Surf, iskustvo iz mog ugla

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

SURF: Iskustvo iz mog ugla

Surf iskustvo mi je definitivno jedno od najboljih iskustava ove godine!
Možda je i upravo zbog toga što sam toliko dugo maštala o tome i što već 3 godine za redom zapisujem u dnevnik tu aktivnost kao veliku želju da iskusim.

Surfovanje je površinski vodeni sport, koji spada u ekstremnije sportove na vodi i koji poslednjih par godina postaje i te kako popularan.

Zahvaljujući talasima i dasci sa specifičnim plovnim svojstvima uspevate da se održite na vodi, što je i osnovni cilj.

Ili što bi se reklo – Surf is a way to be free.

Nekoliko saveta za surf, iz mog ugla

Dan ili dva, pre nego što sam rezervisala čas, upustila sam se u istraživanje surfa i svega što me očekuje tokom tog prvog časa. Malo sam informacija našla, bar na našem jeziku, ali zato ih ima pregršt na stranim jezicima.

Ako budete znatiželjni kao i ja, verujem da će vam značiti da sve to pogledate i iščitate.

SAVETI iz mog ugla

 1. Nemojte dozvoliti da vas strah nadjača i da vas spreči da se oprobate u ovoj aktivnosti.
 2. Uzmite čas surfa, ukoliko nikad niste stali na dasku. Verujte mi! Koliko god vam se možda sa obale surf čini ‘lakim’, nije uopšte! Tačno postoji tehnika koja se koristi pri ustajanju, samom surfu, kao i način veslanja, nošenja daske kroz vodu, itd..
 3. Nanesite zaštitni faktor pre nego što izađete na vodu, ukoliko je sunce jako. Obavezno!
 4. Budite sigurni u to da ste obukli kupaći koji vas ne steže, ili koji vam ne spada. Ja sam svaki put oblačila jednodelni kupaći, jer sam bila sigurna da se neće pomeriti. I da mi neće ni u kom trenutku smetati.
 5. Devojke, vežite kosu jakom gumicom. Meni je na prvom času ispala gumica koja mi je baš draga i izgubila sam je. Zato sam se za sledeći put pripremila i otišla da uzmem 5 malih i čvrstih gumica za 1Eur. Čisto da mi ne bude žao, ako ih izgubim. Zamislite šta se desilo – sve su na broju. Toliko su dobre. 😄
 6. Ne plašite se veličine talasa. Najgore što može da vam se desi jeste da se nagutate malo vode. Ali verujte mi, to će vam biti toliko nebitno u tom trenutku, jer ništa od adrenalina nećete osetiti.
 7. Aplikacija putem koje možete pratiti koja je veličina talasa, ili vetra jeste windguru.cz. Mi smo konkretno za Tenerife pratili lokaciju El Cabezo.
 8. UŽIVAJTE! Surf je zaista, po mom mišljenju, jedinstvena aktivnost na vodi, koja vam toliko radosti pruža.. Prepustite joj se maksimalno.

Šta dobijate od opreme?

Što se opreme tiče na vama je samo da obučete kupaći. Ostatak opreme dobijate – neopren odelo koje da vam ne bude hladno u vodi, i daska – zahvaljujući kojoj uspevate da se održite na vodi i surfujete.

Na Tenerifima je voda generalno hladnija, tako da je odelo obavezan deo opreme. A pre nego što uđete u vodu, potrebno je da vezicu zakačite za članak noge. Na fotografiji ispod možete videti kako to izgleda. 👇 To se radi, pre svega, kako vam pri padanju ne bi pobegla daska.

Takođe, ne zaboravite da ponesete zaštitni faktor, ako je sunce jako. 🙂

Ako slučajno zaboravite, u svakom surf shopu možete pozajmiti malo kremice. Sećam se da su nama pred čas dali da se svi namažemo..

Destinacije za surf

Ako vam se surf iskustvo toliko dopadne (koliko i meni), sigurno ćete se pitati na kojim se još destinacijama možete oprobati u ovoj aktivnosti.

Istraživajući sam, pored Tenerifa, došla sam i do sledećih destinacija:

 • San Sebastijan, Španija
 • Sarauz, Španija
 • Sardinija, Italija
 • Peniše, Portugal
 • Lagos, Portugal
 • Bijaric, Francuska
 • Agadir, Maroko

Sjajne uslove za surf iskustvo imaju i zemlje kao što su Irska, Engleska, Danska, Škotska.. I naravno daleke destinacije, kao što je Šri Lanka, Meksiko, Brazil, Bali, Kuba, Tajland! Ukoliko biste dodali još neku destinaciju, podelite u komentaru.

Po mišljenju mnogih, Tenerifi su idealni za početnike, i iz mog ugla to je definitivno tačno.

Ako ste imali priliku da se oprobate u surfu, pišite mi kakvi su vaši utisci bili. 🏄 I da li biste još neki savet dodali?

Ako vam je ovaj post bio interesantan, nastavite da čitate moje avanture sa putovanja.

Do neke naredne avanture.

+4

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc