Via ferrata iskustvo

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Via ferrata Kablar: Iskustvo i saveti

Via ferrata iskustvo – Ako volite planinarenje i prirodu, ne bojite se visine i uvek ste spremni za nove izazove, onda bi upravo via ferrata mogla biti vaša sledeća avantura u prirodi.

Više o tome šta je via ferrata, kakvo vas iskustvo očekuje, da li vam je potreban određeni nivo fizičke kondicije, šta od opreme možete poneti i o savetima – saznajte u nastavku teksta.

Via ferrata iskustvo

Via ferrata je čelični put odnosno staza koja vodi po stenama koje su uređene gvozdenim pomagalima. I naravno, sve to uz osiguravajuću opremu.

Da via ferrata budi u vama miks osećanja – strah, zadivljenost, sreću, stres, moć, neizvesnost, tremu, je prosto prirodno. Naročito ako vam, kao i meni, strah od visine budi nelagodu.

Ipak verujem da su strahovi tu da se pobeđuju i korak po korak prevazilaze.

Na via ferratu, na Kablaru, krenuli smo u organizaciji Explore Serbia. Početna tačka bila nam je Ovčar Banja. Tu smo se svi sastali i sa vodičima prvo prošli kratku obuku i pripremu.

Cilj avanture bilo nam je penjanje po stenama Kablara, sve do pećine Turčinovac.

Pre same ferrate usledila je šetnja do tačke odakle kreće penjanje, koja je trajala oko sat vremena. U trenutku kad smo stigli na mesto odakle kreće prava avantura, adrenalin je krenuo da radi svoje.

Dlanovi su se znojili, strah je bio prisutan, ali i velika sreća, jer kad nešto dugo želite i nađete se pred ispunjenjem, osećaj sreće je prosto neizostavan. Naročito kad se popnete na vrh, tačnije do cilja i shvatite šta ste zapravo uradili. I kakav ste strah uspeli da pobedite 🙂

Šta poneti od opreme?

Što se opreme tiče, pripremite se kao da idete na planinarenje – udobne patike ili planinarske cipele, slojevita i sportska odeća. U ranac spakujte voće, grickalice, čokoladice, vodu. Pored toga, ponesite i naočare za sunce, kapu/kačket.

Opremu za samu ferratu dobijate od organizatora ture i ona se sastoji od pojasa, kacige i ferrata seta. Na početku, vodiči su tu da vam ukažu na značaj i pravilno korišćenje ferrata seta.

Svaki deo opreme je obavezan i tu je da vam pruži bezbednost i sigurnost u toku uspona i spusta.

Visinska razlika koja se prelazi na Kablaru je svega 50m i napravljena je tako da fizički nije preterano zahtevna. Što se psihe tiče, ne znam šta bih rekla. Ako sam ja, koja se bojim visine, uspela da je nekako prebrodim u tom trenutku i prepustim se, onda verujem da možete i vi.

Saveti za prvo via ferrata iskustvo

  • Naoružajte se dobrim vajbom i željom za upoznavanjem i istraživanjem, kako prirode, tako i svojih mogućnosti.
  • Okupite ekipu koja je uvek spremna za nove avanture.
  • Ova avantura nije za svakoga, što znači da vam je ipak određen nivo fizičke kondicije potreban.
  • Pre polaska na ferratu, vodiči su tu da vam održe obuku i da vas psihički pripreme za uspon.
  • Pravilno korišćenje ferrata seta i slušanje vodiča tokom ove avanture je #must. 🪖
  • Sigurnost i poverenje u opremu i vodiče je jako važna. Kad to osvestite duboko u sebi, tad kreće uživanje u ferrati.
  • Via ferrata na Kablaru je idealna za sve one koji se nikad nisu oprobali u ovoj avanturi. Visinka razlika koja se prelazi je kratka, ali ipak dovoljno izazovna da u vama probudi adrenalin.
  • Svaki korak dobro procenite.
  • I UŽIVAJTE! 🧗🏻‍♀️

Ako volite aktivan odmor u prirodi, obavezno bacite pogled na sajt avanture.rs i rezervišite vašu sledeću avanturu u prirodi, možda baš via ferratu. 🤘

Pišite mi kako vam se čini ova avantura u prirodi i da li biste voleli da se oprobate u istoj? 🧗🏻‍♀️

Do neke naredne avanture.

+2

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email