Putovanje na Kipar

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Putovanje na KIPAR – preporuke, saveti, iskustva ☀

Putovanje na Kipar u novembru je jedna od najboljih odluka. Ako se pitate zašto, evo i odgovora.

Kipar ima čak oko 340 sunčanih dana godišnje i kao takav je izuzetno interesantan za posetu tokom većeg dela godine. Kraj novembra nije idealan za kupanje, ali za obilaske i uživanje defintivno jeste.

Temepratura u toku dana je do 23C, u restoranu birate gde ćete sesti, a o smeštaju i da ne govorim – cene neuporedivo povoljnije ☺️

Detaljnije o organizaciji putovanja na Kipar, mojim savetima i preporukama za obilaske delim u nastavku.

Putovanje na Kipar – samostalna organizacija

• Do Kipra smo došli direktnim letom Beograd – Larnaka sa Wizzair. Ako želite da pretražite ponudu najpovoljnih karata pogledajte na Skyscanner 🛫
• Odseli smo u @neliagardenshotel u Aja Napi. 🏝️ S obzirom da novembar nije idealan za kupanje, shvatila sam da je možda bolja opcija za smeštaj u ovom periodu Larnaka, jer je bolja baza za obilaske 🙈 Iako verujem da je Aja Napa tokom sezone bolja, zbog mnoštva plaži u okruženju.
• Po dolasku u hotel, kupili smo adapter za punjenje, pošto su na Kipru utičnice trokontaktne. Cena je bila 3€.
• Putno osiguranje uvek uzimam online u Generali-ju 🙌🏼
• Do interneta u inostranstvu dolazim uz aplikaciju Airalo  📲
• Sezona na Kipru traje 8 meseci (april – novembar). Lokalci kažu da je najtopliji mesec uglavnom septembar.
• Što se tiče rentiranja kola, u nastavku delim sa vama sajt preko kog možete rentirati auto. Ukoliko zaita želite da uživate i istražujete ostrvo, auto će vam i te kako biti potreban. Mi smo uzeli smo automatik, s obzirom na to da se na Kipru vozi levom stranom, dok je volan sa desne strane (neverovatan trip). Iii to je definitivno bila dobra odluka. Koliko god da ste iskusan vozač, potrebno je dan, dva da se ušemite i naviknete. 💪🏼

Ukoliko sam nešto od ovih osnovnih informacija izostavila, slobodno pišite i pitajte.

Šta smo sve posetili za samo 4 dana? 🇨🇾

Aja Napa – iskustva i lokacije koje preporučujem

Prošetajte marinom u Aja Napi, i uživajte u luksuzu kojim zrači. Predah možete napraviti u kafiću @coffeeberrygreece 😋 Posebna preporuka za njihov sladoled koji je preukusan.

Posetite park skulptura na otvorenom. Tu možete videti radove mnogih umetnika iz celog sveta 😍 Nas je posebno oduševio rad srpskih umetnika, naravno.

Most ljubavi (Bridge of Lovers) je nezaobilazna stanica kad ste u Aja Napi ❤️

Nissi plaža – must visit. U sezoni se spremite na veće gužve, a ukoliko dolazite van sezone – ne sumnjam da ćete maksimalno uživati.

I naravno, ne propustite uživanje u kiparskoj kuhinji. 🍲 Preporuka za restoran Avra i njihovo meat meze za 2 osobe.

Agia Thekla – meni jedno od najlepših mesta na ostrvu

U potpunosti mi je dala vibracije Santorinija 😍
Kombinacija bele i plave, sa prozirno čistim morem koje deluje beskrajno je nešto što me je osvojilo na prvi pogled. A potpunom ugođaju je doprineo i neverovatan mir koji odiše lokacijom.

Ova crkva nalazi se na svega 3km od Aja Nape, posvećena je Svetoj Tekli. Do nje se lako dolazi i skroz se može prići autom. Može se iskombinovati sa posetom plažama Agia Thekla i Nissi, kao i marini.

Nikozija

Za Nikoziju sam čitala da nije nešto posebno lepa, ali iskreno, meni je ostavila lep utisak. ☀️

3 ZANIMLJIVOSTI O GLAVNOM GRADU KIPRA 🎡

Za obilazak glavnog grada Kipra potreban vam je pasoš. Nikozija je jedini grad na svetu koji je zvanično podeljen na dva dela – grčki i turski. Za prelazak na tursku stranu grada – potreban vam je pasoš, budući da je obavezan prolazak pasoške kontrole.

U Nikoziji postoje dve vremenske zone, dva jezika, dve valute, dva različita stila arhitekture, što je čini zanimljivom za obilazak i razgledanje. 👣

Nikozija je jedini glavni grad na svetu koji nema aerodrom. ✈️

Slano jezero

Slano jezero se nalazi u blizini aeorodroma, u Larnaki. Jedno je od najvažnijih staništa vodenih ptica u Evropi.

Tokom jeseni dešava se migracija flamingosa, i u periodu od novembra do marta ih je moguće viiideti na ovom jezeru. Videli smo ih, doduše iz daleka, al’ dobro.

🦩Da li znate da su flamingosi po rođenju bledo sive boje, a vremenom i hranom koju jedu postaju ružičaste i roze boje? 😲 Flamingosi žive u plitkim jezerima i močvarama, a svoje duge noge koriste da razmute zemljište i kljunom pažljivo proberu svoju hranu. Hrane se algama, larvama insekata, malim ljuskarama, i upravo je hrana ta koja im daje tu boju. 😁

Ako mene pitate, must visit lokacija dok ste na Kipru ✌🏼🇨🇾

Za kraj, moram priznati da mi je putovanje na Kipar dugo bilo na bucket listi želja i drago mi je da sam baš u 2023. godini imala priliku da posetim ovo ostrvo. Da mi se dopalo, najbolje govori činjenica da ću se sigurno u bliskoj budućnosti vratiti kako bih nastavila da ga istražujem.

Nadam se da će vam ovaj blog post biti od pomoći pri planiranju i organizovanju putovanja na Kipar.

Ako imate dodatnih pitanja, slobodno mi pišite na Instagramu ili na mejl andrijanacojic5@gmail.com. Rado ću vam pomoći. 🤗

Ako vam se svideo ovaj blog, kliknite ovde i nastavite da čitate moje priče sa putovanja.

Do sledeće avanture.

+5

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc