Avantura na Staroj planini

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Vikend na Staroj planini

Povodom Međunarodnog dana planina odlučila sam da ti predstavim moju omiljenu vikend destinaciju ove godine – vikend na Staroj planini.🍀

Da li znaš da je Stara planina poznata i kao Balkan planina?
Da li znaš da se veći deo tog velikog planinskog masiva nalazi u Bugarskoj, a nešto manji deo u našoj zemlji?

U nastavku teksta saznaj kako sam provela vikend na Staroj planini, kao i nekoliko praktičnih saveta i naravno veliku podršku da je posetiš ukoliko to planiraš.

Divlja, netaknuta,  puna prirodnih lepota, mistična..

Stara planina se nalazi u istočnoj Srbiji, duž granice Srbije i Bugarske, pružajući se u dužini od oko 100 km. Administrativno pripada opštinama Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. Midžor predstavlja njen najviši vrh u našoj zemlji sa svojih 2169 m n.v.

Za park prirode proglašena je 1997. godine, kao područje prve kategorije. Od velikog je nacionalnog značaja sa stanovišta biljnog i životinjskog sveta, te i svojim geološkim, geomorfološkim, hidrološkim i hidrografskim pojavama i dokazuje.

Staru planinu sam posetila u junu, nisam ni verovala da ću se toliko oduševiti njenom prirodom, kulturom življenja, meštanima koji se bore svim snagama za nju – o čemu ću ti pisati nešto kasnije.

Putovanje smo započeli iz Novog Sada. Autoputem E-75 smo išli do Beograda, potom se uključili na autoput za Niš i preko Knjaževca stigli do Stare planine.

Smeštaj smo našli u naselju Ćuštica. Ukoliko kliknete na Koliba Do Kraja videćete da je u pitanju prava planinska brvnara, što daje jos lepši osećaj boravka na planini.

Nalazi se preko puta hotela Stara planina. Još uvek mi je u sećanju ta prijatna i topla atmosfera, ljubazni domaćini, odlična hrana, pristojno uređene sobe.. Ukoliko imate na umu hajking do Babinog zuba ili Midžora, lokacija smeštaja je idealna zbog blizine staza koje vode do vrhova..

Savet: Ukoliko dolaziš u Ćušticu, znaj da nema prodavnica, već sve što će ti biti potrebno nabavi ranije, možeš u Kalni, na putu ka Ćuštici.

Prvi dan: Hajking do Midžora

Moja najveća želja i ujedno izazov je bio uspon na Midžor. I subota je bila predviđena za to.

Subota jutro, silazim u dvorište, pijem najlepšu jutarnju kafu, upijam zrake sunca, divim se svežini vazduha na planini, uživam u lepoti življenja, radujem se usponu, razmišljam koliko li je naporno, hoćemo li do doći do vrha, kakav li nas pogled očekuje.. potom doručkujem.. spremam se i krećeemo! 🌄

Od smeštaja smo krenuli skijališnim stazama do Babinog zuba. Naravno, stajali smo i da napravimo fotkice, pijemo vodu, predahnemo. Osvojivši vrh Babin Zub spustili smo se do restorana Plaža – odlično mesto za kratku pauzu i kafu ili neko hladno pivo.

Nalazi se uz stazu koja vodi ka Midžoru. Raspolaže prostranom terasom, sa koje se pruža neverovatan pogled na Midžor i na vence Stare planine.

Stara planina -  pogled iz restorana Plaža

Staze su odlično obeležene. Sretajući ljude koji idu ka vrhu ili se vraćaju  prosto znaćeš da si na pravom putu. Nisu preterano zahtevne, i koliku god kondicionu spremnost da imaš, mislim da ipak veliku ulogu igraju želja i motivacija da stigneš do vrha, da uživaš u pogledu koji se pruža i da se osetiš moćno, da kažeš sebi – uspeo/la si, idemo dalje, do novih vrhova.

I zaista, na 2 169 m, nakon skoro 4h šetanja do vrha, osećaj je bio prelep, kao i pogled koji se pružio. Neopisivo lep doživljaj.  

Stara planina - Midžor

Povratak je bio znatno brži. Umor i izgoreli obrazi su nas ispratili do smeštaja, pa smo ostatak dana proveli odmarajući i skupljajući utiske. 

Drugi dan: Vodopadi, Temištica, Manastir Temska i Topli Do

Na magistralnom putu Knjaževac – Pirot, ne propustite da se uz put parkirate i vidite vodopad Bigar. Ukoliko odlučite da istražite još malo, onda stazicom pored vodopada, sa leve strane, nastavite i videćete skrivene prirodne lepote koje ovaj lokalitet pruža.

Put nastavljamo ka jednom predivnom manastiru. Na levoj strani rečice Temištice, na dvadesetak kilometara od Pirota, nalazi se manastir Sv. Đorđe, Temska. Danas je to ženski manastir, prelepo uređen, okružen šarenilom cveća i konacima. Ono po čemu je posebno značajan jesu melemi koji se baš tu prave i koji leče najteže bolesti.

Kao što sam i spomenula, u samoj blizini manastira nalazi se Temištica. Kad sam prilazila ka reci, učinilo mi se da je u pitanju pravo malo izletište. Tako da, ukoliko vas put odvede u tom pravcu, kratki predah uz reku je uvek kul i relaksirajući.  

I naša krajnja destinacija bilo je selo Topli Do. Nalazi se u podnožju Stare planine, na samoj granici sa Bugarskom. Put do sela je prilično uzak i od Pirota je udaljeno tridesetak kilometara.

Po čemu je ovo mesto autentično i zanimljivo?! Prema podacima sa interneta, selo Topli Do se nije puno menjalo u proteklih 100 godina. To se može videti po kućama koje su od blata, slame.. Signal je bio prilično loš i u selu nema nikakvih restorana, kafića, prodavnica..

Savet: Opremite se vodom i onim što bi vam bilo potrebno za vreme obilaska sela i vodopada.

Selo je poznato i kao carstvo vodopada, budući da se u njegovoj blizini nalaze se nestvarni vodopadi, prilično skriveni – Donji i Gornji Piljski, Čunguljski vodopad, Kaluđerski skok..

Mi smo krenuli ka vodopadu Donji Piljski, šetali smo 5 km u jednom pravcu i put je bio vrlo interesantan, sa brojnim preprekama. Kad smo stigli do vodopada, mogu samo reći da nas je oduvao lepotom, veličinom i snagom.

Donji Piljski - Stara planina

Po meni jedan od lepših koje sam videla do sada.

U povratku smo skupljali utiske i već spominjali ponovnu vikend avanturu na Staroj planini radi obilaska i drugih prirodnih bogatstava koje ova planina poseduje.

Ne mogu da ne spomenem borbu meštana Stare planine. Borba za očuvanjem reka, prirode i životinja je nešto čemu su se oni posvetili u prethodne tri godine. Jedno veliko bravo za njih. Zahvaljujući tome je gradnja mini-hidroelektrana na prostoru Stare planine odložena u narednih 15 godina.

Na nama je sad da uživamo u njoj, da upijamo njene lepote, da je istražujemo..i jedan mali podsetnik  – da ne bacamo smeće. Hajde da uživamo u svakoj lepoti koju nam pruža priroda – čuvajući je i poštujući.

Nadam se da ti se ovaj tekst dopao i da te je podstakao da razmisliš o Staroj planini kao o nekoj narednoj destinaciji za vikend putovanje – uživanje, istraživanje, planinarenje, skijanje.. 🙂

Moje ostale objave su ovde, klikni i uživaj u iščitavanju. 🙌+5

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc