili radnu nedelju na Fruškoj ☺️

Šta posetiti na Fruškoj gori?

Odakle krenuti? Fruška gora zaista obiluje mnoštvom turističkih atrkacija, i mogu slobodno reći, da se za svačiji ukus može nešto pronaći.

Ako voliš prirodu, kulturu, obilaske manastira, vinarija, vodopada, voliš da planinariš, voziš biciklu, praviš piknik sa društvom – Fruška gora ti svaku od navedenih potreba može zadovoljiti.

Interaktivna mapa Fruške gore – sigurno ti može poslužiti pri istraživanju lokacija, budući da je to mapa na kojoj se nalaze sve lokacije i turističke atrakcije. Na jednom mestu 🌍

Tokom našeg vikend putovanja, posetili smo vinariju Vinarium, iz Banoštora. Oduševili smo se gostoprimljivošću, vina su im fenomenalna, a obilazak vinarije i sela vagon prikilicom bili su nam pravi doživljaj.

Svakome ko posećuje Novi Sad, kao i Frušku goru, definitivno bih od srca preporučila posetu ovoj vinariji.

Kako je naša poseta izgledala, pogledajte u nastavku ⬇

Ideje za hajking staze:

1. IRIŠKI VENAC – MANASTIR NOVO HOPOVO – IRIŠKI VENAC 👣

Ideja za kružnu šetnju kroz šumu do manastira, i nazad. Staza je obeležena znacima, strelicama i krstićima, sve do manastira. Prolaze se mostići, izvori, potoci. U povratku je nešto zahtevnija, zbog uspona, ali ne preterano, već taman kako treba. 🤠

Ako je prošetate, javite utiske!

Ukoliko vam je 7km malo, možete dodati još +3km i ubaciti obilazak Starog Hopova. To je bio naš prvobitan plan, ali smo pogrešno skrenuli u jednom trenutkuu… i prekratili je.

2. ZMAJEVAC – RAKOVAČKI KAMENOLOM – BELI MAJDAN – MANASTIR RAKOVAC – ZMAJEVAC 👣

Ova staza je duga oko 10 km, i prošetali smo je za dva i po sata. A predah smo napravili u restoranu Zmajevac, na kraju šetnje.

3. HAJK DO BEŠENOVAČKOG JEZERA 🕵🏻‍♀️

Polazna tačka bilo nam je izletište Jabuka. Tu smo parkirali auto i krenuli u istraživanje.

Staza kojom smo išli je obeležena i vodi kroz šumu, nakon koje se dolazi do manastira⛪️, prolazi se i kroz selo Bešenovački Prnjavor i na kraju se stiže do jezera. Sve ukupno, do jezera i nazad – prešli smo oko 9km. Odličan hajk, s obzirom da je povratak pao teže, jer nas je dočekao uspon.

Bešenovačko jezero je inače veštačko jezero i jedno od trenutno najpopularnijih jezera na Fruškoj Gori. Naziva se još i Beli Kamen. Boje jezera i priroda koja ga okružuje su svakaako razlozi zbog kojih ovo jezero treba da uvrstite u spisak lokacija za posetu na ovoj planini.

Kad dođu letnji dani, vreme možete provesti u poseti mnogobrojnih fruškogorskih jezera, poput Popovičkog, Bešenovačkog, Ledinačkog, Sotskog jezera, Bruje, Moharač, Jarkovačko, Šatrinačko jezero.

Izletišta na kojima možete uživati sa prijateljima i porodicom su Brankovac, Zmajevac, Stražilovo, Popovica, Andrevlje, Letenka.

A tu su i manastiri Krušedol, Velika Remeta, Novo Hopovo, Staro Hopovo, Grgeteg, Jazak, Kuvešdin, Šišatovac, Rakovac..

Vinoljupcima preporučujem posetu sledećim vinarijama:

  • Vinarija Vinarium (nju sam već spomenula),
  • Vinarija Deurić,
  • Mačkov podrum,
  • Vinarija Erdevik.

Ako se odlučite da možda istražite i posetite Dumobavački vodopad, izletište Brankovac i vidikovac Kobilica – eto ideje i puta kako doći, i ukombinovati ove tri lokacije zajedno.

Ako vam je ovaj blog post bio koristan, kliknite na 👍 i podelite post sa prijateljima, te ih podstaknite i inspirišite za sledeće vikend putovanje ili izlet na Fruškoj.

Vaše omiljene kutke i lokacije na Fruškoj mi slobodno pišite u komentarima, ili na Instagramu. I naravno, ja ću vrlo rado kako posetim neke nove, dodavati ovde.

Do neke naredne avanture.

+2

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email