Predstavnik na destinaciji | Naše iskustvo

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Predstavnik na destinaciji | Iskustvo

Biti predstavnik na destinaciji je u isto vreme jako lep posao, ali i izazovan. Sa sobom donosi mnoštvo prednosti, kao što su život na moru, novo iskustvo, poznanstva, učenje novog jezika, upoznavanje druge kulture, načina življenja..

Iskustvo koje smo Marija i ja imale tokom prošle godine radeći posao predstavnika na destinaciji odlučile smo da podelimo putem Instagram Live-a. Želja nam je bila da damo odgovore na sva pitanja koja smo i mi imale pre nego što smo otišle da radimo sezonu.

BLOG: Posao predstavnika na destinaciji

Obe smo radile u Grčkoj. Marija je bila na Strimonikos regiji (Asprovalta, Nea Vrasna, Stavros, Paralia Vrasna..), dok sam ja bila na Jonskoj regiji (Parga i Sivota). 

Samo neka od pitanja na koje smo dale odgovor su 👇

Kako smo došle do posla predstavnika na destinaciji?

I Maki i ja smo došle do ovog posla guglajući. U suštini, postoji mogućnost i da vam iskoči oglas negde, npr. na Facebooku ili na sajtu poslovi.infostud.

Moj savet vam je da, iako vam ne iskoči oglas, da se raspitate koje agencije imaju svoje predstavnike, da uđete na njihov sajt i da pronađete odeljak ‘Posao’.. Ako ga ne pronađete, onda pišite agenciji na oficijalni mejl, predstavite im se, pošaljite svoj CV i izrazite želju da budete njihov predstavnik.

Koja su zaduženja predstavnika?

Kao glavna zaduženja predstavnika na destinaciji, nas dve smo izdvojile:

  • Dobro poznavanje destinacije i njene okoline – ovo je jako važno!
  • Docek i smeštaj gostiju
  • Organizovanje info sastanka
  • Dostupnost 24\7
  • Vođenje izleta (po potrebi)
  • Dobra komunikacija i saradnja sa lokalcima (lokalna turistička agencija, rent a car agencija, doktor, restorani.. sa svima koji vam mogu biti od pomoći)

Naravno, to je uopšteno gledano i sve dalje obaveze proizilaze iz tih. I svakako da se zaduženja razlikuju od agencije do agencije.

Npr. iz dostupnosti proizilazi činjenica da budete ažurni i u pripravnosti u svakom trenutku, ukoliko vas gosti pozovu, jer im ne radi klima, ili su im se vrata zaključala, a ključ ostao u sobi, ili su se povredili pa im je potreban doktor.. Ili im je jednostavno potrebna informacija kad se kreće na izlet..

A da li predstavnik vodi izlete ili ne, u velikoj meri zavisi od lokalne turističke agencije. Ukoliko oni od vas traže da vodite, onda ćete voditi. Ukoliko ne, onda niste u obavezi.

Iz mog iskustva pokazalo se da sam naajbolje prodavala izlete onda kad sam i sama išla, jer čim gosti čuju da idete i vi, odmah će se osećaju sigurnije i žele da idu..

Na koje sve načine predstavnik može da zarađuje?

Predstavnik dobija od strane agencije koju zastupa fiksnu zaradu. A pored toga, postoje i načini za zaradu na samoj destinaciji.

To se ostvaruje zahvaljujući saradnji sa restoranima, rent a car agencijama, sa lokalnom turističkom agencijom (prodajom izleta)..

U suštini, sa svakim sa kim možete na destinaciji da ostvarite saradnju. Npr. ako upoznate nekog ko se bavi prodajom maslinovog ulja, možete ponuditi da ga preporučujete gostima, pa da i na taj način zaradite.

Pored zarade, znajte i da vam je smeštaj od strane agencije obezbeđen.

Šta bismo istakli kao najveći benefit ovog posla?

Najveći benefit po meni je život na moru. Kao i novo iskustvo.

Pored toga, posao predstavnika na destinaciji mi je doneo nova poznanstva, perspektive, upoznavanje grčke kulture.

Ipak da ne bude da je sve tako sjajno i bajno, treba spomenuti i izazove sa kojima se surećemo. A jedan od njih je – odgovornost. Kako za sebe, tako i za goste.

Koji bismo savet dali nekome ko ide prvi put da radi kao predstavnik na destinaciji?

Marija je na to pitanje sjajno odgovorila i preporučila je svima da obrate pažnju na uslove koji im se nude, a ono što je najvažnije jeste – plata, osiguranje i radna viza.

Što se tiče nekog psihičkog pripremanja, nas dve smo se složile da se za taj posao ne može toliko pripremiti, dok se ne ode i ne doživi. Prosto takvo je iskustvo. Vi uvek možete da pitate ljude koji su taj posao radili da vam pričaju o tome, ali ništa od toga nije dovoljno, dok se sami ne nađete u tim situacijama.

Ali ono što možete da uradite i za šta se možete pripremiti jeste istraživanje destinacije. Sećam se samo kako sam ja pristupila tome štreberski i bukvalno pripremila skriptu o Pargi i Sivoti. Istražila ih detaljno putem Google Maps-a, vile koje ima.. sve, sve!

Tako da, smatram da je to odlična osnova za lakše upoznavanje destinacije. I svakom preporučujem da to isto uradi.

Ukoliko neko od vas planira da letuje u Pargi, bacite pogled na ostavljen link i pročitajte sve moje preporuke vezane za tu destinaciju. 🗺


Ako razmišljate o ovom poslu, ili poznajete nekoga ko bi radio kao predstavnik na destinaciji, prosledite link do lajva ili do ovog blog posta.

Nadam se da vam je bilo korisno. Pišite mi u komentarima ili na društvenim mrežama ukoliko imate dodatnih pitanja. Stojimo vam i Marija i ja na raspolaganju. 😊

+11

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email