Via ferrata iskustvo

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Via ferrata Kablar: Iskustvo i saveti

Via ferrata iskustvo – Ako volite planinarenje i prirodu, ne bojite se visine i uvek ste spremni za nove izazove, onda bi upravo via ferrata mogla biti vaša sledeća avantura u prirodi.

Više o tome šta je via ferrata, kakvo vas iskustvo očekuje, da li vam je potreban određeni nivo fizičke kondicije, šta od opreme možete poneti i o savetima – saznajte u nastavku teksta.

Via ferrata iskustvo

Via ferrata je čelični put odnosno staza koja vodi po stenama koje su uređene gvozdenim pomagalima. I naravno, sve to uz osiguravajuću opremu.

Da via ferrata budi u vama miks osećanja – strah, zadivljenost, sreću, stres, moć, neizvesnost, tremu, je prosto prirodno. Naročito ako vam, kao i meni, strah od visine budi nelagodu.

Ipak verujem da su strahovi tu da se pobeđuju i korak po korak prevazilaze.

Na via ferratu, na Kablaru, krenuli smo u organizaciji Explore Serbia. Početna tačka bila nam je Ovčar Banja. Tu smo se svi sastali i sa vodičima prvo prošli kratku obuku i pripremu.

Cilj avanture bilo nam je penjanje po stenama Kablara, sve do pećine Turčinovac.

Pre same ferrate usledila je šetnja do tačke odakle kreće penjanje, koja je trajala oko sat vremena. U trenutku kad smo stigli na mesto odakle kreće prava avantura, adrenalin je krenuo da radi svoje.

Dlanovi su se znojili, strah je bio prisutan, ali i velika sreća, jer kad nešto dugo želite i nađete se pred ispunjenjem, osećaj sreće je prosto neizostavan. Naročito kad se popnete na vrh, tačnije do cilja i shvatite šta ste zapravo uradili. I kakav ste strah uspeli da pobedite 🙂

Šta poneti od opreme?

Što se opreme tiče, pripremite se kao da idete na planinarenje – udobne patike ili planinarske cipele, slojevita i sportska odeća. U ranac spakujte voće, grickalice, čokoladice, vodu. Pored toga, ponesite i naočare za sunce, kapu/kačket.

Opremu za samu ferratu dobijate od organizatora ture i ona se sastoji od pojasa, kacige i ferrata seta. Na početku, vodiči su tu da vam ukažu na značaj i pravilno korišćenje ferrata seta.

Svaki deo opreme je obavezan i tu je da vam pruži bezbednost i sigurnost u toku uspona i spusta.

Visinska razlika koja se prelazi na Kablaru je svega 50m i napravljena je tako da fizički nije preterano zahtevna. Što se psihe tiče, ne znam šta bih rekla. Ako sam ja, koja se bojim visine, uspela da je nekako prebrodim u tom trenutku i prepustim se, onda verujem da možete i vi.

Saveti za prvo via ferrata iskustvo

  • Naoružajte se dobrim vajbom i željom za upoznavanjem i istraživanjem, kako prirode, tako i svojih mogućnosti.
  • Okupite ekipu koja je uvek spremna za nove avanture.
  • Ova avantura nije za svakoga, što znači da vam je ipak određen nivo fizičke kondicije potreban.
  • Pre polaska na ferratu, vodiči su tu da vam održe obuku i da vas psihički pripreme za uspon.
  • Pravilno korišćenje ferrata seta i slušanje vodiča tokom ove avanture je #must. 🪖
  • Sigurnost i poverenje u opremu i vodiče je jako važna. Kad to osvestite duboko u sebi, tad kreće uživanje u ferrati.
  • Via ferrata na Kablaru je idealna za sve one koji se nikad nisu oprobali u ovoj avanturi. Visinka razlika koja se prelazi je kratka, ali ipak dovoljno izazovna da u vama probudi adrenalin.
  • Svaki korak dobro procenite.
  • I UŽIVAJTE! 🧗🏻‍♀️

Ako volite aktivan odmor u prirodi, obavezno bacite pogled na sajt explore-serbia.rs i rezervišite vašu sledeću avanturu u prirodi, možda baš via ferratu. 🤘

Pišite mi kako vam se čini ova avantura u prirodi i da li biste voleli da se oprobate u istoj? 🧗🏻‍♀️

Do neke naredne avanture.

+2

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc