Šta videti u Istanbulu?

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Istanbul: Šta videti? | Vodič kroz putovanje u Istanbul u 2022. godini

Istanbul.. šta videti, gde probati najbolji turski doručak i baklave, gde pronaći savršeno mesto za rad i još par servisnih informacija – sve na jednom mestu, iz mog ugla. Nadam se da će vam ovaj vodič kroz putovanje u Istanbul biti od koristi. 🙂

Uživajte u čitanju!

Šta videti u Istanbulu? – Top 14 lokacija koje oduševljavaju

AJA SOFIJA

Aja Sofija. Simbol istorije Konstantinopolja i Istanbula, kao i moderne Turske. Od 1985. godine, ova građevina je pod zaštitom Uneska.

Kroz istoriju njena uloga se menjala – od crkve, do džamije, muzeja, pa ponovo džamije. Ulogu muzeja imala je od 1934. do 2020. godine, kada je ponovo džamija.

Nekada je bila i najveća hrišćanska crkva na svetu, sve dok se nije izgradila katedrala u Sevilji 1520. godine. Titulu najveće hrišćanske crkve nosila je skoro 1000 godina.

Fun fact: Prema legendi, Aja Sofija je najbrže izgrađena crkva. Nastavši za samo 5 godina.

PLAVA DŽAMIJA

Odmah preko puta Aja Sofije nalazi se Plava džamija. Na turskom poznatija kao Sultanahmet, po sultanu Ahmetu koji ju je izgradio početkom 17. veka, sa željom da bude lepša i impozantnija od Aja Sofije.

Sa željom da Sultan izgradi još lepšu džamiju, naredio je da se izgradi džamija sa zlatnim minaretima. Budući da se na turskom zlatni minaret kaže “altin minaret”, došlo je do nesporazuma između arhitekte i sultana.. te je arhitekta razumeo “alti minaret”, što u prevodu znači šest minareta.

Kada je sultan video da džamija ima šest minareta, naredio je da se arhitekti odseku ruke. Mada, kako je džamija bila raskošna i lepa, ipak je povukao svoju odluku.

To je naljutilo arapski svet, zato što je džamija u Meki imala šest minareta, tako da je to bila uvreda, kako je Meka centar islamskog sveta.

Zato je džamiji u Meki dodat sedmi minaret.

U svetu Sultanahmet džamija poznata je kao Plava džamija, zbog plavih detalja na njoj.

Ulaz u džamiju je besplatan. Tokom ulaska sledi izuvanje i obavezno nošenje maske. Žene moraju pokriti glavu (šalom ili maramom). Ukoliko i nemate kraj sebe, možete na ulazu pozajmiti, pa vratiti pri izlasku.

Kako nas je dočekao jako dugačak red ispred džamije, posetu smo ostavili za sledeći put.

TOPKAPI PALATA

Između 15. i 19. veka, Topkapi palata bila je glavni dvor Otomanske carevine. Bila je mesto na kom su živeli osvajači, sultani, dvorani..

Danas, ova palata pretvorena je u muzej, u kom se čuva jedan od najvećih pronađenih dijamanata.

Cena ulaznice u palatu je 120 lira.

GALATA KULA I GALATA MOST

Simboli Istanbula. Čuvari istorije. Lokacije koje se pri poseti Istanbulu ne propuštaju.

Naročito, Galata kula sa koje se pruža nestvaran pogled na grad.

Galata kula je izgrađena 528. godine. Nekad je bila u funkciji zatvora, a potom i opservatorijuma. Danas je vidikovac, na čijem se vrhu nalaze kafić i restoran, kao i noćni klub.

Cena ulaznice u kulu je 100 lira po osobi. A pogled vredi milion dolara – što bi se reklo! 😄

KAPALI ČARŠIJA

Pri turističkoj poseti Istanbulu, čini mi se da je Kapali čaršija nezaobilazna atrakcija.

A i kad se uzme u obzir da je u pitanju najveći i najstariji bazar na svetu, to je već samo po sebi atrakcija, zar ne?!

Duh i atmosfera Istanbula satkana je u šetnji ka Kapali čaršiji i kroz nju samu. Toliko prodavnica, ljudi, mirisa, hrane, šarenila na jednom mestu je prosto nešto što se mora doživeti.

Kapali čaršiju dnevno posti između 250 i 500 hiljada ljudi. Zamislite samo to!

Fun fact: Ovaj grad je 1502. godine bio proglašen za grad sa najvećom gužvom na svetu.

Pored Kapali čaršije, preporučujem vam i posetu Egipatskom bazaru koji vam može biti usputna stanica. Na njemu se pazare začini, ali pored njih možete uzeti i čajeve, slatkiše, tekstil..

KRSTARENJE BOSFOROM

Iskustvo koje se dok ste u Istanbulu ne propušta. 

Ako putujete samostalno, bez agencije i ikakve organizacije, preporučujem vam brod Turyol.

Tačna lokacije broda je kad pređete Galata most iz pravca kule, skrenete desno, nastavite koji minut pravo i videćete njihov štand.. i eventualno brod ukoliko je usidren. Red vožnji možete ispratiti na njihovom sajtu.

Moja preporuka je da satnicu za vožnju izaberete prema tome kad je zalazak sunca. A pri tome, uzmite u obzir i da vožnja traje sat i po vremena. U pretraživaču samo ukucajte ‘istanbul sunset’ i izaćiće vam vreme zalaska.. ili ukoliko aplikaciju za vreme na telefonu, možete i tu pogledati kad je predviđen zalazak.

Cena karte je bila 50 lira.

DOLMABAHČE PALATA

Dolmabahče palata je jedna od lokacija koja je na mene ostavila najveći utisak tokom boravka u Istanbulu.

Toliko je lepa i impresivna, da se ja nisam mogla nagledati. Kako njene spoljašnjosti, tako i unutrašnjosti.

Dolmabahče palata je relativno mlada palata, izgrađena pre nepunih 200 godina, sa ciljem da se zameni Sultanov dotadašnji dom – Topkapi palata. A takođe, jedan od razloga njene gradnje bilo je i to da se čitav svet zadivi.

Palata je otvorena za javnost i obilazak je pravi doživljaj! Cene ulaznice u Dolmabahče palatu kreću se od 90 lira do 150, u zavisnosti od toga koliko i šta želite da obiđete. Mi smo platili 150 lira i imali smo pristup celokupnom kompleksu.

Najslikanija kapija.

Kad pomislim na ‘istanbul šta videti’, Dolmabahče palata je definitivno jedna od lokacija koja mi padne na pamet.

SULEJMANOVA DŽAMIJA

Kad bih je morala opisati jednom rečju, to bi bila reč veličanstvena.

Sulejmanova džamija je stara oko 500 godina i građena je pod vođstvom Sulejamana Veličanstvenog. Nalazi se na jednom od 7 brda Istanbula i tako predstavlja lokaciju koju možete videti i prepoznati vrlo lako.

Meni je od svih džamija koje smo posetili, upravo ona ostavila najveći utisak. Kako zbog unutrašnjosti koja je nestvarna, tako i zbog spoljašnjosti i pogleda koji se pruža na Bosfor.

PARK MINIJATURA – MINIATURK

Prošetajte Turskom za svega sat vremena.

Pitate se da li je to moguće?! Teorijski nije, ali praktično zahvaljujući parku minijatura jeste.

Miniaturk je zapravo park minijatura turskih znamenitosti. Skroz zanimljivo mesto koje vam toplo preporučujem da posetite.

Ulaznica košta 50 lira, a tokom posete preporučujem vam da kupite sok od nara i krenete polako u šetnju Turskom.

BALAT I FENER

Dve četvrti. Živopisne i razigrane. Isprepletane i nesvakidašnje. Šarene i atraktivne. Mirne. Bez puno turista. Sa puno zanimljivih, ušuškanih kafića i antikvarnica.

Najslikovitiji delovi grada.

Fener je bio nekadašnja grčka četvrt, dok je Balat bio jevrejska. Zahvaljujući projektu Uneska i grada Istanbula ove četvrti se renoviraju i pretvaraju i veoma atraktivne delove grada. Turistima posebno zanimljive.

EJUPOV TRG I EJUPOVA DŽAMIJA

Posetu Ejupovom trgu i džamiji spojili smo sa posetom restoranu Pierre Loti, odakle se pruža prelep pogled na Istanbul.

Sa istorijskog i kulturnost aspekta, Ejupova džamija je izuzetno značajna. Nalazi se na istoimenom trgu i jedna je od najvećih svetinja islama, u koju najviše dolaze Arapi.

Ono po čemu je posebno značajna ova džamija možete pročitati ovde.

A pri poseti ovom trgu i džamiji preporučujem vam da posetite i vidikovac, na kom se nalazi čuveni Pierre Loti restoran o kom vam posebno pišem. 👇

PIERRE LOTTI RESTORAN

Pierre Lotti je restoran koji se nalazi na jednom od sedam brda Istanbula. Sa pogledom na grad, terasa ovog restorana je izrazito posećena.. jer imate priliku da pijete kafu ili čaj sa prelepim pogledom na Istanbul.

Lokaciju restorana možete videti ovde.

Ono što je deo doživljaja kad je poseta ovom restoranu u pitanju jeste i vožnja žičarom do vidikovca i restorana. Vožnju možete platiti Istanbul karticom, o kojoj ću vam pisati nešto kasnije.

Ako se pitate ko je bio Pierre Lotti..

U pitanju je francuski pisac koji je bio obožavatelj Istanbula. Radio je kao oficir na brodu i u Istanbul je prvi put došao 1876. godine. Tursku je branio od napadača, pa čak i od svoje zemlje, što je dovoljan razlog da ga Turci toliko zavole.

S obzirom da je jedno vreme živeo na Ejupu i da je često posećivao upravo mesto na kom se nalazi restoran, simbolično su i žičara i restoran dobili ime po njemu.. kao i neki delovi grada.

Kako vam se čini pogled?!

Nama je vreme bilo malo tmurno i kišovito, ali to ipak nije pokvarilo uživanje u pogledu.. niti je skinulo osmeh s lica. 🙆‍♀️

USKUDAR

Uzimajući u obzir da je Istanbul grad koji koji spaja dva kontinenta – Evropu i Aziju, tako je poseta i jednom i drugom delu grada neizbežna.

A Uskudar je upravo azijski deo grada. Kvart čiju posetu pamtim po jednom od najlepših zalazaka sunca koje sam doživela.

Kad sam samo kročila na azijski deo, osećaj mi je bio neverovatan. U tom trenutku sam tek osvestila to da je Istanbul grad koji leži na dva kontinenta i da sam u roku od 20 minuta iz Evrope došla u Aziju. Metroom.

What a feeling.

Za laganu šetnju kraj Bosfora, uz zalazak, od srca preporučujem Uskudar. Pored obale, nižu se i kafići pa možete u nekom od njih napraviti i kratak predah.

Do ovog kvarta možete doći i brodićem ili metroom.

PRINCEZINA OSTRVA

Ideja za izlet iz Istanbula.

Jedan od najlepših dana boravka u ovom gradu bio je upravo dan kad smo se uputili na Princezina ostrva. Najlepši zato što sam najmanje očekivala od tog obilaska.

Naime, Princezina ostrva su skupina 9 manjih ostrva, od kojih je najveće Bujukuda ostrvo, ka kom smo se mi uputili.

Do ostrva došli smo sa @turyolofficial i vožnja nam je trajala oko sat i po vremena u jednom pravcu. Karta nas je koštala po osobi malo manje od 3€ (46 TRY).

Dok ste na ostrvu preporučujem vam da sednete, odmorite, udahnete ostrvsku atmosferu, popijete čašu ceđenog nara, prošetate uličicama, rentate bajs i krenete u obilazak.

Kad kažem u obilazak, mislim samo krenite da okrećete pedale. Nebitno je gde stignete, bitno je da uživate.

Naravno, na ovom ostrvu ima i lokacija koje možete videti, kao što su crkve, palata sa samostanom, džamija, muzej, parkovi.. Mi se nismo fokusirali toliko na obilazak, već više na užitak. Obišli smo jedan park i vozali se po ulicama.

Definitivno je savršen način da doživite drugačije Istanbul.

Iz ovog ugla sad, kad god me neko pita šta da poseti u Istanbulu, od srca svaki put preporučim i spomenem Princezina ostrva.

Šta bih drugo dodala na kraju osim da je Istanbul definitivno grad koji se mora doživeti, ispričati i koji mi je skroz drugačije iskustvo od svih destinacija koje sam do sad posetila.

Preporuke za klopu i piće u Istanbulu

Da se blog ne bi sveo samo na informaciju koje daju odgovor na pitanje ‘istanbul šta videti’, delim u nastavku i preporuke za klopu i piće u carskom gradu.

Ako je i vama, kao i meni, deo putovanja isprobavanje lokalnih specijaliteta, eksperimentisanje sa hranom i uživanje u istoj, onda nastavite da čitate i otkrijte u kojim smo restoranima i kafićima mi rado uživali u gastronomskom iskustvu.

Privato Caffe, kod Galata kule – sjaaajan tradicionalni turski doručak za dvoje! Cena je negde oko 15e, a doručaak i ugođaj je fenomenalan.

Beyaz Inci, na mostu Galata – lokal koji mi je preporučila koleginica, a koji je u grčkom i turskom stilu. U njemu sam probala njihov specijalitet Balik ekmek. Uživala u baklavama i čaju, kraj Bosfora.  

Patatos je restoran brze hrane, koji je jako popularan u Istanbulu. U Istikalal ulici imaju čak dva restorana. Ono po čemu se izdvajaju jeste specijalitet od krompira koji prave. Iz mog ugla, opis jela bio bi – pire krompir u koji po izboru možete da stavite šta želite.

Yanik Kosk je restoran na koji smo sasvim slučajno naišli. Izašli smo iz autobusa greškom tri stanice pre nego što smo trebali, pa smo tako očajni šetali ka sledećoj stanici.. kad ono ugledasmo Yanik Kosk, restoran sa pogledom na drugi deo evropske strane Istanbula. Oduševili smo se kebabom i prejedlom koje smo naručili. Toliko smo količinski dobili i pojeli.. a sve ukupno platili oko 10e..

Yesen Burger je hamburgerdžinica u kojoj smo mi jeli burgere jedno veče. Lokal je lociran u Istiklal ulici i burgeri su im prelepi. Što bi moj momak rekao skroz prirodni i ukusni. Oko 3e je burger, sa pomfritom i koka kolom.

Poslastičarnica Mado mi je od svih u koje smo svratili ostavila najbolji utisak. Pored nje, preporuku za poslastice ostavljam i za Hafiz Mustafa poslastičarnicu – baklave su im savršene, ali usluga mi nije godila.  Oba objekta možete pronaći na više lokacija u gradu.

Cafe Naftalin K. je kafić koji se nalazi u četvrti Balat. Sladak, ušuškan, sa totalno nesvakidašnjim motivima i enterijerom. U lokalu imaćete priliku da se družite sa mačkama, da umesto pravih vrata otvorite vrata od frižidera i na taj način uđete u toalet. Kažem vam, skroz neobično mesto. Ali za preporuku. Dva doručka i piće smo platili oko 6,50e.

Mali savet – ne opterećujte se oko kilaže dok ste ovde, jer prosto koje kilo viška vam ne gine. Isprobavajte nove ukuse, uživajte i prepustite im se.

+ Preporuke kafića za rad 👇

Ako putujete u Istanbul, a planirate i da radite, u nastavku delim kafiće u kojima smo mi radili, kao i ono šta mi se u kom dopalo, a šta nije. 

Espresso Lab – jedan od najboljih mi je defintivno bio Espresso Lab. Dobra kafa, pecivo, atmosfera skroz radna, prostran je, dobar je internet, ima dosta utičnica, velikih stolova.. Mi smo bili u dva njihova lokala. Imaju više lokala u gradu, ali moja preporuka je za lokal u Ištiklal ulici.

Cafe Nero – sladak kafić, lociran takođe u Ištikalal ulici, preko puta Espreso Laba. Kafa im je lepa, atmosfera prijatna i radna u donjem delu kafića. Preporuka za ovaj kafić je u jutarnjim časovima, kad nema puno gužve. Čim je gužva internet je dosta loš, pa u popodnevnim časovima ne preporučujem ovaj kafić za rad. 

Coffee Books – sa najlepšom kafom, muzikom i atmosferom mi je definitivno ovaj kafić. Jedina mana je što su stolovi mali, pa ako dolazite u društvu morate sesti odvojeno 😀

Starbucks – par puta smo se našli i u Starbucks-u budući da nam je i tu atmosfera lepa, topla i radna. Kafa, utičnica, internet, veliki stolovi.. svega ima, pa nemamo nikakvu zamerku. 

Servisne informacije

Do Istanbula doputovali smo sa aviokompanijom Air Serbia.


Ako planirate putovanje u Tursku, uslove za ulazak pratite isključivo na ovom linku.

Let nam je trajao svega sat i po, i sve vreme tokom leta nošenje maski je obavezno, izuzev kad se jede i pije.

Što se tiče korone i mera u Istanbulu, na zatvorenom su maske obavezne, dok su na otvorenom stvar izbora. Mada, veliki broj ljudi ih nosi. Kovid sertifikate nam nisu tražili, izuzev nekoliko situacija kad su nam tražili HES kod.

Prilikom obilaženja grada koristili smo Google maps, budući da su mape jako dobro urađene i da tačno pokazuju koji prevoz možete uzeti, koju putanju pratiti i slično.

Kartica za prevoz – Istanbulkart

Ako ostajete duže (4 i više dana) nesumnjivo je da će vam biti potreban prevoz u nekom trenutku. Da biste izbegli plaćanje karte 11 do 23 lira po vožnji, kupite Istanbulkart po ceni od 25 lira. Kad je kupite, sledi dopuna. Sa tom karticom vožnja će vas koštati do 5 lira. Karticu možete kupiti na lokalnoj trafici ili na stanici za metro i tramvaj, a na tim mestima je možete i dopuniti. 

Kartica za Internet – Vodafone

Takođe ako ostajete duže, imate opciju kupovine interneta, odnosno kartice, za 300 lira u vodafone-u. Ako vas je više, možete kupiti jednu karticu i koristiti je. Na njoj imate 20gb interneta, 1000 smsa, 750 minuta (tako nešto). No, internet je bitniji, pa je zato ova opcija super. Za 20e ste mirni i ne morate da vijate wifi po gradu. 😄

I to bi bilo to! Nadam se da će vam ovaj blog post biti od pomoći pri planiranju i organizovanju putovanja u Istanbul.

S obzirom da sam i sama došla u situaciju da guglam istanbul šta videti, kako bih se inspirisala i pokupila informacije koje bi mi značile za planiranje putovanja, poput uslova za ulazak u zemlju i slično, isto tako se nadam da će i vama ovaj blog post pomoći.

Ako imate dodatnih pitanja, slobodno mi pišite. 🤗

Ako vam se svideo blog o Istanbulu, kliknite ovde i nastavite da čitate moje priče sa putovanja.

+16

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email