Lukovska banja

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

LUKOVSKA BANJA: Šta sve možete videti? + preporuka za smeštaj 💚

Šta videti u Lukovskoj banji? Pre par dana stigla mi je ova poruka u DM na Instagramu, pa sam odlučila da napišem blog post kako bih vam olakšala planiranje putovanja u Lukovsku banju i pružila par korisnih informacija i preporuka.

S toga, dobrodošli u najvišu banju Srbije – Lukovsku banju. Na istočnim padinama Kopaonika, na 681 mnv smestila se ova izuzetno lekovita banja.

Pored toga, banja je i te kako sadržajna, pa ću se potruditi da vam prikažem šta sve ova banja pruža ukoliko odlučite da je malo više istražite tokom boravka 🙂

Pre nego što krenemo sa atrakcijama – Kako do banje?

Mi smo krenuli iz Novog Sada i išli smo autoputem do Kruševca, pa smo nastavili ka Kuršumliji. Od Kuršumlije, Lukovska banja je udaljena nekih 35km. I to je definitivno najbolji put, ukoliko polazite iz Beograda ili Novog Sada.

Lukovska banja: Šta videti?

📍Crkva Sv. Đorđa + vidikovac
Na nepunih sat vremena hoda, od hotela Bela Jela, nalazi se Crkva Sv. Đorđa i vidikovac sa kog se može osmotriti @lukovskabanja kao na dlanu. Staza je odlično obeležena i od hotela je udaljena malo više od 2km.

2 zanimljivosti o Crkvi Sv. Đorđa

  • Sagrađena je 2009. godine.
  • U njoj su održana do sad 3 venčanja (među kojima su to bili i neki od gostiju banje).

📍Topli izvori
Možda i najzanimljivija lokacija. Topli izvori predstavljaju čitav kompleks prirodnih procesa različite namene i svrhe. Virovi, inhalatorijum, voda za pritisak, voda za oči, kupatilo kralja Milutina..

📍 Vodopad
Malo nakon izvora termalne vode, možete videti i preedivni vodopad.

📍Crkva Sv. Mine
Crkva se nalazi u selu Štava i pod zaštitom je države od 1940. godine. Zanimljivost: podignuta je u 16, a oslikana u 17. veku i apsolutno nikad nije rušena. Freskopis je netaknut, a autentičnost crkve je ostala ista.

📍Etno muzej
Nekadašnja škola, a danas mesto na kom se mogu videti predmeti iz prošlosti, poput zastruka, opanaka, naćeva, fenjera..

Pored svega navedenog, možete se provozati i do Kopaonika, kao i do Đavolje Varoši.

Što se tiče Đavolje Varoši, u nastavku možete pročitati par zanimljivosti 🙂

Preporuka za smeštaj u Lukovskoj banji

Tokom boravka u banji bila sam smeštena u hotelu Bela Jela.

U nastavku vam otkrivam i šta mi se najviše dopalo tokom boravka 🔍

1. PRELJUBAZNO OSOBLJE
Stručnost i ljubaznost osoblja me je oduševilo! Kad neko radi posao koji zaista voli, to se i te kako vidi i oseti!

2. SADRŽAJ HOTELA
Medicinski i wellness centar, restoran, bar, igraonica za decu, teretana, sala za rekreaciju, otvoreni i zatvoreni bazeni sa termalnom vodom, šetnje, biciklizam.. pa šta više poželeti za (aktivan) odmor, u prirodi.

3. HRANA
Raznovrsnost na nivou. Ishrana je na bazi polupansiona (doručak i večera) i to po principu švedskog stola, dok se ručak posebno doplaćuje i uvek imate izbor 3 do 4 jela. Za svačiji ukus po nešto!

4. SOBE
Toliko čiste, udobne i za uživanje, ali i za rad, prostrane i svetle. Omiljeni deo sobe bila mi je terasa ☀️, što se može videti na fotki ispod.

Za kraj, verujem da #banjskiturizam može podjednako biti interesantan i koristan, kako mladima, tako i starijima, i zdravima. Sve je do perspektive. Ako dođete u banju radi očuvanja zdravlja i dobrog osećaja u telu, radi šetnje, uživanju sa dragom osobom, obilaskom okoline – banja vam može i te kako prijati, ma koliko god godina da imate.

Kako vam se dopada Lukovska banja iz ove perspektive?

Da li ste imali priliku da je posetite? Ako jeste, podelite u nastavku vaše utiske. Radujem se da ih pročitam.

Ako vam je ovaj blog bio zanimljiv, pozivam vas da nastavite da čitate moje avanture.

Do neke naredne avanture.

+1

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc