Avanturistički vikend na Zlatiboru

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Avanturistički vikend na Zlatiboru

Šta videti na Zlatiboru i kako provesti avanturistički vikend na ovoj planini?

Zlatibor. Planina zapadne Srbije, izrazito povoljne klime, prekrasnih i beskonačnih proplanaka, staza za šetnju, jezera, istorije, planina koja je sinonim za zdravlje i koja je mesto brojnih aktivnosti u prirodi kako za mlade tako i za starije.

Zajedno sa Divčibarima, Zlatibor je planina mog detinjstva. Čini mi se da sam kao mala mnogo češće odlazila tamo.

U poslednje dve godine izbegavala sam odlazak na Zlatibor. Uglavnom sam pri odabiru destinacija u prirodi uvrek pre birala netaknutije delove naše zemlje – Taru, Staru planinu, Zlatar, Homolje..

Ali moram priznati da me je Zlatibor ovom posetom oduševio i ponovo kupio. Zato što sam spoznala da ova planina nije samo urbani deo nje. Zato što krije toliko neverovatnih prirodnih kutaka, ušuškanih sela, vidikovaca..

I zato što se na samo 3km od centra kriju prave prirodne lepote koje bude sva čula.

Kao mala odlazila sam često na Zlatibor i sa roditeljima uživala u beskonačnim šetnjama. A ovaj put glavni razlog posete bilo mi je ostvarenje rođendanskog tandem leta.
Naime, momku sam za rođendan poklonila let paraglajderom. Sa vrha Čigote.

Paraglajding tandem let na Zlatiboru

Mojoj sreći i oduševljenju nije bilo kraja kad sam videla njegov osmeh pred let, a i kad se let završio.

Let je trajao između 10 i 15 minuta. Poleteli su sa vrha Čigote, a visinu koju su uspeli da dostignu bila je 1800m. A imao je i tu sreću da leti zajeedno sa beloglavim supovima. I što je dan bio vedar, pa je uživao u fantastičnim prirodnim pejzažima.

Ako vam ovo zvuči interesantno i voleli biste da se oprobate u ovoj avanturi, ostavljavam vam link do Petrovog profila na Instagramu, kao i do sajta gde ga možete kontaktirati ukoliko to želite da poklonite nekome ili da se i sami oprobate.

Ieto ja pored toga što sam poklonila momku, odlučila sam da poklonim i sebi. Tako da, više o svom iskustvu i savetima za let podelila sam u Instagram objavi.

Kako vam se čini? Jel vas privlače visine?

Pre nego što krenem sa lokacijama koje smo mi posetili tokom našeg vikend putovanja prvo ću podeliti sa vama tri legende o poreklu naziva ove planine.

Prva legenda govori da je planina dobila ime po jednoj posebnoj i retkoj vrsti belog bora, čije četine u jednom periodu godinu dobiju zlatno žućkaste nijanse. Taj bor je i ispitan i danas poznat kao “zlatni bor”.

Prema drugoj legendi se smatra da je dobio naziv zbog bogatstva borove šume koja je tadašnjim meštanima bila izvor prihoda, tako što su ih prodavali. Pa su zato često imali običaj da kažu – kako je samo zlata vredan taj bor.

I prema trećoj, smatra se da je dobio ime po pašnjacima koji na jesen dobiju žutu, skoro pa zlatnu boju, što je podstaklo i doprinelo tome da Zlatibor danas nosi to ime.

Šta videti na Zlatiboru?

Ili bolje rečeno šta je to što smo mi obišli tokom našeg avanturističkog vikenda?! S obzirom na to da smo krenuli u subotu ujutru iz Novog Sada, do Zlatibora nam je trebalo nekih 5 i po sati.

Po dolasku na Zlatibor, ostavili smo stvari u našem smeštaju i otišli pravac na Čigotu kako bismo leteli paraglajderom. Dan je bio prelep, a put do Čigote relaksirajuć sa oči – sa puno prelepih zelenih pejzaža. Više o letu pisala sam malo iznad.

Zatim smo otišli do Tavničkog jezera koje se nalazi na svega 24km od Zlatibora. Jezero se nalazi u samom srcu borove šume, u prirodnom prelepom okruženju. Pored jezera se nalazi i klupica sa stolom, tako da se možete tu zadržati i duže, napraviti neki piknik i uživati.

Ovo je inače bio drugi put da posećujem Tavničko jezero i toliko me svaki put iznova oduševi. Jezero je inače po poreklu veštačko i nastalo je u oknu bivšeg rudnika. A boja vode je nestvarno zelena.

Taj dan smo obišli i jedno od najlepših zlatiborskih sela – selo Dobroselica, kako bismo videli Dobroselički prerast – prirodni fenomen, kameni most u narodu poznati kao Točkovićka pećina.

Ako se odlučite da posetite ovo selo, znajte da tu ujedno pored prerasta možete videti i crkvu brvnaru iz 1821. godine. Takođe, na Instagramu su mi pisali da se u selu nalazi i jedan lep vidikovac, ali ja to nisam tad znala. Sledeći put ću sigurno istražiti.

Za ovo selo vezuje se jedna zanimljiva legenda:
Vraćajući se iz rata, car Dušan je prolazio ovim selom i tom prilikom bio srdačno primljen od strane lokalaca, te ih je upitao “Koje je ovo selo gde me tako lepo dočekuju?”.

Pa mu lokalci rekoše Zloselica, a on začuđen uzviknu “Od danas je Dobroselica!”.

Nakon Dobroselice, uputili smo se u Ljubiš, na klopu u kafanu Pećinar, o kojoj ću vam pisati nešto kasnije (u odeljku Moje preporuke za smeštaj i restoran na Zlatiboru).

Drugi dan smo posvetili šetnji do vidikovca Gradina i odlasku gondolom do Tornika.

Ako se odlučite da posetite vidikovac Gradina znajte da do njega vodi više staza. Jedna od njih je staza kojom smo mi išli, a krenuli smo iz našeg apartmana, čiju vam lokaciju ostavljam ovde. Trebalo nam je svega sat vremena hoda.

Možete ukucati i na google maps-u Vidikovac Gradina čisto da biste se orijentisali gde je, a posle samo pratite oznake na stazi.

Takođe, do ovog vidikovca vodi i staza iz centra. Ostaviću vam link u kom je Turistička organizacija Zlatibora to detaljnije opisala, pošto ja ne poznajem taj put.

Vidikovac Gradina se nalazi na 1146m i zaista je pogled sa njega jedno veliko vauu!

Sa Gradine možete osmotriti Čajetinu, Zlatibor, Tornik, a durbinom koji se nalazi na drvenom letnjikovcu sve to možete videti mnogo bliže.

Kad me neko sledeći put pita šta videti na Zlatiboru, sigurna sam da ću prvo reći vidikovac Gradina.

.. jer šetnja do njega tako prija, jer sam u toj šetnji toliko lepih pogleda uhvatila zbog kojih sam pomislila “ovo je Zlatibor koji ja pamtim”.

Nakon šetnje do vidikovca, uputili smo se ka centru kako bismo se vozili gondolom do Tornika. Moji utisci sa gondole su – ništa posebno. Možda i zbog toga što sam dan pre letela paraglajderom.

Ipak, prednost dajem opuštanju i buđenju svih čula na Torniku..

.. kao i uživanju u kafiću k2 na Torniku. Sve preporuke za njihovu bašticu u prirodi i za dogma pivo, uz naćose!

Nakon dolaska u centar uputili smo se ka kući i tako završili naš boravak na ovoj planini. Iskrena da budem, ja se već radujem sledećem odlasku i već razmišljam i istražujem šta videti na Zlatiboru pri sledećoj poseti.

Ako poželite da saznate koje sam još TRI VIKEND DESTINACIJE podelila na njuzleteru, kao i preporuku za jednu KNJIGU o Srbiji koja će vas u isto vreme i nasmejati i podučiti – prijavite se dole ispod i dobićete ih u mejlu.

Moja preporuka za smeštaj i restoran na Zlatiboru

I naravno nezaobilazan deo svakog putovanja koji traje duže od jedan dan jeste smeštaj i hrana. Kad biram smeštaj, naročito na planini, uvek gledam da to bude smeštaj koji se nalazi u prirodi, koji je planinski orijentisan, skockan, mali, a funkcionalan.

Pa je tako moj izbor ovog puta pao na Hill house apartmane koji se nalaze na svega 3km od centra, u pravcu Gostilja.

Ono što je mene oduševilo kod ovih apartmana jeste kraj u kom se nalaze koji odiše pravim planinskim mirom, zatim ljubaznošću domaćina i funkcionalnošću apartmana. A moram dodati i to koliko su simpatično uređeni.

Ostaviću vam i link da pogledate kako izgledaju.

Što se restorana tiče, to se takođe trudim da uglavnom istražim neka zanimljiva mesta za klopu.

I kafana Pećinar je ovaj put pobrala sve moje pohvale i utiske. Ova kafana se nalazi u Ljubišu i fantastičan je izbor ako tragate za pravim ugođajem i preukusnom hranom!

A više o restoranu pisala je i Turistička organizacija Zlatibora, kliknite ovde da pročitate zanimljiv tekst o njima. Pored toga, ja ništa ne bih dodala, osim da je meni hrana i usluga bila čista 10ka! I da ću svaki sledeći put kad posetim Zlatibor otići kod njih.


I za kraj, mojih par utisaka i učenja sa ovog putovanja su:

– da dam uvek priliku nekoj destinaciji, ma koliko možda ona delovala i predstavljana na meni ne baš privlačan način,
– da uvek posvetim vreme istraživanju lokacija koje bih posetila, ali da dam prednost i trenutnom osećaju i improvizaciji,
– da nije bitno gde si, već s kim si i
– da mi je svako novo iskustvo dar od Boga i nešto na čemu želim biti neizmerno zahvalna.

Nadam se da vam se moja priča sa Zlatibora dopala i da vas je inspirisala da se uputite na ovu planinu čim ugrabite malo slobodnog vremena. I pozivam vas i da podelite sa mnom lokacije koje vi volite da posećujete na Zlatiboru. Baš bih volela da čujem!

Ukoliko vam se dopao ovaj post, kliknite ovde i pročitajte kako možete provesti vikend u Deliblatskoj peščari. 🏜

+5

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email