Kosmaj

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Ideja za izlet u Srbiji: Kosmaj

Želite da posetite Kosmaj? Da ga istražite i uživate u prirodi sa najbližima? Da ga upoznate i malo se odvojite od gradske gužve? Sjajno, na pravom ste mestu da saznate kako možete iskoristiti dan na Kosmaju i uživati u svim njegovim lepotama. A nakon već prve posete, uverićete se zašto je planina Kosmaj omiljena među izletničkim planinama.

Kosmaj sam prvi put posetila prošle godine u oktobru. Iako je to bio hladan i maglovit dan, uspeli smo da ga iskoristimo na lep i aktivan način. Ovde možete pročitati kako.

Ovaj put smo krenuli ponovo sa željom da ga upoznamo i doživimo na nama svojstven način. Da se oprobamo u terenskom jahanju i da obiđemo sve ono što nismo mogli prošli put.

Planina Kosmaj se nalazi u Šumadiji, između Sopota i Mladenovca, nadomak Beograda. Posle Avale je druga najniža planina, sa nadmorskom visinom od 626 m.

Naziv je dobila od keltske reči “cos” što znači šuma i indoevropske reči “maj” što je značilo planina. Da taj naziv još uvek opisuje Kosmaj, uverićete se već po prvoj poseti.

Za Kosmaj je karakteristična i ruža vetrova koja nastaje nad područjem, budući da se spajaju vazdušne struje sa Karpata i Sredozemlja i stvaraju povoljnu klimu, kakvu imaju mnoge vazdušne banje.

Pored prelepe prirode i mesta za uživanje i piknik, Kosmaj je i mesto istorije. Nalazeći se na odličnoj lokaciji, često je ovo područje bilo mesto ratova i raznih sukoba. A Kosmajci su u istoriji poznati kao vešti ratnici i borci.

Šta posetiti na Kosmaju?

Vodopad Pruten

Prva lokacija koju smo posetili bio je vodopad Pruten. Po reakcijama na društvenim mrežama mogla sam zaključiti da mnogi nisu znali za njega. Moram priznati da nisam ni ja.

Vodopad je pravo skirveno blago planine. Ušuškan u njenom podnožju.

U opisu sam podelila kako da dođete do vodopada. Ako zatreba dodatna pomoć slobodno mi pišite.

Vodopad su inače Rimljani napravili kako bi ispirali i hladili rude. A boja vode je promenljiva – možete ga zateći i u tirkizno plavoj boji. Zamislite to.

Meni se baš ovakav, u kombinacijama žute i zelene jako dopao.

Vodopad Pruten na Kosmaju

Spomen kosturnica na Belom kamenu

Zatim smo se uputili ka drvenom vidikovcu, sa kog se pruža prelep pogled na Šumadiju i na Spomenik borcima Kosmajskog odreda.

Prema predanju ovaj vidikovac je nastao na temeljima srednjovekovne osmatračnice.

Nijanse zelene tako dominiraju i odmaraju oči.

Pored tog vidikovca, sa desne strane kad mu prilazite možete viditi jedno skretanje i oznaku na drvetu. Put je malo strmiji i vodi vas do spomen kosturnice na Belom kamenu podignute u čast ratnicima Timočke divizije koji su pali 1914. godine u borbama za Beograd.

Spomenik borcima Kosmajskog odreda

Spomenik koji je simbol Kosmaja.
Spomenik je podignut 1971. godine u čast palim borcima u Drugom svetskom ratu. Posvećen je okruzima i gradovima koji su se borili za slobodu.

Do spomenika možete doći autom ili prošetati. Moj savet je da prošetate, budući da do spomenika vodi šumska staza u kombinaciji sa stepenicama i da je uživanje bilo šetati i slušati cvrkut ptičica.

Put do spomenika

Kraci spomenika predstavljaju varnice, dok mermerni krug predstavlja večni plamen. 

Spomenik borcima Kosmajskog odreda

Jahanje konja u Velikoj Ivanči

I ponovo smo se vratili jahanju. Da obnovimo znanje i da se oprobamo u terenskom jahanju. Koji je to osećaj!

Toliko adrenalina, galopa, podvlačenja pod grane, smeha.. Ma jednom rečju – Doživljaj!

Cena jednog časa od 45 minuta je 1200 dinara. Na času možete naučiti osnove jahanja, dok na terenskom naučeno primenjujete. Sat vremena terenskog jahanja po šumicama Kosmaja je 1500 dinara.

Da vredi, vredi.

Ovde možete porukom zakazati jahanje.

Par saveta za vas ako još niste jahali možete pročitati u opisu. A dodala bih još i da obavezno obučete udobnu odeću i obuću.

Šta kažete, da li biste se oprobali u terenskom jahanju?

Kabinet Brewery

I za kraj, mesto koje me oduševilo pogledom i atmosferom bila je pivara Kabinet, smeštena u Nemenikućama. Dobro priznajem, oduševila me je i pivom, jer posle jahanja je tako prijalo osvežiti se i popiti ‘ladno pivo.

Ako dolazite na Kosmaj petkom ili vikendom obavezno planirajte posetu i uživanje na livadi ispred pivare, uz kraft piva i klopu.

Ono što me je najviše oduševilo pri poseti Kosmaju jeste vodopad Pruten i terensko jahanje! Takođe oduševila me je i priroda planine, čist vazduh i mir. Sve što je potrebno za odmor je tu, tako blizu – na Kosmaju.

I da, na putu ka Kosmaju posetili smo i Avalski toranj, tako da se i to može naći na itinireru vašeg izleta na Kosmaj, naravno zavisno odakle dolazite.

Ako ste posetili do sad Kosmaj pišite mi šta se vama najviše dopalo. Baš se radujem razmenjivanju iskustava i lokacija. 🤠

+6

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc