Održivi turizam

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Održivi turizam: Budi i ti odgovaran turista! 🍀

Održivi turizam je tema koja me sve više zanima i trudim se da se što više edukujem o istoj. Zato sam i odlučila da sva svoja znanja i iskustva pretočim u jedan blog post koji će nadam se da vam koristi i da vas podstakne da se na putovanjima ponašate odgovornije, kako bismo zajedno zaštitili našu životnu sredinu. 🌍

Verujem da kao pojedinac mogu dati svoj doprinos i uticati na razvijanje svesti o ovoj važnoj temi, i ako ovaj post pročita 500 ljudi i proširi temu u svom krugu prijatelja i poznanika – ja sam uspela u svom naumu 🙂


Putovanja su sve dostižnija, putujemo u daleke ali i bliske krajeve, upoznajemo druge kulture i ljude, degustiramo neke nova jela, kupujemo razne suvenire i vraćamo se sa putovanja puni utisaka.

A, da li se i koliko u tom procesu trudimo da naš uticaj na životnu sredinu ostane minimalan?

Ovo je svakako tema o kojoj se iznova uči i unapređuje. Pre nego što uđem dublje u tematiku, ostavljam sliku 👇🏼, kao jedan mali 💡podsetnik:

Leave only footprints, održivi turizam
LEAVE ONLY FOOTPRINTS 🦶🏼

Kako putovati bez negativnog uticaja na životnu sredinu?

Evo samo nekoliko načina:

 • Smanjite plastični otpad. Kako? Koristite sopstvenu flašu za vodu ili neki drugi napitak, za višekratnu upotrebu.
 • Uvek skupite smeće sa sobom, odgovorno ga odložite i zahtevajte od vaših saputnika da urade isto!
 • Koristite lokalni prevoz.
 • Kako biste izbegli eventualne neprijatnosti na putovanju, upoznajte se sa lokalnom kulturom.
 • Uvek poštujte lokalne običaje i pravila oblačenja.
 • Prilikom odabira suvenira, birajte ručno rađene i autentične suvenire, ili proizvode lokalne proizvodnje. Izbegavajte suvenire pravljene od (strogo) zaštićenih vrsti.
 • Kada je reč o posmatranju životinja na održiv način, najvažnije je da ste samo posmatrači i da ne ostavljate trag. Održavajte bezbednu distancu, ne pravite buku, ne ostavljajte otpad, ne koristite snažna svetla, poput blica na telefonu i ne pravite nagle pokrete. Primer zoološkog parka i koncepta koji je mene oduševio jeste Loro park (iako u suštini ne podržavam ideje zoo parkova).
 • Dajte svoj doprinos lokalnoj zajednici.
 • Ne skupljajte školjke sa plaže. Ne berite cveće.
 • Reciklirajte. Sve što možete.
 • Ukoliko imate priliku, pridružite se nekoj od akcija čišćenja dok ste na putovanju ili u svom rodnom mestu. To svakako može biti zanimljivo i jedinstveno iskustvo 🙂
 • Trudite se da ne rasipate, već da štedite energiju i vodu.
 • Pri odabiru destinacije, birajte one manje poznate, ako ste u potrazi za onim pravim autentičnim iskustvima i doživljajima.

Daj svoj doprinos lokalnoj zajednici

Najbolji način da doprinesete lokalnoj ekonomiji tokom putovanja jeste da iskoristite usluge i proizvode koje drže stanovnici te zemlje.

Primera radi, odabir boravka u porodičnim hotelima, ručka u lokalnim restoranima, kupovinom namirnica na pijaci ili u maloj lokalnoj prodavnici. Sve su to načini kojim osiguravate da vaš novac zaista ide u lokalne ruke, ali i svrhe.

Poštuj morski ekosistem

Prekomerno korišćenje plastike ugrožava morski ekosistem. Trenutna količina zagađenosti u morima i okeanima je zgrožavajuća. Ako ne želimo mora i okeane sa više plastike, a menje ribe, onda prestanimo da koristimo plastiku u meri koja ona može imati ozbiljne posledice.

Nemojte smatrati normalnim skupljanje školjki na plaži! Te iste školjke su sklonište za mnoge morske životinje i važan izvor kalcijum karbonata, što je izuzetno značajno za okeane.

Ne dirajte korale i morske zvezde, ne uklanjate ih iz vode.

Ne podržavajte morske ekskurzije koje imaju za cilj ‘maltretiranje’ životinja, poput onih kada se morske vrste hrane i na taj način privlače, kako bi došle do turista i kako biste napravili fotografiju sa njima.

I ne zaboravi – održivi turizam učimo dok živimo i putujemo ✨

Putovati na održiv način ili biti odgovoran turista je konstantno učenje. Dok putujemo, mi učimo. I ne, ovim ne želim da vas obeshrabrim, već samo da vam dam do znanja da svi počinjemo od 0.

Svi smo nekad kupovali razne školjke kao suvenire, koristili previše plastike, kupovali i koristili usluge velikih lanaca i proizvođača..

Ukoliko ste već sad svesni nekih ‘grešaka’ koje pravite i želite da radite na njima, u pravom ste smeru.

Tri saveta koja vam mogu dati iz ove perspektive:

 1. Ne osuđujte sebe zbog grešaka koje ste pravili. Dovoljno je da ste ih za početak svesni!
 2. Ne pokušavajte da forsirate i da odjednom uvedete nove i dobre navike i prakse, već se trudite da one idu prirodno.
 3. Učite od drugih putnika. Sigurna sam da ćete na nekom sledećem putovanju imati bar jednu osobu koja vam može biti primer dobre prakse.

Održivi turizam – primer dobre prakse

Održivi turizam me je posebno zainteresovao otkako sarađujem sa avanturističkom turističkom agencijom Explore Serbia.
Na njihovim planinarskim akcijama i drugim turama se zaista sve ove komponente i te kako poštuju i primenjuju.

Uvek na turama posećujemo lokalna domaćinstva i manje poznate destinacije, čime podstičemo i podržavamo razvoj lokalne privrede.

Ako želiš i ti da daš svoj doprinos, pridruži nam se na nekoj od tura.

Ako sam nešto izostavila – slobodno dodajte u komentaru.

Kao što sam i spomenula, i sama se edukujem dosta na ovu temu i kako budem neke nove stvari saznavala, tako ću se truditi da ovaj post obogaćujem novim informacijama.

Hvala vam na čitanju! 💚

Ako vam je ovaj blog post bio zanimljiv i edukativan, podelite ga sa prijateljima. Hajde da zajedno širimo svest o ovoj važnoj temi.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno mi pišite na Instagramu ili na mejl andrijanacojic5@gmail.com. Rado ću vam pomoći. 🤗

Želite da nastavite da čitate moje priče? Kliknite ovde i uživajte!

Do sledeće avanture.

+5

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc