Vidikovac Ploče

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Kako doći do jednog od najlepših vidikovaca Đerdapske klisure?

U potrazi za destinacijom u prirodi i sa željom da samo negde odemo i zadovoljimo nemirni duh odlučili smo da odemo do Đerdapa. Đerdap je zvučao kao odlična ideja za nedeljni recharge, a vidikovac Ploče i šetnja do njega ispostavili su se kao sjajna avantura.

Dobrodošli na Đerdap, na jedinstveno mesto gde su se priroda i kultura savršeno spojile! Dobrodošli u naš najveći nacionalni park i u prvi geopark u Srbiji.

Vodim vas do vidikovca Ploče. Hajmo!
Kada u google maps ukucaš vidikovac Ploče Đerdap, navigacija će vas odvesti tačno do ispod mesta na putu gde se nalazi vidikovac. Tako da, obratite pažnju na ovu tablu Ploče – Mali Kazan, nekih 2 do 3 minuta pre same lokacije do koje vas vodi google.

Vidikovac Ploče


A pre te table, kraj puta videćete i česmu. Čini mi se da je ta česma nekih 300m pre ove polazne tačke za vidikovac Ploče. Zašto vam ovo pričam?
Postoji mogućnost da u toku sezone ne možete parkirati auto tu gde je znak, već morate kod česme. To je slučaj kada su tu rendžeri nacionalnog parka. Cena ulaznice u nacionalni park je 250 dinara po osobi.

Staza

Mi ih nismo zatekli, vrlo je moguće da je to i zbog toga što je taj dan bilo hladno i po malo kišno. Tako da smo mi parkirali auto tu odakle je polazna tačka videvši i druge automobile parkirane.

Do vidikovca Ploče je potrebno nekih 1h šetnje i staza nije preterano zahtevna, čak naprotiv, staza je pravo uživanje. Hodajući sve vreme kroz šumu upijala sam svaki njen delić i zvuk.

S obzirom da uglavnom obožavam da istražim detaljno mesto na koje idem, staze i puteve koji vode do cilja, no ovaj put nisam to učinila. Samo sam se prepustila. I time bila nagrađena.

Nagrađena videvši još dva neverovatna pogleda pre nego što smo došli do vidikovca Ploče. Pomislih, vau!

Na putu ka vidikovcu Ploče

Naime, ako u jednom trenutku šetajući ka vidikovcu vidite sa leve strane malu uzbrdicu koja je obeležena nacrtanom strelicom na kamenu.

Taj puteljak je nestavran. Pravi raj za avanturiste.
Pored vidikovca Ploče, videli smo još dva vidikovca koji su bili prava uvertira u ono što nas je dočekalo na Pločama.

Kakvo je to prostranstvo. Sloboda. Priroda. Ma, sreća.
Dobrodošli na mesto gde je rođena civilizacija, gde je Dunav najširi, najdublji i najuži. Dobrodošli na Đerdapsku klisuru, na našu najveću i najlepšu klisuru.


Obilazeći vidikovce naše zemlje uviđam da je svaki priča i doživljaj za sebe. I da ne postoji najlepši. Tačnije, najlepši mi je uvek onaj na kom sam u tom trenutku.

Kad smo stigli na vidikovac bilo je svega par ljudi koji su u tom trenutku krenuli da se spuštaju. Međutim, ne u pravcu iz kog smo mi došli. Zbunjeno sam ih upitala kuda se to spuštaju i objasnivši im kako smo mi došli shvatih da smo išli drugim putem koji je duži, ali lepši.

U povratku smo se spustili tim pravim putem koji je obeležen i tablama. Dok je onaj naš šumski bio obeležen planinarskim oznakama na drveću. A sve vreme sam se pitala – što li nema tabli?! Ima ih, samo na drugoj stazi. 🙂

Najviše volim ovakva spontana putovanja koja mi hrane dušu pozitivnim vibracijama i ne skidaju osmeh sa lica do sledećih avantura.

Ako se odlučite da vikend provedete na Đerdapu, na tom putu predlažem vam da posetite Ramsku tvrđavu, Srebrno jezero, Golubačku tvrđavu, Kapetan Mišin breg, Lepenski vir i vidikovac Ploče. Ta vožnja uz Dunav, poseta srednjovekovnim tvrđavama, poseta lokalitetu Lepenski vir i uspon do vidikovca Ploče biće vam sigurno jedinstven doživljaj.

I javite mi obavezno kako vam se sviđa ovaj kraj Srbije.

Preporuka za jedan video koji vam može biti koristan kad se uputite ka Đerdapu.

Preporuka za izlet u ovom kraju, sa polascima iz Beograda i Novog Sada.

Ako vam se ovaj tekst dopao, kliknite ovde i pročitajte kako sam provela vikend na Tari.

+22

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email