Šta videti u Ljubljani?

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

LJUBLJANA: Šta sve možete videti za SAMO jedan dan? + preporuka za smeštaj i klopu 💬

Šta videti u Ljubljani za SAMO jedan dan?!

Pa, pre svega, dobrodošli u prestonicu Slovenije. 🇸🇮 Dobrodošli u jednu od najmanjih prestonica Evrope. I u zelenu prestonicu. Da, u pitanju je Ljubljana. Meni do sad jedan od lepših gradova koje sam posetila.

Da sam 2020. godine došla ovde na master studije – definitivno se ne bih pokajala. To je bila moja prva misao nakon što sam je posetila.

Moje oduševljenje ovim gradom i dan danas traje, iako sam je prvi put posetila pre godinu dana. Tad smo bili na četvorodnevnom putovanju Slovenijom, i obećavam da će uskoro biti i blog post na tu temu.

S obzirom da sam u ovom gradu provela jedan čitav dan, u nastavku delim sa vama lokacije koje smo posetili, pa se nadam da će vam poslužiti kao inspiracija. ♥️

Preporuke turističkih atrakcija u Ljubljani

Kako smo bili smešteni u blizini 📍parka Tivoli, dan smo započeli šetnjom čuvenom zelenom ozaom grada i najvećim parkom, koji je ovaj put bio prekriven snegom.

Potom smo nastavili ka 📍Metelkovoj, u pitanju je umetnička četvrt grada, koja predstavlja vrlo zanimljivu atrakciju.

Od Metelkove, krenuli smo ka 📍Trubarjevoj ulici – najorginalnijoj ulici Ljubljane, kako pojedinci kažu.

Zatim smo došli u centar i šetali kraj Ljubljanice, videvši 📍Zmajski most I📍Prešerenov trg na kom se nalaze Franjevačka crkva i Tromostovje.

Nakon toga smo šetali uličicama, videli 📍Kongresni trg, 📍pijacu i uputili se ka📍Ljubljanskom gradu. Ulaznica u grad je 10€, a obilazak istog – pravi doživljaj.

Dobrodošli u Ljubljanski grad.. na mesto odakle je pogled na grad nestvaran i koje će vas dodatno upoznati sa slovenačkom istorijom.

Tvrđava je jako lepo uređena i za posetu izuzetno zanimljiva. Po mom mišljenju, lokacija koju zaista ne smete propustiti pri poseti ovom gradu.

Preporuka – za obilazak tvrđave izdvojiti 2 do 3 sata. U sklopu tvrđave postoji i restoran, pa možete i tu da predahnete malo kad je obiđete.

Sve navedeno možete posetiti za jedan dan. Čak i ako odlučite ostati koji dan duže – Ljubljana je toliko lep i sadržajan grad da vam sigurno neće biti dosadno.

Preporuka za smeštaj i klopu u Ljubljani

Tokom boravka u Sloveniji, dve noći smo proveli u Ljubljani i odseli smo u apartmanima D&B. Link do Bookinga vam ostavljam ovde.

Apartman je bio sladak i opremljen tako dobro i domaćinski – što bi se reklo, da bih mogla živeti tu.

Što se kafića i restorana tiče, u nastavku delim preporuke:

Za lagani brunch ili kafu, preporučujem – Slovenska Hiša, Cacao i Zvezda.
Za ručak ili večeru – Gostilnica Sokol.
Za kratak predah uz piće, kraj reke – Local i Divine.

Za piće uz predivan pogled na grad – Nebotičnik 🍹

Kako vam se dopada?!

Ukoliko ste bili do sad u Ljubljani, pišite mi i vi vaše preporuke.

Ako želite redovnije da pratite moj putnički sadržaj, zapratite me na Instagramu.

Do neke naredne avanture.

+2

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc