Kako postati licencirani turistički vodič?

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Kako postati licencirani turistički vodič? | Moje iskustvo i saveti 🗣️

Prva misao mi je kad sam položila i praktični ispit bila – Ispunih svoj dečiji san! Ne postoje reči kojima bih mogla da opišem taj osećaj sreće, rasterećenja i ponosa.

Budući da sam i sama pre konkurisanja znatiželjno tražila i čitala iskustva kolega koji su položiti ispit, odlučila sam da i ja podelim svoj put. Verujem da će značiti svakome ko planira da dobije licencu turističkog vodiča.

Da biste postali licencirani turistički vodič, morate proći ovih 5 koraka 🙂

I korak – Konkurs

Ministarstvo turizma svake godine raspisuje konkurs. U mom slučaju, 2022. godine konkurs je raspisan u oktobru, a par dana nakon što je zvanično raspisan, bilo je obaveštenje na zvaničnom sajtu Ministarstva.

U tom obaveštenju pisalo je da će se konkurs verovatno raspisati, i naznačili su i datum kad će to biti, što nam je svima bio nagoveštaj da je to to.. i da, ukoliko želimo da konkurišemo, polako možemo krenuti sa pripremom dokumentacije.

Nikad neću zaboraviti trenutak kad sam videla to obaveštenje. Nešto mi je zaigralo u stomaku i dalo znak da se moram prijaviti. Zbog pandemije, 2 godine za redom nije raspisivan konkurs, pa nisam ni bila svesna koliko ta želja u meni podsvesno još uvek tinja.

Još 2019. godine mi je želja bila da postanem licencirani turistički vodič, ali sam tad zbog obaveza na fakultetu ipak odustala, i odlučila da sačekam godinu, dve.

SAVET: Pripremite dokumentaciju, i nacrtajte se već u 08h u pošti kako biste je predali. Prilikom konkurisanja najbitnije je da dokumentacija bude potpuna, kao i da bude predata što pre.

II korak – Psiho test

Nakon što prođete na konkursu, izlazi obaveštenje o polaganju psiho testa.

Psiho test se sastoji iz više testova – iz testa logike, opšte informisanosti, verbalnih sposobnosti.. i naravno, razgvora sa psihologom.

Slagaću ako kažem da je ovaj test lagan.

SAVET: Iako se za ovaj test ne možete spremiti, ipak savetujem da se veče pre dobro naspavate, pojedete ujutru nešto, i dođete odmorni, sveži i dobro koncentrisani.

Kako izgleda polaganje psiho testa? Prvo dolazite da polažete pismeni deo, a par dana nakon toga dolazite na usmeni deo. Što se usmenog tiče, mi smo imali opciju da biramo koji ćemo dan (imali smo tri ili četiri ponuđena dana), i u koje ćemo vreme doći.

Napomena: Prilikom konkurisanja, možete izabrati grad u kojem želite da polažete ovaj test. Ministarstvo turizma ponudi nekoliko većih gradova. Ja sam polagala u Novom Sadu.

III korak – Test stranog jezika

Kad su bili objavljeni rezultati psiho testa, nakon samo par dana stiglo je obaveštenje o polaganju testa stranog jezika. Ja sam ga, sećam se, polagala 30. januara, u prepodnevnim časovima.

Moj izabrani strani jezik bio je španski. I test se sastojao od čitanja, slušanja, testiranja gramatike, i na kraju konverzacije.

Engleski jezik većina upiše, jer je to nekako jezik koji se podrazumeva da znate. Međutim ukoliko iole dobro znate neki drugi jezik, koji god – bilo da je to mađarski, češki, ruski, kineski, turski, grčki, nemački, italijanski, francuski, moj savet je da obavezno upišete.

Ukoliko jezik poznajete na nivou B1/B2, verujem da vam neće ovaj deo biti težak. Ipak, za ovaj test mora prethoditi priprema.

Jezik sam pripremala tako što sam vežbala gramatiku, slušala pesme, gledala serije i trudila se da ga što više pričam, kako bih konverzaciju dovela na neki viši nivo.

Na samom testiranju, sa profesorkom sam pričala na španskom jeziku o turizmu i konkretno o planini Kosmaj. Verujem da, ukoliko malo lošije uradite gramatiku, a izdominirate taj konverzacijski deo, koji je u poslu turističkog vodiča bitniji, da nema potrebe da se sekirate i mislite da ćete pasti.

IV korak – Teorijski ispiti

Teorijski ispiti sastojali su se iz 6 ispita, za koje ne mogu da kažem da su baš lagani, iako sam završila Turizam na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Materija mi je u velikoj meri bila poznata, s obzirom da sam slične predmete imala tokom studiranja, ipak bilo mi je potrebno 3 do 4 nedelje da ih lepo spremim, i da se svo to gradivo slegne.

Ispiti koje smo polagali su:

  • Ekonomika turizma
  • Prirodni i kulturni resursi
  • Nacionalna istorija
  • Informativno-vodička služba u turizmu
  • Zakoni u turizmu
  • Osnove hotelijerstva i agencijsko poslovanje

Ministarstvo naravno objavi i literaturu prema kojoj se spremaju ispiti.

Deo literature sam nabavila putem sajta Kupujem Prodajem, a deo sam nalazila na sajtu Univerziteta Singidunum.

Ispiti su koncipirani tako da polažete tri u danu. Što je super, sa jedne strane, svima koji rade, jer ne moraju da uzimaju 6 dana godišnjeg da bi ih polagali, već u dva dana imaju priliku da izađu na iste. Dok sa druge strane, moram priznati da je naporno polagati toliko ispita, jer prakitčno od 10h do 14h ste k’o na iglama, i koncentracija sve više izdaje kako vreme ispitivanja prolazi. 😀

Ispiti se polažu usmeno, i naravno imate priliku da ispišete koncept pre odgovaranja.

Ukoliko ste imali dodira sa turizmom, ne bi trebalo da vam bude teško da prirpremite ove ispite. SAVET: U svakom slučaju, zbog obimnosti gradiva preporučujem da bar mesec dana ranije krenete sa pripremom.

V korak – Praktični ispit

Poslednji korak u nizu je praktični ispit. Dvodnevno putovanje po Srbiji na kom je potrebno da pokažete i teorijsko i praktično znanje, i umeće.

U pitanju je manastirska tura tokom koje se posećuju manastiri: Manasija, Ravanica, Ljubostinja, Studenica i Žiča. Na tom putu prolazi se nekoliko gradova, planina, reka, sela i naravno svaki deo ture morate spremiti.

Turu pripremate kao da je vodite celu, a ipak ne znate koji će vam manastir zapasti za odgovaranje, kao ni koji kraj Srbije za odgovaranje u autobusu.

Pored izlaganja na srpskom jeziku, znanje morate pokazati i na stranom jeziku. Praktični ispit je izuzetno stresan, i zbog obimnosti preporučujem da na vreme krenete da spremate.

Pre ovog ispita, imaćete priliku da sa Udruženjem turističkih vodiča Srbije odete na dan i posetite neke od lokaliteta, čujete priču iskusnog vodiča i steknete sliku kako bi ispit trebao da se pripremi.

Ne pamtim kad sam na nekom putovanju napravila manje slika, kao na ovom 😂

Trenutak kad smo položili 😂

Odmah smo morali da zalijemo rakijicom!

Par dana nakon polaganja, podnećete zahtev za dobijanje licence, i nakon toga – kreće avantura sticanja iskustva!

Ovaj ispit bih uporedila i sa dobijanjem vozačke dozvole. Tek kad je dobijete, krećete da stičete iskustvo i znanje.

Nadam se da sam uspela da vam približim čitav proces polaganja.
Ako imate dodatnih pitanja, slobodno pišite. 🙂

Srećno! 🍀

+8

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email