Kako postati licencirani turistički vodič?

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Kako postati licencirani turistički vodič? | Moje iskustvo i saveti 🗣️

Prva misao mi je kad sam položila i praktični ispit bila – Ispunih svoj dečiji san! Ne postoje reči kojima bih mogla da opišem taj osećaj sreće, rasterećenja i ponosa.

Budući da sam i sama pre konkurisanja znatiželjno tražila i čitala iskustva kolega koji su položiti ispit, odlučila sam da i ja podelim svoj put. Verujem da će značiti svakome ko planira da dobije licencu turističkog vodiča.

Da biste postali licencirani turistički vodič, morate proći ovih 5 koraka 🙂

I korak – Konkurs

Ministarstvo turizma svake godine raspisuje konkurs. U mom slučaju, 2022. godine konkurs je raspisan u oktobru, a par dana nakon što je zvanično raspisan, bilo je obaveštenje na zvaničnom sajtu Ministarstva.

U tom obaveštenju pisalo je da će se konkurs verovatno raspisati, i naznačili su i datum kad će to biti, što nam je svima bio nagoveštaj da je to to.. i da, ukoliko želimo da konkurišemo, polako možemo krenuti sa pripremom dokumentacije.

Nikad neću zaboraviti trenutak kad sam videla to obaveštenje. Nešto mi je zaigralo u stomaku i dalo znak da se moram prijaviti. Zbog pandemije, 2 godine za redom nije raspisivan konkurs, pa nisam ni bila svesna koliko ta želja u meni podsvesno još uvek tinja.

Još 2019. godine mi je želja bila da postanem licencirani turistički vodič, ali sam tad zbog obaveza na fakultetu ipak odustala, i odlučila da sačekam godinu, dve.

SAVET: Pripremite dokumentaciju, i nacrtajte se već u 08h u pošti kako biste je predali. Prilikom konkurisanja najbitnije je da dokumentacija bude potpuna, kao i da bude predata što pre.

II korak – Psiho test

Nakon što prođete na konkursu, izlazi obaveštenje o polaganju psiho testa.

Psiho test se sastoji iz više testova – iz testa logike, opšte informisanosti, verbalnih sposobnosti.. i naravno, razgvora sa psihologom.

Slagaću ako kažem da je ovaj test lagan.

SAVET: Iako se za ovaj test ne možete spremiti, ipak savetujem da se veče pre dobro naspavate, pojedete ujutru nešto, i dođete odmorni, sveži i dobro koncentrisani.

Kako izgleda polaganje psiho testa? Prvo dolazite da polažete pismeni deo, a par dana nakon toga dolazite na usmeni deo. Što se usmenog tiče, mi smo imali opciju da biramo koji ćemo dan (imali smo tri ili četiri ponuđena dana), i u koje ćemo vreme doći.

Napomena: Prilikom konkurisanja, možete izabrati grad u kojem želite da polažete ovaj test. Ministarstvo turizma ponudi nekoliko većih gradova. Ja sam polagala u Novom Sadu.

III korak – Test stranog jezika

Kad su bili objavljeni rezultati psiho testa, nakon samo par dana stiglo je obaveštenje o polaganju testa stranog jezika. Ja sam ga, sećam se, polagala 30. januara, u prepodnevnim časovima.

Moj izabrani strani jezik bio je španski. I test se sastojao od čitanja, slušanja, testiranja gramatike, i na kraju konverzacije.

Engleski jezik većina upiše, jer je to nekako jezik koji se podrazumeva da znate. Međutim ukoliko iole dobro znate neki drugi jezik, koji god – bilo da je to mađarski, češki, ruski, kineski, turski, grčki, nemački, italijanski, francuski, moj savet je da obavezno upišete.

Ukoliko jezik poznajete na nivou B1/B2, verujem da vam neće ovaj deo biti težak. Ipak, za ovaj test mora prethoditi priprema.

Jezik sam pripremala tako što sam vežbala gramatiku, slušala pesme, gledala serije i trudila se da ga što više pričam, kako bih konverzaciju dovela na neki viši nivo.

Na samom testiranju, sa profesorkom sam pričala na španskom jeziku o turizmu i konkretno o planini Kosmaj. Verujem da, ukoliko malo lošije uradite gramatiku, a izdominirate taj konverzacijski deo, koji je u poslu turističkog vodiča bitniji, da nema potrebe da se sekirate i mislite da ćete pasti.

IV korak – Teorijski ispiti

Teorijski ispiti sastojali su se iz 6 ispita, za koje ne mogu da kažem da su baš lagani, iako sam završila Turizam na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Materija mi je u velikoj meri bila poznata, s obzirom da sam slične predmete imala tokom studiranja, ipak bilo mi je potrebno 3 do 4 nedelje da ih lepo spremim, i da se svo to gradivo slegne.

Ispiti koje smo polagali su:

  • Ekonomika turizma
  • Prirodni i kulturni resursi
  • Nacionalna istorija
  • Informativno-vodička služba u turizmu
  • Zakoni u turizmu
  • Osnove hotelijerstva i agencijsko poslovanje

Ministarstvo naravno objavi i literaturu prema kojoj se spremaju ispiti.

Deo literature sam nabavila putem sajta Kupujem Prodajem, a deo sam nalazila na sajtu Univerziteta Singidunum.

Ispiti su koncipirani tako da polažete tri u danu. Što je super, sa jedne strane, svima koji rade, jer ne moraju da uzimaju 6 dana godišnjeg da bi ih polagali, već u dva dana imaju priliku da izađu na iste. Dok sa druge strane, moram priznati da je naporno polagati toliko ispita, jer prakitčno od 10h do 14h ste k’o na iglama, i koncentracija sve više izdaje kako vreme ispitivanja prolazi. 😀

Ispiti se polažu usmeno, i naravno imate priliku da ispišete koncept pre odgovaranja.

Ukoliko ste imali dodira sa turizmom, ne bi trebalo da vam bude teško da prirpremite ove ispite. SAVET: U svakom slučaju, zbog obimnosti gradiva preporučujem da bar mesec dana ranije krenete sa pripremom.

V korak – Praktični ispit

Poslednji korak u nizu je praktični ispit. Dvodnevno putovanje po Srbiji na kom je potrebno da pokažete i teorijsko i praktično znanje, i umeće.

U pitanju je manastirska tura tokom koje se posećuju manastiri: Manasija, Ravanica, Ljubostinja, Studenica i Žiča. Na tom putu prolazi se nekoliko gradova, planina, reka, sela i naravno svaki deo ture morate spremiti.

Turu pripremate kao da je vodite celu, a ipak ne znate koji će vam manastir zapasti za odgovaranje, kao ni koji kraj Srbije za odgovaranje u autobusu.

Pored izlaganja na srpskom jeziku, znanje morate pokazati i na stranom jeziku. Praktični ispit je izuzetno stresan, i zbog obimnosti preporučujem da na vreme krenete da spremate.

Pre ovog ispita, imaćete priliku da sa Udruženjem turističkih vodiča Srbije odete na dan i posetite neke od lokaliteta, čujete priču iskusnog vodiča i steknete sliku kako bi ispit trebao da se pripremi.

Ne pamtim kad sam na nekom putovanju napravila manje slika, kao na ovom 😂

Trenutak kad smo položili 😂

Odmah smo morali da zalijemo rakijicom!

Par dana nakon polaganja, podnećete zahtev za dobijanje licence, i nakon toga – kreće avantura sticanja iskustva!

Ovaj ispit bih uporedila i sa dobijanjem vozačke dozvole. Tek kad je dobijete, krećete da stičete iskustvo i znanje.

Nadam se da sam uspela da vam približim čitav proces polaganja.
Ako imate dodatnih pitanja, slobodno pišite. 🙂

Srećno! 🍀

+11

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc