Blog post o avanturama

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Top 5 avantura u 2020. godini

Avanture same po sebi imaju to nešto, taj adrenalin koji nas pokreće, nose sa sobom osećaj prijatne neizvesnosti, užitka i dopuna su (mojoj) energiji. Razmišljajući o prethodnoj godini, shvatila sam koliko mi je novih i drugačijih iskustava donela. Inspirisana time delim sa tobom mojih top 5 avantura u 2020. godini.

Šta je za mene avantura?
Avanturom opisujem sve ono što mi pruža neobičan doživljaj, prijatnu neizvesnost, što mi na neki način predstavlja izazov i čija je lepota u jedinstvenosti trenutka. U nastavku pročitaj moje avanturističke priče.

Ta-da!
Mojih top 5 avantura:


1. Rafting Tarom


Meni već sada omiljena kombinacija odmora, zabave i adrenalina jeste rafting. Verujte mi da je to iskustvo koje se dugo prepričava i privlači da ga iznova doživimo.
Nezaboravne uspomene sa raftinga nosimo zahvaljujući našim domaćinima iz Rafting Centar Drina-Tara koji su učinili sve da nam bude zabavno i ludo.

Pored raftinga, možeš isporbati i druge aktivnosti poput vožnje kvadovima, hajking, zipline, safari..

Sama rafting avantura trajala je 4 sata. Priroda od koje zastaje dah, kupanje, vodopadi, divlji izvori, druženje, adrenalin – sve to možeš da očekuješ od raftinga.

Rafting Tarom

2. Jahanje konja


Za mene je to bila prava avantura. Doživljaj. I sreća. Jedan od onih oslobađajućih dana. Oslobodiš se svega negativnog, a povratiš sreću, samopouzdanje i prosto se zaljubiš u ovu životinju i taj sport.

Više o mom celokupnom iskustvu sa jahanja možeš pročitati ovde.

3. Uspon na Midžor


Posle par godina, to je bilo moje prvo ozbiljno planinarenje. Potpuno neplanirana poseta Staroj planini pretvorila se u jedno od lepših iskustava prošle godine. Zašto neplanirana? Zato što sam taj vikend koji sam provela na Staroj planini zapravo trebala provesti na Homolju, međutim zbog poplava koje su zadesile to područje tada, Homolje sam pomerila za jul, a u junu sam otišla na Staru planinu. Kakav potez, a?! Priznajem, savršen.


Kada sam se upustila u istraživanje Stare planine i lokacija koje bih posetila, a još više kada došla tamo, uverila sam se koliko je ova planina divlja, netaknuta, lepa i moćna.

Uspon na Midžor

Doživljaje sa Stare planine uživam da prepričavam, a ono što posebno naglašavam u priči je uspon na Midžor, koji mi je ostao u najlepšem sećanju. Bila sam presrećna osvojivši krov uže Srbije, jer je osećaj na 2169 m bio neopisiv. Srećna, moćna i slobodna. To su reči kojima bih opisala taj trenutak.
A, o svim mojim doživljajima sa Stare planine pisala sam ovde.

4. Istraživanje Fruške gore biciklom


Wohooo! Istraživanje planine biciklom? Zvuči jako avanturistički. I jeste.
S obzirom na blizinu Fruške gore Novom Sadu i na moju ljubav prema proveđenju slobodnog vremena na planini i u priridi, ovo je bio savršeni avanturistički beg iz grada.

Sunčane nedelje bile su idealne za nasmejano okretanje pedala i prirodni reset. Vozali smo biciklu svuda. Ostavljali je, pa šetali. Istraživajući Fruškać.

Najdraže mi je bilo kad smo jedno mamurno jutro rešili da iskoristimo za vožnju. Krenuli ka Popovici, u nameri da odemo do planinarskog doma Orlovo Gnezdo, gde leti možete doći, popiti piće i uživati u divnom pogledu, a potom i prošetati stazom zdravlja do pogleda koji puca (vidikovac Orlovo Bojište, Popovica).
Put vredan svake okrenute pedale, kapljice znoja i načinjenog koraka.

Popovica je poznato izletište na Fruškoj gori, tako da ako dolazite obavezno je posetite i prošetajte obeleženim stazama. A za okrepljenje tu je planinarski dom, kao i autentični kafić Gorski Smeško.

Istraživanje Fruške Gore bajsom


5. Kampovanje


Kampovanje je defintivno poseban način povezivanja sa prirodom. Uverila sam se u to kampujući prvi put i sasvim sigurno znam da ću se još mnogo puta odvažiti na takav način putovanja.

Kako smo iznenada rešili da otputujemo negde na dva dana, smeštaj je bilo teško naći bilo gde, te smo tako rešili da kampujemo i na taj način provedemo vikend na Srebrnom jezeru. Pozvali smo jedan kamp i rezervisali kamp mesto.

Što se cene tiče, čini mi se da je po osobi bilo 500 dinara. Kamp se nalazi u neposrednoj blizini jezera, čak šta više naše mesto bilo je na svega 3 minuta od jezera i 5 minuta hoda do toaleta.

Avantura na Srebrnom jezeruOno što mi se posebno dopalo kod kampovanja jesu ljudi i atmosfera. Opuštenost, ljubaznost, srdačnost, zajedništvo su samo neke od reči kojima bih opisala te ljude i atmosferu koju sam osetila.

Ako do sad niste kampovali, pružite priliku toj avanturi. Biće vam neobično da apartman zamenite šatorom na destinaciji, ali verujte, to je posebno iskustvo.

Piši mi ako znaš za neka kul mesta za kampovanje, a ja ću u jednom od narednih postova pisati više o svom iskustvu i šta je sve potrebno da poneseš na kampovanje.

Koja ti se avantura od mojih top 5 najviše dopala? Ja već smišljam nove za ovu godinu, tako da ako imaš neke predloge piši mi. Radujem se deljenju iskustava i novim avanturama. 🤠

+9

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc