Zasto Putujemo - Header

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Zašto putujemo?

Prvi blog post posvećujem putovanjima tačnije samoj činjenici – zašto putujemo?

Pogledom u prošlost, svesni smo da su putovanja pojava koja datira od starijih epoha, jer su kretanja ljudi karakteristična još od samog njihovog nastanka. Tada su ciljevi uglavnom bili trgovački, istraživački, zdravstveni ili vojni. Međutim, tadašnja putovanja se svakako ne mogu porediti sa današnjim.
Zašto? Zato što dolazi do promena u turističkim potrebama i motivima zbog kojih putujemo.

Da li primećuješ kada ti se naročito javlja taj čuveni osećaj ” Baš mi se negde putujee..”?! Meni uvek, no šalu na stranu, uglavnom se posebno javi u trenucima kad osetim izraženu potrebu za promenom, za povezivanjem, istraživanjem i samootkrivanjem. 

Pored onih osnovnih turističkih potreba, kao što je recimo potreba za odmorom i razonodom, javlja nam se još mnoštvo drugih – potrebe za kulturnim doživljajem, za probanjem gastronomskih specijaliteta, za volontiranjem, edukacijom, avanturom, posetom manifestacija, putovanjem radi obavljanja posla…
Odrastajući shvatam da se moje turističke potrebe i motivi menjaju.
Moji odlasci na putovanja su odraz potrebe za promenom i spoznajom nekih novih mesta i ljudi.. No, tu su i motivi koji me vuku da posetim one destinacije u kojima mogu svoj avanturistički i nemirni duh ispoljiti, kao i destinacije poput većih gradova u kojima se mogu izgubiti u potrazi za upoznavanjem kulture tog mesta.

Npr. u Šibenik sam putovala zbog konferencije, u Petrovac zbog posla, u Alkalu da bih studirala, u Kordobu i Saragosu zbog festivala.. U potrazi za kulturnim doživljajem bila sam u Barseloni, Lisabonu i Parizu, na Staroj planini zbog planinarenja i avanturizma – više o tome ovde, na Taru zbog raftinga, na Kosmaj zbog jahanja.. Mnoštvo je destinacija, ali svaka mi je pružila zadovoljstvo i ispunjenje one potrebe za kojom sam tragala.

Svakim putovanjem stičemo neko novo iskustvo, saznanje i širimo vidike.

Ono što je takođe interesantno jeste da putovanja imaju svoj uticaj i na psihološkom nivou. Sigurna sam da smo na putovanju mnogo manje pod stresom, a više širimo sreću i zadovoljstvo, što se posmatra i kao razlog potrebe za promenom mesta.
Zato kad god imaš priliku – PUTUJ! Radi? Radi bilo čega – odmora, zdravlja, sreće, zabave, edukacije, posla, skijanja, upoznavanja drugih kultura, ljudi..

Ne zaboravi da je putovanje investicija kojom ulažemo u sebe!

A sad mi reci, zašto ti putuješ?

+2

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email