Knjige o putovanjima

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Knjige o putovanjima 📚

Da ne moramo svaki put fizički otputovati negde, već možemo i mislima – knjige su najbolji dokaz tome. ✨

Ponekad ušuškani u toplini svog doma, ili sa klupice u obližnjem parku, možemo otputovati u Portugal, Italiju, Španiju.. Gde god nas mašta i izvrsni pisci povedu.

U nastavku izdvajam knjige o putovanjima koje su mene inspirisale, na više nivoa. I to ne samo da posetim i istražim određenu destinaciju, već i u razvijanju svog stila pisanja, ideji da možda napišem putopis jednog dana, kao i u shvatanju da putovanjima zaista nikad nema kraja. Više o tome pročitajte u nastavku.

Knjige o putovanjima | Izdvajam top 5 iz mog ugla 🙂

Putovanje kroz Portugaliju
✍️ Žoze Saramago

Putovanje nikad nema kraj. Samo putnici imaju kraj. A čak i oni mogu produžiti putovanje u sećanju, u pripovedanju. Kada je putnik seo na pesak plaže i rekao: “Nema više šta da se vidi”, znao je da nije tako. Kraj jednog putovanja tek je početak drugog.

Treba videti ono što niste prvi put videli, videti ponovo ono što ste već videli, videti u proleće ono što ste videli leti, videti noću ono što ste videli danju, biti na suncu onde gde je ranije pala kiša, videti useve kako bujaju, zreo plod, pomeren kamen, senku koja ne beše tamo prethodni put. – Saramago ističe.

Žoze Saramago nam kroz ovu knjigu dočarava na jedinstven način Portugal. Prikazuje nam kulturu, znamenita mesta, skrivene kutke, ljude, istoriju, tradiciju.

Ako poznajete nekoga ko je strastven prema ovoj zemlji i narodu, preporučujem od srca da mu/joj poklonite ovu knjigu, za rođendan, ili bilo kakvu drugu priliku. 🥰

Umetnost putovanja
✍️ Ivana Dukčević

Jedna od najlepših knjiga koju sam pročitala je upravo Ivanina knjiga Umetnost putovanja.

Toliko lepo, pitko i živopisno Ivana piše, da sam ja na trenutke imala osećaj kao da sa njom proživljavam sve što je napisano. Kao da sa njom šetam ulicama Japana, Španije, Italije, kao da sa njom slušam fado i uživam u čarima predivnog Portugala, otkrivam neke nove kulture i običaje ljudi.

Od srca je preporučujem svima koji vole putopise, jer ne sumnjam da će vam prijati i da će vas inspirisati jedna baš ovakva knjiga.

Bukirano
✍️ Nebojša Jojić

Nije svako ko luta izgubljen. 🌍 Prva rečenica u putopisnoj knjizi Nebojše Jojića. U njegovoj priči dugoj čak 40.000 km.

Zahvaljujući ovoj knjizi bićete, pa bar malo u mašti, svetski putnici. Putovaćete prostranstvima Azije i Afrike. Tako da, ako volite istoriju, kulturu, umetnost i čari istraživanja sigurno će i vama ova knjiga ukrasti srce.

Delić piščevog razmišljanja koji mi je ostao u sećanju kaže👇

Kad odložite svoje telefone i isključite navigaciju, tek tad bivate nagrađeni.

Nebojša Jojić

Ni ovde, ni tamo
✍️ Bil Brajson

Preporuka za potpuno otkačenu putopisnu knjigu. Za onu uz koju ćete se smejati, saznati nešto novo, ali i mislima odlepršati na kako Brajson kaže ‘putešestvije po Evropi’.

Italijani parkiraju onako kako bih parkirao ja kad bih prosuo bokal hlorovodonične kiseline sebi u krilo.

Bil Brajson

Alhemičar
✍️ Paulo Koeljo

Roman Alhemičar nije tipična putopisna knjiga. Alhemičar je knjiga koja govori o malo drugačijem putovanju. Onom unutar sebe, i svojih želja.

O putovanju koje nam svedoči koliko je važno da uvek pratimo i slušamo sopstveno srce.

Kad nešto želimo, čitav kosmos stupa u zaveru kako bi nam pomogao da to ostvarimo.

Paulo Koeljo

Mladić po imenu Santjago, andaluzijski pastir, odlazi iz Španije u egipatsku pustinju, kako bi pronašao skriveno blago, zakopano ispod piramida. Da li ga pronalazi, koga usput sreće i sa kakvim se situacijama suočava, saznajte u romanu.

Knjiga je napisana izuzetno pitko, i komotno je možete poneti na neko putovanje, da je čitate. Ako imate vremena napretek, možete je pročitati za 3 dana, bez problema. 😄 Ne pitajte kako znam.

Sve navedene knjige kupovala sam u Vulkanu ili Laguni.

Trenutno čitam knjigu “Igra Anđela”, knjga nije tipična putopisna, ali je izuzetno dobra. Istorijska. Ljiljana Habjanović Đurović piše o Milici Hrebeljanović Nemanjić, na veoma pitak način. Prenosim utiske čim je pročitam. 🙂

A sledeća koja me čeka je ‘Na mapi Utopije’ 🥰

Ako imate i vi neku preporuku kad su knjige o putovanjima u pitanju – pišite mii.

Do sledeće avanture.

+2

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email