Novi Sad: Šta videti?

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Novi Sad: Šta videti?

Danas ti pišem o Novom Sadu, po meni jednom od lepših gradova u Srbiji. Pišem ti šta sve možeš videti ukoliko posetiš Novi Sad.

Novi Sad. Prva asocijacija na ovaj grad mi je KULTURA. A tebi?!

Pre nekih desetak dana, zamislila sam se u ulozi turiste u svom gradu. Rešila sam da se toplo obučem, izađem i šetam gradom i zamislim putovanje.

Eh, ta putovanja. Svima nam nedostaju. Želimo što pre da se završi situacija sa virusom, ali opet, uz malo mašte možemo putovati svojim gradom.

Mape i kafa, Novi Sad

Sve što mi je bilo potrebno za obilazak grada bila je kafa i turističke mape.
Ako dolaziš u Novi Sad prvi put ili ne znaš šta prvo obići, kako organizovati boravak, moj predlog je da posetiš Turističku organizaciju Novog Sada, koja se nalazi u samom centru grada – Trg slobode 3, i pokupiš mape i sve potrebne informacije koje ti mogu pomoći da se prepustiš gradu.

Kad šetam gradom u popodnevnim satima, onda mi je kuvano vino favorit.

Prošetala sam centrom grada i napravila sliku ispred jednog od simbola grada Novog Sada, ispred Rimokatoličke crkva imena Marijinog.

U samom centru, nalazi se i Spomenik Svetozaru Miletiću, Gradska kuća, najstariji novosadski hotel – hotel Vojvodina, Kulturni centar Novog Sada, Srpsko narodno pozorište..
Zmaj Jovina je glavna ulica u pešačkoj zoni i vodi ka Spomeniku Jovanu Jovanoviću Zmaju i Vladičanskom dvoru koji je trenutno u obnovi.

Dunavskom ulicom stižete do Dunavskog parka, a tu je i Muzej Vojvodine, koji preporučujem da posetite. Cena ulaznice je 200 dinara. U muzeju se nalaze tragovi kulture svih etničkih grupa sa prostora Vojvodine od paleolita do 20. veka.

Dunavska ulica, Novi Sad

U neposrednoj blizini samog centra, nalazi se i Novosadska sinagoga, Galerija Matice srpske, Spomen zbirka Pavla Beljanskog..

Mnoštvo je kulturnih znamenitosti, parkova – Dunavski, Limanski, Futoški park, pijaca, šoping centara.. Novi Sad je definitivno jedan od onih gradova koji može da zadovolji potrebe svakog od nas.

Kad šetate gradom, predlažem da zađete i u pasaže koji iz glavnih ulica vode ili u neki pab ili u neku drugu ulicu. Da malo istražujete.

Možda i najznačajnija znamenitost Novog Sada jeste Petrovaradinska tvrđava. Poznatija i kao “Gibraltar na Dunavu”, tvrđava je sagrađena 1780. godine. Danas, ona predstavlja prostor na kom se nalaze restorani, muzeji, umetnički ateljei, galerije.. i najlepši pogled na grad i Dunav pruža se upravo sa tvrđave.

Do nje možete doći i autom iz grada, ali ukoliko je vreme lepo, moj savet je da prošetate, pa preko mosta, kroz mali barokni gradić koji vodi stepenicama pravo na tvrđavu. Kako se penjete, pogled koji se pruža je sve lepši i lepši. E to je meni doživljaj.

Pijani sat - Petrovaradin

Na svega 20 minuta vožnje od Novog Sada se nalazi moj Fruškać – Nacionalni park Fruška Gora. Pošto sam više ljubitelj planine i prirode, svoje slobodno vreme uvek radije provedem odlaskom na Frušku goru (biciklom ili kolima).

Na Fruškoj Gori pored zadovoljenja svoje potrebe za boravkom u prirodi, možeš posetiti manastire, spomenike prirode, vinarije, salaše.. Pravi spoj prirode i kulture na jednom mestu. Baci oko na ovaj link i upoznaj se sa turističkom ponudom Fruške Gore.

A noćni provod.. pa ne mogu to propustiti. Najluđi noćni provod je u ulici Laze Telečkog, koja se nalazi u samom centru. Sa svih strana se nalaze klubovi, kafane, brza hrana.. Ne propustite da bar prošetate ovom ulicom uveče i osetite taj vajb. Naravno, čim prođe situacija sa virusom, pa se vratimo noćnom životu.

Što se suvenirnica tiče, u samom centru ih ima nekoliko.
Jednu bih posebno preporučila, nalazi se u Dunavskoj ulici – Naše nasleđe. Radi se o jednoj etno-prodajnoj galeriji koja je skoro otvorena sa ciljem da podrži ručne radove žena iz Vojvodine.

Suvenirnica Naše nasleđe, Novi Sad
Naše nasleđe - suvenirnica u Novom Sadu

Sve je tako lepo uređeno tako da odaje tu toplinu i osećaj kao da ste u nečijoj kući, a ne na prodajnom mestu! Ja od sad znam gde su najslađi suveniri u gradu. Kako se vama dopada?!

Zbog trenutne epidemiološke situacije, mnoge ustanove kulture, turistička organizacija grada Novog Sada, suvenirnice, restorani rade skraćeno, tako da imajte i to u vidu pri poseti.

Ono što posebno krasi Novi Sad jesu njegove ulice, ljudi, tradicija, kultura, manifestacije, hrana.. A, pored svega, Novi Sad je grad ljubavi i tolerancije.

Sa ponosom, proglašen je za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine i za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu. Bravo, Novi Sade!

Rečenica koja mi je posebno draga iz jedne od mapa koje sam dobila o Novom Sadu – “Novi Sad, grad na Dunavu, grad evropske istorije i tradicije i balkanske gostoljubivosti je iskustvo koje vam nedostaje.

Nadam se da će ti ovaj tekst biti koristan i inspirativan ukoliko posetiš Novi Sad. Radujem se da čujem kako ti je bilo.

Ostali moji postovi se nalaze ovde, klikni i uživaj. 🙂

+13

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email