optimizacija instagram profila

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Kako da uspešno sredite i optimizujete Instagram profil? 💭

Optimizacija Instagram profila postala je izuzetno važna. Zašto?

Sve je više kreatora sadržaja na ovoj mreži, zato je veoma bitno da korisnici pretraživajući određene termine, kao što su ‘digital marketing, cv, linkedin, smeštaj Divčibare’ dođu baš do vas, naravno ukoliko vam je cilj da se pozicionirate za te ključne reči.

Šta je ono što prvo uočimo kad uđemo nekome na Instagram profil? 👀

Složićemo se da je to svakako naziv profila i profilna fotografija. Na osnovu te dve stvari nekad vidimo koliko je ko ozbiljan u onome što radi i predstavlja.

Zatim biografija nam daje više informacija o tom profilu (ko je, šta radi, kome pomaže, itd). Tu su i Highlight ikonice koje pružaju korisnicima dodatne informacije o vama, i na kraju feed.

Detaljnije o važnosti svake stavke (osim feed-a, to bih posebno obradila) koju sam spomenula☝️ delim korisne savete u nastavku.

Naziv profila

Izbegavajte komplikovane, neozbiljne i dugačke nazive profila. Ne koristite previše crtica i tački.

Idealno je da vam naziv profila bude jedna celina, evenutalno sa jednom crticom ili tačkom. Cilj svakog username-a je da bude kratak, jednostavan i lako pamtljiv.

Pored username-a, tu je i opcija NAME. Izuzetno važna za optimizaciju profila. Meni je do skoro pored imena i prezimena stajalo i ‘Digital marketing & Tourism’, što negde inicira da mi je stalo da se rangiram za te ključne rečli. Ali sam to trenutno sklonila, dok ne osmislim malo bolje rešenje za kompletnu biografiju.

Sve u svemu, ako ste biznis profil obavezno obradite pažnju na tu optimizaciju.

Kako biste videli kako to funkcioniše u praksi, ukucajte u Instagram pretrazi neku reč, bilo koju – ‘avanture’, ‘turizam’, ‘marketing’, šta god i obratite pažnju kako su drugi iskoristili i naveli te ključne reči kako bi se uspešno rangirali.

Profilna fotografija

Zavisno od svrhe vašeg profila, profilna fotografija može biti vaša lična ukoliko želite da gradite lični brend ili logo ukoliko gradite brend za vaš proizvod/usluge.

Ako ste smeštajni objekat ili vinarija, a nemate izrađen logo, ne brinite. Za početak je skroz okej da postavite fotografiju koja korisnicima može dočarati ambijent vaše vinarije ili prostor vašeg smeštajnog objekta.

Sjajan primer za ovo što sam spomenula mi je Apartman Sunset na Divčibarama. Njihova profilna fotografija nije logo, već je slika smeštaja i to upravo sunseta – ono što ističu kao najlepši deo boravka u njihovom apartmanu.

Biografija

U biografiji se potrudite da nam kažete:

  • Čime se bavite?
  • Kako pomažete drugima?
  • Poziv na akciju
  • LINK
Instagram biografija

Ako želite da promovišete više stvari – veb sajt, njuzleter, eBook, neki blog tekst, moja preporuka vam je LinkTree. Ja sam do skoro bila isfrustrirana, jer sam toliko linkova želela da imam dostupno na profilu, ali nemoguće je imati 5 linkova odjednom. Zato je tu jedan link koji objedinjuje sve ostale koje želimo da podelimo sa našom zajednicom.

Kad zadovoljite sve navedeno, i neko dođe do vas i vašeg profila, prvo što se nakon svega navedenog vidi jeste svakako feed, ali i highlight ikonice.

Highlight ikonice

Highlight ikonice su tu da poboljšaju “user experience” korisnika koji dođe na vaš profil.

Dizajn Highlight ikonica idealno je da prilagodite bojama koje su vam dominatne na logou i veb sajtu. U Canvi se možete do besvesti igrati i eksperimentisati sa ovim delom sređivanja profila.

Nazive ikonica prilagodite sadržaju koji se nalazi iza njih.

Bonus savet za sređivanje profila – Kreirajte Guide

Guide je super opcija za čuvanje objava u okviru jedne tematike.

Kako biste korisniku olakšali pretraživanje objava na feed-u, naročito ukoliko ih imate previše, kreirajte Guide i na taj način im skratite vreme.

U nastavku možete pogledati kako to izgleda na mom profilu.

Objave sa putovanja sam objedinila, tako da ko god dođe na moj profil, ne mora da lista u nedogled da bi došao do objava iz Španije ili Slovenije, već ih direktno može pogledati u vodiču.

Ono što je super, a preporučujem vam, jeste da svakom vodiču date relevantan opis, kao i opis koji govori o tome šta korisnik može pročitati u nastavku objave.

Highlight ikonice i Guide vam pomažu da sve objave i priče sačuvate na jednom mestu, pod jednim nazivom koji pomaže korisniku da dođe brže do njih.

Detaljnije o marketing savetima, strategiji i ciljnoj grupi na Instagramu pišem u sledećem postu.

Više o mojim uslugama marketinga u turizmu, možete pročitati na linku.

Nadam se da vam je ovaj blog post pomogao da optimizujete i sredite vaš profil na Instagramu. Ako zapnete negde, pišite mi. Rado ću vam pomoći u tom procesu. 📲

+1

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc