Šta videti u Somboru?

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Vodič kroz Sombor

Sombor. Najzeleniji vojvođanski grad. Grad koji sam posetila prvi put pre 4 godine i grad koji mi je tad kao i sad probudio posebne emocije – sreću, očaranost i zahvalnost.

Sreću zbog osmeha koji nisam skidala sa lica, očaranost lepotom grada i zahvalnost na danima kao što je bio taj – veseo i ispunjen.

Pešačka ulica


Sombor je grad koji se nalazi na severozapadu naše zemlje. Sa razlogom je jedan od najposećejnijih gradova u Vojvodini, s obzirom na svoju bogatu kulturu, istoriju i šarm koji sa ponosom nosi.

Današnji izgled grada Sombor ima zbog velikog uticaja koji je ostavila Austrougarska, što se najviše može videti po arhitekturi koja je i do danas očuvana i daje mu pravi gospodski izgled.

Pored arhitekture, tu je i ono što meni grad čini još lepšim – zelenilo.
Sombor je sinonim za zeleno. Tako da, ne propusti šetnju somborskim ulicama oivičenim drvoredima bođoša – čuvenog drveta posađenog u Somboru davne 1903. godine, a donetog iz Misisipija.

Moja prva poseta Somboru bila je na terenskoj nastavi u prvoj godini fakulteta. Obilazeći Vojvodinu 5 dana i upoznavajući svaki njen kutak, Sombor je bio nezaobilazna stanica na tom putovanju.

Ovaj put posetila sam ga sa drugaricama i zaista smo uživale. A i konstatovale da je Sombor zaista posebno mesto.

Da ne dužim više, hajde da te upoznam sa Somborom i sa njegovim znamenitostima.

Šta sve možeš posetiti u Somboru?

Za početak, u samom centru grada, preko puta crkve Svetog Georgija nalazi se ovaj šematski prikaz svih značajnih znamenitosti grada!

Zar nije sjajna stvar za turiste?!

Sve zaneminitosti na jednom mestu

Kad se nađeš u centru, kod opštine koja se nalazi preko puta ovog šematskog prikaza predlažem ti da prvo posetiš Županiju, zgradu koja predstavlja simbol grada.

U Županiji se danas čuva najveća slika u Srbiji, koja se zove se “Bitka kod Sente” i delo je slikara Ferenca Ajzenhuta. Na toj slici možeš videti prizor čuvene bitke između austrijske i turske vojske, koja je vođena 1967. godine na Tisi. Bitka je značajna, zato što je predstavljala veliku pobedu austrijske vojske nad turskom i tom bitkom je završen Veliki bečki rat.

Zanimljivo je da je to slika koju je želela Nacionalna galerija u Londonu i slika oko koje smo se sudili sa Mađarima.

Ako poželite da obiđete Županiju i saznate nešto više o njoj, kao i o samoj slici najbolje bi bilo da kontaktirate turističku organizaciju Sombora i zakažete svoju turu. Cena ture je simbolična – čini mi se da je oko 200 dinara.

Županija u Somboru

Potom možeš videti i Somborsku Karmelićansku crkvu, koja će ti se naći sa desne strane kad iz Županije kreneš nazad ka pešačkoj ulici.

Somborska Karmelićanska crkva

Jedna zanimljivost za koju sam čula od koleginice sa fakulteta, koja živi u Somboru jeste da se u toj crkvi nalaze orgulje koje su najveće na Balkanu, a druge po veličini u Evropi.

Ono što ovaj grad takođe čini značajnim i zbog čega su Somborci ponosni jesu umetnici i pisci koji su u njemu živeli i stvarali svoja, danas širom sveta, poznata dela – Laza Kostić, Veljko Petrović i Ernest Bošnjak. Njihove statue videćeš šetajući pešačkom ulicom.

Pored statua, ne propusti da zastaneš kraj Prve sprske čitaonice i kuće Laze Kostića.

Kuća Laze Kostića u Somboru

Kakav je samo doživljaj stajati ispred kuće u kojoj je naš pisac Laza Kostić živeo čak 15 godina. Tu, u toj kući Laza je stvarao svoje delo Santa Maria della Salute, delo koje pamtimo iz srednjoškolskih dana. Nastavljamo dalje.

Hajmo sad ka jednoj od po meni najlepših galerija koje sam do sad posetila – galerija “Milana Konjovića“, koja se nalazi u samom centru grada.

Galerija Milana Konjovića u Somboru

Galerija je otvorena 10. septembra 1966. godine, sa tada 500 odabranih radova koje je Milan darovao svom gradu, uz reči:

“Slike ove miljenice moje sa ljubavlju darujem rodnom gradu, one jedino njemu i pripadaju.”

Zvanična web stranica galerije se nalazi ovde i na njoj se možeš informisati o radnom vremenu koje je zbog trenutne situacije podložno promeni, kao i o tematskim izložbama i o samom umetniku – Milanu Konjoviću.

Što se cene ulaznica tiče, ona iznosi 150 dinara za odrasle i verujte mi da obilazak ove galerije vredi i mnogo više. Javi mi obavezno utiske, ako je posetiš.

A šta možeš posetiti u okolini Sombora?

Ako pomisliš da nakon posete grada, pobegneš negde gde je mirnije i tradicionalnije, gde možeš uživati u prirodi, u narodnim običajima, lokalnoj hrani i svežem vazduhu – tu su salaši. Čuveni vojvođanski salaši – prave oaze mira i slobode.

U blizini Sombora možeš posetiti dva salaša – Naš salaš i Dida Hornjakov salaš. Čini mi se da se poseta mora najvati, tako da bi bilo najbolje da ih pozoveš i proveriš ukoliko planiraš posetu.

Kada u letnjim mesecima posećuješ Sombor, znaj da se u njegovoj okolini nalazi termalna banja Pačir. Možda će ti biti poznatije o kojoj se lokaciji radi kad ti kažem da je to roze jezero koje je prošle godine postalo naročito poznato i posećeno, što zbog zanimljivosti boje koju ima, tako i zbog lekovitosti vode.

A ako voliš prirodu i avanturu, uputi se ka eko centru Karapandža, koji je zapravo deo rezervata prirode Gornje Podunavlje i udaljen je svega 30 km od Sombora. Cena ulaznice za samostalni obilazak je 250 dinara, dok se šetnja sa vodičem naplaćuje dodatno. Ono što je interesatno jeste da se tokom leta tu može iznajmiti bicikl ili čamac, te se na taj način obići i upoznati rezervat.

Kafić koji me je oduševio

Znaš onaj osećaj kad putuješ kroz posetu kafiću, kad te neki kafić toliko vrati u neke dane posebnim ukusima i ambijentom?

Cafe de Sol je latino kafić. Nalazi se na samoj obali Dunava i mogu vam reći u potpunosti je skockan kao kafići u Španiji. Baš me je vratio u španske dane. Cene su sasvim korektne i u ponudi imaju razne specijalitete španske kuhinje. Njami!

Od suvenira sa kratkog izleta do Sombora ponela sam veliki smešak na licu i želju da ga posetim na proleće.

 Sreća je način putovanja, ne destinacija.

Ako planirate uskoro posetu ovom gradu i želite detaljan plan putovanja, obavezno bacite pogled na veb-sajt Isplaniraj Putovanje. Biće nam drago da vam isplaniramo putovanje/izlet ili da vas samo posavetujemo – kako vi poželite!

Pišite nam slobodno na društvenim mrežama ili na mejl isplanirajputovanje@gmail.com.

Za još mojih priča sa putovanja, klikni ovde i zaprati me na društvenim mrežama – Instagram i Facebook.

+11

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc