Šta videti u Valjevu?

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Šta videti u Valjevu? Saznaj i oduševi se Kolubarskim krajem

Valjevo. Grad koji mi je tako dugo bio na mojoj putničkoj listi željenih mesta za posetu. Grad u koji sam kao mala odlazila često i koji mi je srcu bio posebno drag. Mada, moram priznati da sad kad sam ga posetila turistički i čitav jedan dan mu posvetila, sad mi je još draži. Tako da, u nastavku posta očekujte moje iskustvo i preporuke šta videti u Valjevu tokom samo jednog dana.

Oduševiti se Kolubarskim krajem nije teško. Potrebno je samo doći na jedan dan u Valjevo i istražiti ga.

Više o Valjevu podelila sam u Instagram objavi.  👇 

Da li je Valjevo potcenjen grad na turističkoj mapi ili nije, nisam sigurna. Ono što želim ovim postom jeste da vas podstaknem da, ako do sad niste bili u Valjevu, da odete. I doživite ga..

.. jer se toliko bogate istorije, kulture i prirode nalazi na tako malom prostoru.

Šta videti u Valjevu za samo jedan dan boravka?

Budući da sam krenula iz Lazarevca, do Valjeva mi je trebalo nekih 40 minuta. Po dolasku, parkirala sam auto kod NIS-ove pumpe i krenula u istraživanje centra grada.

Dok ste u centru preporučujem vam da obavezno prošetate čaršijom Tešnjar, koja je zbog svog autentičnog i sačuvanog stila gradnje bila mesto snimanja raznih filmova gde je bilo potrebno prikazati život u 19. veku – Šešir profesora Koste Vujića, Ivkova slava.

Šetnja čaršijom bila mi je pravi doživljaj.

Potom smo sele u jedan restoran kraj reke Kolubare. Radi se o restoranu Intermeco. Tu smo popile kafu i nastavile obilazak. 🔍

Na svega 5 minuta hoda od restorana bio nam je Narodni muzej i Muselimov konak, te smo u trenutku rešile da ih posetimo. Cena ulaznice za oba objekta je 260 dinara.

Muzej na fenomenalan način prikazuje razvoj i istoriju valjevskog kraja, od praistorije pa sve do Drugog svetskog rata. Koliko je dobro uređen govori i činjenica da je 2012. godine bio nagrađen Turističkim cvetom, najvišim priznanjem koje daje Turistička organizacija Srbije za doprinos razvoju turizma.

Ispred muzeja videćete spomenik Iliji Birčaninu i Aleksi Nenadoviću.

Nakon obilaska muzeja otišle smo da vidimo Muselimov konak – najstariji sačuvani objekat u Valjevu.

Samo upoznavanje sa objektom izgleda tako što se prvo upoznajemo sa eksponatama koje čuvaju uspomenu na taj period (1804. – 1835.). A onda silazimo u podrum koji je nekada bio zatvor.

Zatvor u kom su bili zatočeni Ilija Birčanin i Aleksa Nenadović i odatle su odvedeni na gubilište. Taj događaj u istoriji poznat je kao “seča knezova”.

Dok smo bili u podrumu odslušali smo dva audio snimka koja su nas dodatno upoznala sa lokalitetom.

Ako dolazite u Valjevo turistički, moj savet vam je da nikako ne propustite Narodni muzej i Muselimov konak. Ostaviću vam link do sajta muzeja, čisto da proverite radno vreme ukoliko se odlučite da ga posetite.

U šetnji gradom imale smo priliku da vidimo i spomenik Živojinu Mišiću i Desanki Maksimović.

I pre nego što smo otišle u prirodu, posetile smo Kulu Nenadovića. Iz centra grada do kule trebalo nam je nekih 15ak minuta hoda, što nam je jako prijalo da dodatno prošetamo ulicama Valjeva i istražimo ga.

Kula predstavlja jedan od simbola grada. Ne znam da li je i vama, ali ja kad pomislim na Valjevo jedna od prvih asocijacija mi je baš ova kula.

Izgrađena je 1813. godine i nalazi se na brdu Kličevac. Podigao ju je Jakov Nenadović uz pomoć svog sina Jevrema, kako bi se tu skladištila municija.
Međutim, između dva ustanka korišćena je od strane Turaka kao zatvor.

Danas se u kulu može ući i u njoj obići muzejska postavka.

Kao što rekoh, nakon vremena provedenog u gradu pobegli smo malo u prirodu.. i to ni manje ni više nego na jedan od lepših vidikovaca u našoj zemlji.

Od mesta gde smo parkirale auto do vidikovac Velika stena ili Lazareva stena trebalo nam je nekih 20ak minuta vožnje. Po meni, ovo je jedna od lepših lokacija u Valjevu.
Vidikovac je zaista jako lep i pravo je uživanje bilo videti ga ponovo.

Sa vidikovca se pruža nestvaran pogled na jezero Rovni, koje predstavlja veštačko jezero nastalo pregrađivanjem reke Jablanice i izgradnjom brane. Jezero se lokacijski nalazi između sela Stubo i Rovni.

Par saveta: Ako se uputite ka ovom lokalitetu najbolje vam je da u navigaciji ukucate selo Stubo i da idete putem preko brane. Dalje samo pratite put i jednu tablu koja se nalazi kao usmerenje.

Možete pitati i lokalce za pomoć, budući da je ovo novija lokacija na mapi. I za kraj, kola možete parkirate preko puta seoskog groblja i malo se spustiti niže ka stazi koja vodi ka vidikovcu.

Manastir Ćelije nam je bila sledeća stanica. Danas su Ćelije ženski manastir, koji se nalazi na svega 6km od Valjeva. Manastir je jako lep i nalazi se u takvom lepom prirodnom okruženju da se ja nisam mogla nagledati.

Savet: ako planirate posetu reci Gradac, kao i manastiru Ćelije, onda možete da dođete do manastira, posetite ga i onda se samo spustite do reke i odatle krenete u šetnju uz reku ili sednete negde kraj reke..

Mi smo upravo to uradile.
Nakon posete manastira Ćelije, spustile smo se do reke Gradac i tako spontanto naišle na Etno-ekološko domaćinstvo Skok po skok. Naravno, odmah smo se tu ušuškale i sele.

Čitav ambijent, priroda, mir, tišina, miris ribe, topao čaj, žubor reke.. Pa da smo tražile bolje mesto, ne bismo našle, čini mi se.

I za kraj smo posetile brdo Vidrak. U želji da tu dočekamo zalazak sunca, sa pogledom na grad. Brdo Vidrak predstavlja spomen-park posvećen borcima revolucije. A u njegovom centru dominira spomenik heroju Stevanu Filipoviću.

Ako produžite kolima malo gore ili prošetate, doćićete do restorana koji se zove Paviljon Markova stolica, odatle se takođe pruža predivan pogled na grad (što možete videti na ovoj drugoj slici).

Zašto Markova stolica? Naime, prema jednoj legendi, priča se da je Marko Kraljević sedeo na brdu nekih 100m iznad Kolubare i da je prao noge u istoj, pa je samo mesto po njemu dobilo ime MARKOVA STOLICA.

Ono što ne mogu da ne spomenem ovom prilikom je zbog čega mi je odlazak u Valjevo bilo tako posebno iskustvo.

Naime, ovo je bilo moje prvo samostalno putovanje sa drugaricom. Preciznije rečeno, prvi put sam vozila negde sama, van mog grada.

Vožnju sam položila još 2016. godine, ali sam tek sad prvi put samostalno otišla negde. Skoro dve i po godine sam bila neaktivni vozač i tek sam se pre par meseci ponovo vratila u saobraćaj.

A izlet do Valjeva mi je bio odlična prilika da razbijem i taj strah i dilemu, da odem, uživam i isključim se.

Put do Valjeva bio nam je tako lagan, opušten i prijatan. Obe smo uživale uz priču i muziku, a ja sam se na trenutke pitala “ma da li je ovo stvarnost?”..

Na instagramu sam podelila više o tom iskustvu, kliknite ovde da vidite.


Moram dodati i to da nam je putovanje bilo isplanirano i da smo uz pomoć Isplaniraj putovanje imale pravi ugođaj. Imajući okviran plan putovanja bilo nam je mnogo lakše da se opustimo i obiđemo sve što smo poželele. 💚

Ako ste do sad bili u Valjevu pišite mi koje lokacije vi preporučujete za posetu u ovom kraju? Radujem se da ih čujem, pošto se nadam da ću uskoro ponoviti posetu ovom gradu.

Ako vam se ovaj post dopao, pročitajte i post o ideji za vikend izlet na planinu Kosmaj. Sigurno će vam se dopasti i inspirisati vas na beg iz grada u prirodu. Pišite mi utiske ako ga pročitate! 🙂

+8

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc