Marketing alati - Blog post

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Marketing alati koji mi olakšavaju vođenje društvenih mreža za klijente

Marketing alati su tu da nam pripomognu u poslu. Neki da podstaknu bolju komunikaciju, timski rad, neki da nam uštede vreme, da nam daju korisne informacije, da čuvaju sav posao u dokumentima..

Bez određenih marketing alata priznajem da prosto ne znam kako bih funkcionisala bolje i organizovanije.

Velika većina alata koje ću spomenuti imaju svoje besplatne, ali i plaćene verzije korišćenja.

Top 10 marketing alata koje najčešće koristim 🤓

WORDPRESS

Alat za blogovanje i za pravljenje sajtova. Zahvaljujući WordPress-u i znanju koje sam stekla koristeći ga kroz svoj blog, kao i za projekat Isplaniraj Putovanje, mogu klijentima da ponudim i održavanje veb sajta, unošenja podataka, pisanja blog tekstova..

Kad je alat za blogovanje u pitanju, WordPress je moja preporuka svima! Nije težak za korišćenje i vrlo lako i brzo se savladava.

CANVA

Zahvaljujući plaćenoj verziji Canve obavljam svoj posao sa uživanjem. Toliko ima resursa za korišćenje, toliko inspiracije i mogućnosti..

Na Canvi možete kreirati raznorazne šablone – za Facebook, Instagram, LinkedIn, zatim logo, prezentacije, Ebook, newsletter.. Ma, šta god da poželite! Stvarno je sjajan alat!

Najviše ga koristim za kreiranje objava na društvenim mrežama – Facebook, Instagram, LinkedIn. Takođe, putem Canve sam kreirala i prvi Ebook na temu planiranja putovanja, kao i mnoge prezentacije za posao..

MAILCHIMP

Za Email marketing koristim Mailchimp. Što se tiče korisničkog iskustva nisam preterano zadovoljna ovim alatom. Koristim ga nešto malo manje od dve godine.

Email marketing je još jedan vid komunikacije sa vašim pratiocima/publikom/korisnicima i fenomenalan je način povezivanja i razvijanja odnosa sa potencijalnim korisnicima.

Od skoro imam nalog i na MailerLite-u. Još uvek mi je kratko korisničko iskustvo da bih podelila utiske, tako da stay tuned. Delim čim prođe neko vreme.

CREATOR STUDIO

Ako sarađujete sa više klijenata, ovaj alat vam može biti od velike koristi.
Zahvaljujući njima možete zakazivati objave i Story-je na društvenim mrežama – Facebook i Instagram, u isto vreme.

Creator Studio je za korišćenje na desktopu, dok je Meta Business Suite aplikacija sa kojom isti posao radite, samo sa telefona.

FACEBOOK ADS MANAGER

Za sve one koji se bave plaćenim oglašavanjem na društvenim mrežama, dobro znaju šta je Facebook Ads Manager.

Zahvaljujući njemu kreiraju se reklame na Facebooku i Instagramu. Alat koji koristim najviše zbog posla, a nešto manje i u lične svrhe. Činjenica da je danas rast na društvenim mrežama moguć jedino uz određena ulaganja, tačnije reklame, dovoljno govori koliko poznavanje ovog alata pomaže u vođenju društvenih mreža za klijente.

SLACK

Sjajan alat za komunikaciju unutar tima. Slack koristim već 2 godine i mogu slobodno reći da je odličan za sve online biznise.

Kako funkcioniše?! U okviru jednog Workspace-a možete imati više kanala za komunikaciju i naravno članova. Kanale za komunikacije posmatram kao fioke. U svakoj fioci nalaze nam se različite ‘dragocenosti’ u vidu informacija. I na kraju dana, tačno se zna gde se šta piše.

Primer – Ako imamo kanal ‘ideje’, onda ćemo tu pisati sve ideje koje imamo u okviru projekta.. Pa, kad nam zafali koja – ne moramo tragati za njom i skrolovati do sutra, već je samo kroz par klikova pronaći..

TRELLO

Trello je besplatan alat koji vam pomaže da organizujete zadatke unutar tima. Fenomenalan je za sve one koji su navikli da onako lepe papiriće na sto, kad znaju da treba nešto da obave, s obzirom da funkcioniše slično.

Na jednom mestu možete imati organizovane sve projekte i tu mogućnost da dodeljujete zadatke članovima tima, kao i da pratite šta je urađeno, šta nije.

Ako radite u timu i tragate za alatom koji može da vam pripomogne u organizaciji, preporučujem vam svakako da isprobate Trello.

GOOGLE DRIVE

Kako bih organizovala sve stavke i sve projekte, Google Drive mi daje prostora da za svakog klijenta napravim posebno folder u okviru kog mogu čuvati sve što je i meni, a i klijentima važno. Na kraju dana, ako mi zatreba neki izveštaj, ugovor, blog post – ne moram tražiti po mejlovima ni u Google dokumentima, već samo uđem na Google Drive.

Takođe sve što tu ‘skladištim’, mogu u svakom trenutku da podelim sa timom.

Jedan od alata koji mi štedi vreme! A, mogu slobno reći – ponekad i živce.

AHREFS

Ahrefs je jako moćan alat za SEO. Svi koji se bave time malo ozbiljnije, znaju o čemu se radi.

Ahrefs je alat koji vam pruža pregršt informacija kad je optimizacija sajta u pitanju.

Zahvaljujući ovom alatu možete da istražujete ključne reči, njihov volumen, konkurenciju, dolazne linkove, analizu PPC aktivnosti, kao i da analizirate vaš sajt, postojeće stranicе/tekstove.. Mesečna ulaganja u ovaj marketing alat se kreću od 99$ do 999$.

Ako vas SEO zanima – preporučujem vam da pratite njihov blog, jer verujem da ćete mnogo toga novog saznati o ovoj temi.

GOOGLE ANALYTICS

Kako bih pratila učinak sajta, broj poseta, novih korisnika, termina za pretragu i mnogih drugih stvari, Google Analytics je alat koji mi pomaže da merim rezultate koje postižem, kako na svom sajtu, tako i na sajtovima klijenata.

Takođe, ukoliko radite Google Ads možete pogledati za koje se sve termine rangirate, tačnije na osnovu kojih sve termina ljudi dolaze do vas i vašeg sajta. To vam može biti od pomoći kad ste u fazi istraživanja ključnih reči za kampanju.

Trello, Google Drive, Slack, Meta Business Suite i Canva su alati koje uvek nosim sa sobom, s obzirom na to da ih imam instalirane i na telefonu!

Ako imate preporuku za neki marketing alat koji koristite, i rado biste ga preporučili – pišite mi! 🙂

+4

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc