Parga

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Parga – najlepše lokacije, plaže, izleti i restorani 🏖

Dobrodošli u Grčku. Dobrodošli u Epirsku oblast. Dobrodošli u prelepu Pargu.. na bajkovito i šarmantno primorsko mesto, na severozapadu zemlje. Dobrodošli na mesto koje vas može savršeno prirpemiti za letovanje u Pargi..

.. i pomoći da istražite ovaj gradić. Otkriću vam koje su to lokacije u Pargi koje oduševljavaju, koje plaže da ne propustite, kao i više o idejama za izlet i restoranima koje toplo preporučujem.

Zatoo hajmoo u virtuelni obilazak! 🗺

Parga je lepotica Epirske oblasti. Ušuškana, neodoljiva i šarmantna, osvaja srca velikog broja turista – iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Albanije, Danske, Švedske, kao i same Grčke..

Kao što sam već spomenula, Parga je grad na severozapadu zemlje. Njene obale zapljuskuju talasi Jonskog mora – za koje je karakterstična kristalno čista i neverovatno plava voda. I ako je Parga grad na kopnu, ona odiše nekom posebnom ostrvskom atmosferom, što možete osetiti već nakon dan, dva boravka.

Zbog svojih raznobojnih i lepih kućica, ovaj grad je mnogima kao grad iz bajke.

Ono što se meni najviše sviđa kod Parge jeste što je lokacijski pogodna kao baza za dnevne izlete na koje možete ići sa agencijom o kojima ćete moći da čitate dole. A ako dolazite sopstvenim prevozom možete obilaziti i okolne plaže, Sivotu, Vrahos, Prevezu i Lefkadu.

Lokacije u Pargi i u njenoj okolini koje oduševljavaju

Parga je toliko lepa da tačno svaki dan možete nešto novo obići i iznova se oduševljavati. Ako ste od onih koji vole odmor provesti aktivno, onda je Parga savršena lokacija za vas, budući da svaki dan možete ispuniti posetom neke druge lokacije, plaže i obilaskom okoline, što sopstvenim prevozom ili izletima koji se organizuju..

Lokacije koje vam preporučujem da posetite tokom boravka u Pargi su 👇

ALI PAŠINA TVRĐAVA

Više o samoj tvrđavi i kako možete doći do nje, možete pročitati u opisu ispod slike.

VODOPAD U ANTUSI

Koliko sam samo bila srećna kad sam čula za ovaj vodopad.
Šetnja do njega bila je pravi doživljaj. U navigaciji je potrebno da ukucate Waterfall Anthoussa i da pratite put. Put je na trenutke divlji, ali ništa ne brinite.

VENECIJANSKA TVRĐAVA

Letovanje u Pargi ne možete zamisliti bez posete ovog jedinstvenog lokaliteta – Simbola grada!

Do tvrđave se stiže kroz stari deo grada, tačnije ulicom koja je paralelna sa glavnom šetališnom gde je pristanište. I za tačno 64 stepenika ste već kod tvrđave.

Ulazak u tvrđavu je besplatan. Ispred tvrđave ćete videti da stoji obaveštenje kako je ulazak na sopstvenu odgovornost. No ne brinite, tvrđava je dobro uređena i pristupačna, samo se na nekim delovima treba obratiti pažnja prilikom kretanja.

Meni je bilo pravo uživanje obilaziti je, a najlepši doživljaj ostavili su mi tuneli i vidikovci. Kao i celokupan prostor koji je okružen drvećem čempresa i koji je izuzetno prijatan za predvečernju šetnju.

OSTRVCE PANAGIA

Turistički verovatno i najzanimljiva lokacija u Pargi je ostrvo Panagia koje se nalazi naspram grada.

Ostrvo je smešteno toliko blizu gradske plaže Krioneri, da se do njega može doplivati. Što je posebno iskustvo. Sagledati Pargu iz te perspektive je stvarno jedinstveno iskustvo.

Ako se ne smatrate dobrim plivačem, onda vam je moj predlog da iznajmite pedalinu, kajak ili sup i tako dođete do njega.

Ostrvo Panagia - letovanje u Pargi, blog post

I jedan mali savet – posetu ostrvu rezervišete za pre podne dok nije jako sunce, budući da se beton toliko zagreje da ćete praktično jedva hodati. I da ostrvu priđete sa desne strane, jer tu je sitan pesak, dok je leva strana kamenita i klizava.

Plaže u Pargi

Po mišljenju mnogih, plaže su veliki adut Parge. Velike, male, peščane, šljunkovite.. zavisno ko šta voli, pa se za svakoga nađe po nešto i svi budu zadovoljni njima.

Piso Krioneri je najmanja plaža u Pargi, koja se nalazi ušuškana između stena, pored gradske Krioneri plaže. Meni omiljena među plažama, upravo zbog ušuškanosti, prirodnog hlada i zelenila koje je okružuje. Ovu plažu čine krupniji kamenčići, pa je to možda i razlog zašto većina ljudi više posećuje npr Valtos plažu na kojoj se sitan pisak.

Inače je ova plaža pravi je raj za plivače, ronioce i za one koji traže mir. A u jutarnjim časovima je najlepša!

Krioneri je gradska plaža koja se nalazi u samom centru Parge. No, ono što joj daje posebnost jeste ostrvce Panagia koje se nalazi nasparam nje i do kog se može doplivati – posebno je iskustvo sagledati Pargu iz te perspektive.

Takođe, možete i pedalinom, kanuom doći do ostrva, prošetati njime i uživati u prelepim prizorima.

I najveća plaža u Pargi je Valtos. Plaža na kojoj se gužva ni ne oseti, s obzirom na to koliko je prostrana. Za plivače idealna. Valtos je takođe odlična plaža za sportove na vodi, tako da ako ste ljubitelj istih onda će vam se sigurno ona dopasti.

Moj predlog je da se oprobate u vožnji SUP-a, kao i u kajakarenju i aqua speed-u. 🚣

Za predloge plaža u okolini Parge, kliknite na ovaj link.

Izleti iz Parge

Što se izleta tiče, mogu slobodno reći samo da su FENOMENALNI! I da letovanje u Pargi svaki turista iskoristi za posetu makar jednom od izleta koji su u ponudi.

Ove godine zbog situacije sa kovidom, nisu svi izleti aktivni koji su prethodnih godina bili, ali ova četiri koja trenutno jesu su zaista dovoljni da se upoznate sa prelepom okolinom.

Izleti na koje se trenutno iz Parge može ići su 👇

PAXOS I ANTIPAXOS

Definitivno najposećeniji izlet iz Parge jeste izlet do ova dva ostrva u Jonskom moru, koje Grci još nazivaju Antipaksi i Paksi. Kako se nalaze na svega 20km i kako se izdaleka vide, to je izlet za koji odmah svi pitaju i koji letovanje u Pargi ne mogu da zamisle bez odlaska do njih.

Antipaksos je manje ostrvo, gotovo i nenaseljeno. Na samom ostrvu, nema marketa, restorana, kafića, već samo more, priroda, lokalci i turisti koje dolaze na jednodnevni izlet radi kupanja.

Dok je Paksos dosta veće ostrvo, zapravo jedno od 7 velikih ostrva Jonskog mora, koje broji oko 2 300 stanovnika. Najveće mesto na ostrvu je Gajos, a tu su još Lakka i Loggos.

Tokom izleta u prilici smo da se kupamo u kristalno plavim vodama Antipaksosa i u plavim pećinama na Paksosu, a za kraj posećujemo najveće mesto Paksosa – Gajos, gde je predviđeno vreme za ručak, kupanje, kupovinu suvenira, upoznavanje sa mestom.

Cena izleta iz Parge je 30€ po osobi, dok je za decu do 4 godine besplatno, a do 12 godina pola cene – 15€. 💙 Cene su iz 2021. godine.

KRF I OSTRVO VIDO

Na svega 2h udaljenosti se trajektom iz Parge stiže na ostrvo Krf, preciznije rečeno na istočnu obalu, u grad KRF.

Krf ili Kerkira, kako ga Grci zovu, je glavni grad istoimenog ostrva. Grad kulture, umetnosti i muzike.

Ako se odlučite za ovaj izlet, imaćete priliku da se upoznate sa srpskom istorijom tokom posete ostrvu Vido i posetom Srpske kuće, kao i kulturom i lepotom ovog grada šetajući njegovim ulicama.

Cena izleta trenutno je 35€ + 5€ za ostrvo Vido. Cene su iz 2021. godine. Naravno, uz vođenje na srpskom jeziku. I polazak trajekta je sada iz Igumenice, tako da autobusom iz Parge idemo ka Igumenici i tu ulazimo na trajekt.

Ako budete dolazili u Pargu, ne propustite ovo iskustvo. Po svemu je posebno i drugačije, a to što ćete videti i čuti je nešto što svako bar jednom u životu mora doživeti i osetiti. 🙏🏻

JONSKA OSTRVA

Izlet koji počinje ujutru u 7h, a završava se uveče u 20h. Izlet koji će vas itinirerom oduševiti, budući da vam daje odličnu priliku da se za samo jedan dan upoznate sa ostrvima Jonskog mora.

Prvo ostrvo koje se posećuje jeste Lefkada, tačnije rečeno u Nidriju se ukrcavamo na brod Nidri Star II i krećemo lagano našu turu.

Na Lefkadi imamo priliku da se kupamo na najlepšim plažama tog ostrva – Egremni i Porto Katsiki. Nakon toga nastavljamo ka Kefaloniji i posećujemo gradić Fiskardo, jedini koji je preživeo strašan zemljotres 1953. godine.

Sledeće ostrvo u nizu je Itaka, mitsko ostrvo Odiseja, gde je predviđeno kupanje na plaži Golden Beach. Nakon Itake se vraćamo ka Lefkadi i odlazimo do ostrvo Meganisi, tačnije do 2 najveće pećine u Grčkoj.

Izlet koji je idealan za one koji vole prirodu i fantastične morske pejzaže. Uverićete se i zašto.

Cena izleta iz Parge je 40€ po osobi.
Cena je iz 2021. godine.

REKA AHERON

Izlet kojim polako, ali sigurno ulazimo u svet grčkih mitova. Posećujemo antičko svetilište Nekromantion, jedno od retkih posvećenih bogu Hadu, za koje se dugo verovalo da je ulaz u podzemni svet.

Cena izleta je 25€ po osobi + 6€ obilazak antičkog svetilišta Nekromantion. Cena je iz 2021. godine.Za ljubitelje divlje prirode ovaj izlet biće savršen. Vođenje ovog izleta je na engleskom jeziku.

Jedva čekam i kroz slike da vam predstavim prirodu od koje zastaje dah i da vam pokažem koliko vredi posvetiti dan ovom izletu. 🍀

Sva četiri spomenuta izleta se vrše u organizaciji lokalne grčke agencije KANARIS TRAVEL.

Takođe iz centra Parge brodićima možete otići do obližnjih plaža – Lihnos i Sarakiniko, za svega 10 do 15e i ostati praktično čitav dan (od 10 do 17h), kao da ste otišli na izlet.

Preporuka za restorane i kafiće

I za kraj, želim da vam preporučim nekoliko restorana i kafića u čijoj ćete hrani i piću, sigurna sam, uživati, kao što i ja uživam.

Ako letovanje u Grčkoj ne može da vam prođe bez dobrog girosa, onda je Giros Grill 33 pravo mesto. Verujte mi, tu je giros najlepši.

Što se tiče restorana, po meni dva najbolja su 👇
Bacchos, po mom mišljenju najbolji, tako da šta god poželite da pojedete u Bacchos-u sigurna sam da će vam se baš, ali baš dopasti.
Oskar pizzeria, ako želite da jedete odličnu pizzu i pastu, i uz to pijete vino, onda je ovo mesto odličan izbor za to.
Oba restorana se nalaze na glavnom šetalištu, sa pogledom na more, tvrđavu i ostrvo. Bonus – restoran Bacchos i Veneziano imaju meni preveden na sprski jezik, što je veliki plus, zar ne?

Za najlepše slatkiše (palačinke i sl.) preporučujem poslastičarnice Pepper, koja se nalazi preko puta crkve, i Flavors iznad Krioneri plaže.

Za najlepšu kafu preporučujem The Captain’s na Valtos plaži, zatim Caravel bar koji se nalazi kod pristaništa, a za večernju bleju i pijuckanje vina uz grickalice preporučujem The Captain, a za pijuckanje piva uz grčko meze The Meeting place.

To su sve u suštini moja omiljena mesta, restorani i kafići u koje redovno idem i čijoj se poseti svaki put radujem.

Nadam se da će vam ovaj blog post biti od koristi ako planirate letovanje u Pargi. Jedva čekam da čujem kako vam se dopada.. i ako ste bili do sad u ovom kraju pišite mi vaše utiske. ☀️

Iii, ako vas zanima kako izgleda letovanje u Grčkoj u 2021. godini, kliknite ovde i pročitajte kako je iz mog ugla izgledao početak sezone ovde, u Pargi.


+13

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc