IMG_7377

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Kako doći do Dumbovačkog vodopada na Fruškoj gori?

Dumbovački vodopad na Fruškoj gori je jedna od onih lokacija koje je malo teže pronaći, ali kad ga nađete to postane pravi doživljaj i avantura. Instant vam poseta vodopadu postane draža i lepša.

Upravo to se meni desilo pre neki dan kad sam došla na Frušku goru kako bih tad već drugi put pokušala da ga pronađem. Guglala sam dosta i na svakom mestu pročitala različite pravce dolaska. Baš su me svi, na kraju, zbunili.

Jedino što sam znala je da nije obeležen i da će biti prava avantura pronaći ga. Tačno tako je i bilo.

Inspirisana svojim iskustvom i tragajući za informacijama kako doći do vodopada pišem vam ovaj post kako bih vam olakšala “muke”.

Na kraju mi javite utiske i da li vam je post pomogao da ga pronađete. Potrudiću se da vas što manje zbunim. Obećavam. 🙂

Fruška gora krije prave prirodne lepote. Potrebno je samo imati malo volje i krenuti u njihovo istraživanje.

Dumbovački vodopad je svakako jedna od skrivenih lepota Fruške gore. Ušuškan u gustoj šumi, sa visinom od 5m svojom snagom i lepotom oduševljava.

Na mapi ispod možete videti otprilike put do Dumbovačkog vodopada koji vodi od izletišta Brankovac.

Dakle, ako parkirate auto kod samog izletišta Brankovac nastavite samo put pravo do drvene table Manastir Beočin.

Takođe auto možete parkirati i nekih 300m od samog izletišta, kod jednog napuštenog hotela/restorana. Onda vam je put bliži, svega minut hoda u pravcu izletišta.

Zatim samo pratite put kroz šumu i nakon nekih 20ak minuta videćete šumski obeležen put koji vodi u desno i jednu rampu sa znakom “Privatna šuma” koja tu stoji. Krenite putem iza rampe, zaobiđite je i samo pratite obeleženu stazu koja će vas dovesti do..

.. vidikovca Kobilica koji je zaista vredan posete i kratkog predaha na putu ka vodopadu, a i u povratku.

Toliko je lepo da vredi da tu napravite prvu pauzu i uživate u pogledu.

Zatim put nastavljate dole kroz šumu – put ćete videti sa leve strane, a prepoznaćete ga po tome što je strm. Njime se spuštajte dole samo pravo sve do potoka.

Mali savet – ne krećite ka vodopadu ako je dan, dva ranije padala kiša. Strmo je i tada sigurno klizavo .

Zatim kad stignete dole, nastavite samo levo uz potok, orijentišite se prema mapama i tome gde je obeležen vodopad na njima. Taj put je toliko lep, jer pred vas stavlja izazove poput preskakanja potoka, zaobilaženja vode, skakanje sa kamena na kamen. Ludilo dobro.

A nije zahtevno i više je zanimljivo!

I onda dolazite do vodopada, videćete ga i prepoznati po drvetu na kom piše oprez. Kad tu stanete možete videti vodopad iz druge perspektive, a onda se merdevinama spustiti kako biste uživali u potpunosti u njegovoj snazi i lepoti.

Što se povratka tiče potrebno vam je nekih 45 minuta. Istim putem nazad.

Ako ste i vi otkrili put do ovog vodopada i želite da podelite svoje iskustvo pišite u komentarima.

Ako vam se post dopao, pročitajte i ovaj o najlepšem vidikovcu Đerdapske klisure. Takođe vas pozivam da se pridružite mojoj njuzleter zajednici i da budete u toku sa objavama i zanimljivostima koje šaljem.

+11

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email