Blog post o Parizu

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Vodič kroz Pariz | Šta videti tokom 4 dana boravka u gradu ljubavi?

Pariz. Grad ljubavi, svetlosti, umetnosti i arhitekture. Jedan od turistički najpoznatijih gradova, a ujedno i najposećenijih. Za Pariz se vezuje i ona čuvena fraza – Paris is always a good idea.
Ako se pitate šta videti u Parizu, ovaj blog post vam može pomoći da isplanirate putovanje u ovaj grad.

Za mnoge je Pariz najromantičniji grad, dok je za neke glavni grad mode i arhitekture. Ali svi se slažu u jednom – morate doći u Pariz bar jednom u životu.

Paris exists to remind you that all your dreams are real.

Audrey Hepburn

Šta videti u Parizu za samo 4 dana?

Kad me neko pita šta videti u Parizu, ja kao iz topa svaki put kažem – Obavezno Luvr, Monmartr i Trijumfalnu kapiju.

To su bile lokacije u Parizu koje su mene oduševile. A u nastavku delim sve lokacije koje sam posetila tokom 4 dana boravka.

Ajfelov toranj

Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Parizu je upravo Ajfelov toranj. Gradnja tornja počela je 1887. godine, dok je svečano otvoren u maju 1889. godine.

Naziv je dobio po svom inženjeru Gistavu Ajfelu.

Da je Ajfelov toranj simbol Pariza, to svi znamo. Da se neminovno svaki turista slika tako da se toranj vidi, i to vam je sigurno poznato. 😄👇

Savet vezano za fotografisanje ispred Ajfelovog tornja – morate poraniti ako želite lepe fotke i fotke bez ljudi. 😄

Ono što je zanimljivo vezano za toranj jeste činjenica da je prvobitno trebao biti sagrađen u Barseloni.

Kako ga španci nisu hteli, a povodom stogodišnjice francuske revolucije koja je bila 1889. godine, francuzi su tragali za monumentalnim lukom visine oko 300 m koji bi bio ulaz na svetsku izložbu. I tako je baš Ajfelov toranj izabran.

Kada je toranj otvoren, lift nije postojao, pa je tako posetioce do vrha tornja delilo oko 1700 stepenika. Danas zahvaljujući liftu se možete vrlo brzo popeti na vrh i sagledati Pariz kao na dlanu!

Osećaj koji se na vrhu oseti je nešto što se ne može prepričati!

Kako Ajfelov toranj izgleda magično u večernjim satima, pogledajte na slici.

Champs-Élysées

Champs-Élysées je najduža i najlepša avenija u Parizu. A i jedna od najlepših i najpoznatijih avenija u svetu.

Dugačka je blizu 2 km i povezuje Trijumfalnu kapiju sa Place de la Concorde.

Kad se samo setim kad sam hodala ka Trijumfalnoj kapiji.. iskreno, imala sam osećaj kao da sam u nekom filmu! Tako je sve bilo lepo.. i užurbano.

Puno luksuznih radnji, kafića, restorana, drvoredi koji okružuju široke bulevare, zvuk automobila, ljudi, smeh, škljocanje fotoaparata i telefona.. kao u filmu!

Šetnja ovom avenijom je definitivno nešto što preporučujem svakome ko prvi put posećuje Pariz.

Žao mi je što nemam baš ni jednu sliku koja dožarava lepotu ove avenije, ali ako kliknete ovde videćete koliko je čarobna.

Trijumfalna kapija

Zajedno sa Ajfelovim tornjem, Trijumfalna kapija se smatra simbolom grada ljubavi. Oduševljava turiste kako veličinom, tako i lepotom.

Nalazi se na trgu Šar de Gola, koji predstavlja jedan veliki trg u kojem se čak 12 avenija spaja.

Trijumfalna kapija konstruisana je u čast palih boraca tokom Francuske revolucije i Napoleonovih ratova.

Mostovi

Pri poseti Parizu, prosto je nemoguće da bar jedan most ne pređete. Em što ih ima mnogo, em što su nezaobilazni kada je turistički obilazak grada u pitanju.

U Parizu ima čak oko 30 mostova, a samo neki od njih su Ponte Alexandre III, Pont Neuf ili Novi most, Most umetnosti, Marie Bridge, Most Bercy, Kraljevski most..

A najlepši most na Seni i jedan od najlepših na svetu je Ponte Alexandre III.

Pozlaćen, moćan, veliki..

A blizu tog mosta nalazi se jedna pekara u kojoj sam jela najlepše pecivo u Parizu i pila predivnu kafu. Pekara se nalazi u ulici Bd Saint-Germain.

Muzej Luvr

Predstavlja jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja u svetu. Zgrada muzeja nalazi se u centru Pariza, nedaleko od reke Sene.

Muzej je izgrađen u obliku potkovice i u njemu se nalazi oko 65.000 umetničkih dela, a prema nekim procenama smatra se da je potrebno oko 5 nedelja kako bi se muzej u potpunosti obišao, tačnije kako bi svakoj postavci posvetili dovoljno pažnje.

Muzej Luvr jednu od najbogatijih umetničkih zbirki na svetu, a one su podeljene u 6 odeljaka: egipatski, orijentalni, grčki i rimski antikviteti, slike, skulpture, umetnički predmeti.

Monmartr

Slatki, šarmantni i živopisni deo Pariza koji će vas pri poseti sigurno osvojiti.

Monmartr je severni deo Pariza, ujedno i najviši sa kog se pruža pogled na ceo grad. Poznat je i kao boemska četvrt i umetnička.

Pri poseti očekujte puno preslatkih kafea, restorana, šarenih uskih uličica, uličnih umetnika, suvenirnica, puno tuurista i dobre energije.

Tokom šetnje Monmantrom preporučujem vam da svakako obiđete Baziliku Svetog srca (Sakr ker), sednete bilo gde na stepenice ispred bazilike i uživate u pogledu, istražite uske uličice ove četvrti, popijete piće u nekom od lokalnih kafea..

Krstarenje Senom

Iskustvo koje bih svakome preporučila. I moja preporuka je da idete u popodnevnim satima – kako biste uhvatili pogled na grad i u dnevnom i u noćnom izdanju.

Zaista je poseban doživljaj sagledati grad iz ugla reke.

Tokom vožnje bila sam u prilici da većinu znamenitosti koju sam već obišla hodajući sad sagledam iz drugog ugla i da prođem ispod mosta koji, kako legenda kaže ispunjava želju koju zamislimo u trenutku kada smo ispod (meni se moja ispunila, ali stvarno😆)..

Ako ste imali priliku do sad da krstarite gradom – znate o čemu pričam! Ja vožnju brodićem na putovanjima ne propuštam.


Da je 4 dana malo, svakako da jeste. Pariz je toliko veliko i toliko sadržaj da ni 10 dana nije dovoljno, čini mi se. No, biće prilike da se poseta ponovi i da se istaže neke nove lokacije.


Šta smo koji dan posetili?

Prvo veče. Po dolasku u smeštaj, što su bili kasni popodnevni sati, iskoristili smo priliku da metroom odemo do centra grada i doživimo Ajfelov toranj.

Drugi dan. Kako je dan bio prelep i sunčan, iskoristili smo priliku da što više šetamo i obilazimo, pa smo tako prvo svratili u pekaru na doručak, a nakon toga krenuli u obilazak. Prelazili smo mostove, išli do Trijumfalne kapije čuvenom Champs-Élysées ulicom, šetali pariškim ulicama i upijala taj duh i trenutak.

Treći dan bio je rezervisan za rano buđenje i odlazak do Ajfelovog tornja kako bi se napravile dobre fotografije, a odmah nakon toga i odlazak na vrh tornja. Potom i obilazaak Monmartra i vožnja brodićem rekom Senom.

Četvrti dan je bio i naš poslednji dan u Parizu, pa smo celo prepodne iskoristili u poseti Luvru. Iskreno, dan je svakako bio siv, po malo i kišovit, tako da nam je odlično palo to što smo ostavili za sam kraj posetu muzeju.

Zanimljivosti o gradu ljubavi

Pre odlaska na svako putovanje, jako volim da istražim zanimljive činjenice koje se kriju iza destinacije. Nekako imam osećaj da me upoznavanje i saznanje istih dodatno povezuje sa mestom.
U nastavku delim sa vama nekoliko meni najinteresantnijih činjenica

– Skoro svaki dan se na ulicama Pariza održava u proseku oko 10 snimanja filmova ili reklama.

– Da li znate zašto Pariz nazivaju gradom svetlosti? Mnogi na prvu pomisao pomisle da je to ulične rasvete ili osvetljenja Ajfelovog tornja. Ipak to nije tako, već svetla u ovom slučaju označavaju intelektualce, povezivajući to sa velikom koncentracijom pisaca, umetnika, akademika koji su živeli i stvarali u ovom gradu.

– UNESKO ima svoje sedište u Parizu.

– Da li znate da Ajfelov toranj menja svoju visinu u zavisnosti od vremenskih uslova? Kad je napolju izrazito toplo, dolazi do toga da izraste u vis gotovo 18cm, što je posledica rastezanja čelika tokom letnjih vrućina.


Tokom boravka u Parizu, odseli smo u hotelu F1 Paris Porte de Montreuil.

Smeštaj nam je bio skroz pristojan. S obzirom da smo tu provodili vreme taman toliko da prespavamo i okupamo se, tako da nismo tragali ni za kakvim luksuzom.

Više nam je značilo to što je saobraćajno jako dobro bio povezan sa turistički atraktivnim delovima grada, pa smo tako skoro na svako mesto na koje smo se uputili išli direktno metroom, bez presedanja, što je fenomenalno kad su tako veliki gradovi u pitanju.

Na ovo putovanje išla sam sa agencijom Jungle Tribe, u novembru 2019. godine. Putovanje je bilo sedmodnevno i obuhvatalo je obilazak Beča, Pariza i Salzburga.

Sećam se da sam ponela oko 250e i da mi je to bilo sasvim dovoljno da ležerno kupujem sve što poželim – fakultativne izlete, klopu, suvenire, ulaznice.. Bez razmišljanja da li ću ostati bez novca. Čak šta više, mislim da nisam sve ni potrošila.

Naravno, troškovi su uvek individualna stvar. Potrebe su različite, što je normalno. Ali okvirno da znate koliko je novca meni bilo dovoljno za to putovanje.

Od fakultativnih izleta išla sam u Luvr i na vožnju brodićem.


Pre nego što završim priču, ostavljam vam i link do trenutnih uslova za ulazak u Francusku.

I na kraju, odgovor na čuveno pitanje ,,Da li bih se vratila u Pariz?”

DA! Mislim da, kad sam ja u pitanju, uvek, ali uvek bih se vratila na destinacije na kojima sam već bila! Čar putovanja nije mi da čekiram mesta i više im se ne vratim, već suprotno. Da ih posetim prvi put, ali i da se vratim ponovo.

Zato što sam sigurna da bih svaki sledeći put Pariz doživela drugačije. I ne samo Pariz, već i svako drugo mesto na zemlji.


Ako ste do sad posetili Pariz pišite mi vaše utiske – kako vam se dopao grad, koje ste lokacije posetili.. ✨ Nadam se da sam uspela da vam odgovorim na pitanje šta videti u Parizu i da će vam ovaj blog post biti koristan kad se uputite u grad ljubavi i umetnosti.

Ako imate dodatnih pitanja, stojim vam na raspolaganju. Pišite mi na društvenim mrežama. 😘

Ukoliko vam se ovaj post dopao, kliknite ovde da nastavite da čitate moje priče sa putovanja.

+28

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc