Knjige o putovanjima

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Knjige o putovanjima 📚

Da ne moramo svaki put fizički otputovati negde, već možemo i mislima – knjige su najbolji dokaz tome. ✨

Ponekad ušuškani u toplini svog doma, ili sa klupice u obližnjem parku, možemo otputovati u Portugal, Italiju, Španiju.. Gde god nas mašta i izvrsni pisci povedu.

U nastavku izdvajam knjige o putovanjima koje su mene inspirisale, na više nivoa. I to ne samo da posetim i istražim određenu destinaciju, već i u razvijanju svog stila pisanja, ideji da možda napišem putopis jednog dana, kao i u shvatanju da putovanjima zaista nikad nema kraja. Više o tome pročitajte u nastavku.

Knjige o putovanjima | Izdvajam top 6 iz mog ugla 🙂

Putovanje kroz Portugaliju
✍️ Žoze Saramago

Putovanje nikad nema kraj. Samo putnici imaju kraj. A čak i oni mogu produžiti putovanje u sećanju, u pripovedanju. Kada je putnik seo na pesak plaže i rekao: “Nema više šta da se vidi”, znao je da nije tako. Kraj jednog putovanja tek je početak drugog.

Treba videti ono što niste prvi put videli, videti ponovo ono što ste već videli, videti u proleće ono što ste videli leti, videti noću ono što ste videli danju, biti na suncu onde gde je ranije pala kiša, videti useve kako bujaju, zreo plod, pomeren kamen, senku koja ne beše tamo prethodni put. – Saramago ističe.

Žoze Saramago nam kroz ovu knjigu dočarava na jedinstven način Portugal. Prikazuje nam kulturu, znamenita mesta, skrivene kutke, ljude, istoriju, tradiciju.

Ako poznajete nekoga ko je strastven prema ovoj zemlji i narodu, preporučujem od srca da mu/joj poklonite ovu knjigu, za rođendan, ili bilo kakvu drugu priliku. 🥰

Umetnost putovanja
✍️ Ivana Dukčević

Jedna od najlepših knjiga koju sam pročitala je upravo Ivanina knjiga Umetnost putovanja.

Toliko lepo, pitko i živopisno Ivana piše, da sam ja na trenutke imala osećaj kao da sa njom proživljavam sve što je napisano. Kao da sa njom šetam ulicama Japana, Španije, Italije, kao da sa njom slušam fado i uživam u čarima predivnog Portugala, otkrivam neke nove kulture i običaje ljudi.

Od srca je preporučujem svima koji vole putopise, jer ne sumnjam da će vam prijati i da će vas inspirisati jedna baš ovakva knjiga.

Bukirano
✍️ Nebojša Jojić

Nije svako ko luta izgubljen. 🌍 Prva rečenica u putopisnoj knjizi Nebojše Jojića. U njegovoj priči dugoj čak 40.000 km.

Zahvaljujući ovoj knjizi bićete, pa bar malo u mašti, svetski putnici. Putovaćete prostranstvima Azije i Afrike. Tako da, ako volite istoriju, kulturu, umetnost i čari istraživanja sigurno će i vama ova knjiga ukrasti srce.

Delić piščevog razmišljanja koji mi je ostao u sećanju kaže👇

Kad odložite svoje telefone i isključite navigaciju, tek tad bivate nagrađeni.

Nebojša Jojić

Ni ovde, ni tamo
✍️ Bil Brajson

Preporuka za potpuno otkačenu putopisnu knjigu. Za onu uz koju ćete se smejati, saznati nešto novo, ali i mislima odlepršati na kako Brajson kaže ‘putešestvije po Evropi’.

Italijani parkiraju onako kako bih parkirao ja kad bih prosuo bokal hlorovodonične kiseline sebi u krilo.

Bil Brajson

Alhemičar
✍️ Paulo Koeljo

Roman Alhemičar nije tipična putopisna knjiga. Alhemičar je knjiga koja govori o malo drugačijem putovanju. Onom unutar sebe, i svojih želja.

O putovanju koje nam svedoči koliko je važno da uvek pratimo i slušamo sopstveno srce.

Kad nešto želimo, čitav kosmos stupa u zaveru kako bi nam pomogao da to ostvarimo.

Paulo Koeljo

Mladić po imenu Santjago, andaluzijski pastir, odlazi iz Španije u egipatsku pustinju, kako bi pronašao skriveno blago, zakopano ispod piramida. Da li ga pronalazi, koga usput sreće i sa kakvim se situacijama suočava, saznajte u romanu.

Knjiga je napisana izuzetno pitko, i komotno je možete poneti na neko putovanje, da je čitate. Ako imate vremena napretek, možete je pročitati za 3 dana, bez problema. 😄 Ne pitajte kako znam.

Igra anđela
✍️ Ljiljana Habjanović Đurović

Sjajna knjiga! Istorijska.

U pitanju je roman o knjeginji Milici, ženi kneza Lazara. Knjga nije tipična putopisna, ali je za svaku preporuku svima koji vole putovanja i koji žele da nauče i pročitaju nešto novo o našoj istoriji.

Ljiljana Habjanović Đurović u ovoj knjize piše o Milici Hrebeljanović Nemanjić, jedinoj ženi koja je vladala Srbijom tad, na veoma pitak način. Piše o njenom detinjstvu, životu, vladavini, porazima, dostignućima, deci, slobodi..

Ako volite istoriju, ne propustite ovaj roman!

Sve navedene knjige kupovala sam u Vulkanu ili Laguni.

A sledeća koja me čeka je ‘Na mapi Utopije’ 🥰

Za još sjajnih putopisnih knjiga, klikni na Laguninu top listu i pronađi inspiraciju! ✨

Ako imate i vi neku preporuku kad su knjige o putovanjima u pitanju – pišite mii.

Do sledeće avanture.

+3

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc