Deliblatska peščara

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Ideja za vikend putovanje: Deliblatska peščara

Tragaš za idejom gde pobeći iz grada i doživeti nešto drugačije? Srbija je prepuna prelepih mesta koja te čekaju da ih otkriješ. Zato sada delim sa tobom jednu meni posebno dragu destinaciju kao ideju za vikend putovanjeDeliblatska peščara.

Deliblatska peščara je jedna od poslednjih pustinja u Evropi, poznata i kao Evropska Sahara, jedinstven lokalitet, mesto koje je nastalo delovanjem vetra koji je nanosio pesak i tako stvorio pravi pustinjski reljef.

Celom svojom površinom, ona danas predstavlja pravi raj za istraživače prirode, avanturiste i lovce. 👣 A kao specijalni rezervat prirode sa ponosom je čuvamo.

Šetnja i obilazak peščare pravi su doživljaj. Trenutak kad shvatiš koliko treba da budemo ponosni što imamo tako očaravajuća mesta u zemlji.

Šta sve možeš videti u Deliblatskoj peščari?

Čardak je odlično polazište ako planiraš da istražuješ staze za šetnju ili da voziš bajs po peščari. Mapu sa stazama videćeš odmah blizu parkinga. Staze su raznih kilometraža, pa tako ima onih od 3 km pa sve do 12 ili 15 km.

Moj izbor je ovaj put pao na stazu broj 6 koja je duga svega 3,5 km. Kako je bio radni ran i jutro, tako nije bilo ljudi i zaista sam mogla da uživam u njenoj divljoj lepoti, tišini. Upijajući trenutak.

Kod Čardak izletišta možeš pronaći i restoran, info centar, terene za sportske aktivnosti i jednu veliku livadu na kojoj možeš uživati posle šetnje.

Devojački bunar je najpoznatije i možda najlepše izletište Deliblatske peščare. Veoma je posećeno tokom cele godine. I nazivaju ga još i veselo izletište.

Tu možeš otkriti toliko nepoznatih detalja o Devojačkom bunaru, spoznati njegovu prirodu i kulturu kroz šetnje, odmor, posetu jednoj crkvi brvnari i vinarijama o kojima ću tek pisati.

Naravno, ako je letnja sezona ne zaboravi da poneseš kupaći, jer su plaže Dunava idealne za kupanje. Jedna od najlepših se nalazi upravo u selu Gaj.

Najlepši pejzaži i prizori prirode mogu se videti na putu ka Zagajičkim brdima, koji predstavljaju najviši deo peščare, a po mišljenju mnogih i najlepši. Do njih možeš doći iz pravca Sušare, Izbišta ili Grebenca.

I najbolje je da odvojiš čitav jedan dan, pa da lagano prošetaš, uživaš i upijaš trenutke. Mali savet – ponesi dosta vode i volje za istraživanjem.

Zatim, za sve vinoljupce i hodoniste, poseta vinarijama će se sigurno naći na itinireru. Kako ih lokalci još zovu – vinski raj na pesku. Zato, ne propusti da posetiš vinariju Đorđe i vinariju Galot. Nalaze se u Banatskim Karlovcima.

Na putu ka Beloj Crkvi možeš posetiti selo Jasenovo, koje je poznato po neobičnim drvenim skulpturama, kao i po reci Karaš. A pored toga, tu su snimani i neki od naših filmova, među kojima su “Dara iz Jasenovca” i ”Zaspanka za vojnike”.

Poseta mestima gde su snimale scene iz filmova bude poseban osećaj, zar ne?!

Belockrvanska jezera, ako dolaziš u letnjoj sezoni, ne smeš da propustiš. Ima ih šest i to su Glavno, Malo, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara i Novo jezero. U okviru jezera nalaze se plaže, tobogani, igrališta za najmlađe, štandovi sa hranom i pićem, skakaonice..

Za ljubitelje kampovanja, tu su i tri kampa, dva se nalaze kraj Vračevgajskog jezera, dok je jedan blizu Glavnog. Prelepo su uređeni, u samoj prirodi, kraj jezera gde možeš uz najlepše zalaske i izlaske sunca uživati sa prijateljima, porodicom ili lepšom polovinom.

Ovde možeš videti o kojim je kampovima reč.

Ako poželiš da posetiš i Vršac, ostavljam ti link do blog posta koji sam nedavno pisala i koji ti može pomoći tako što će ti dati predloge šta sve možeš videti u tom divnom banatskom gradu.

Deliblatska peščara je sjajna destinacija za one koji vole prirodu i upoznavanje iste kroz duge šetnje, foto safari, lov, vožnju bicikle, rekreaciju, edukaciju i posmatranje ptica.

Nekoliko zanimljivih činjenica o peščari 👇

  • Deliblatska peščara je najveća evropska kontinentalna peščara.
  • Zbog svoje jedinstvene lepote i različitih biljnih i životinjskih vrsta koje naseljavaju ovaj prostor proglašena je specijalnim rezervatom prirode i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.
  • Da li znaš da je najveći deo filma Ko to tamo peva snimljen baš u Deliblatskoj peščari?
  • Vremenske oscilacije u toku dana su jako izražene, pa tako se može desiti da tokom letnjih meseci temperatura u toku dana bude 40 stepeni, a u toku noći se drastično spusti.
  • Postoji jedna legenda o nazivu izletišta Devojački bunar, koja kaže da se jedne večeri lepa Srpkinja zaljubila u Turčina i otišla sa njim. A kao izrad protivljenja, njeni sunarodnici su je sačekavši kod bunara, kamenovali i ubili. A legenda kaže da se otad ovaj lokalitet tako zove.

Ponekad sve što nam treba jeste da provedemo vreme u prirodi sa najbližima, a uvereni smo već da ne moramo otići daleko da bismo to sebi i priuštili.

Sa tim razmišljanjem obožavam da istražujem kutke naše zemlje. Nedavno sam bila i u Bačkoj Palanci koju, sa njenom prelepom okolinom, takođe preporučujem kao ideju za putovanje po Vojvodini.

Korisne informacije

Korisnih informacija nikad dosta. Znam, jer i sama uvek istražujem o destinaciji na koju putujem. Tako da u nastavku delim par korisnih informacija koje te mogu dodatno pripremiti za posetu Deliblatskoj peščari.

Kako je najbolje doći do peščare? Ako dolaziš iz pravca Beograda najbolje bi bilo pratiti put koji vodi do Pančeva pa preko Kovina i Bele Crkve. A ako dolaziš iz Vojvodine, onda je najbolje ići preko Vršca i Bele Crkve.

Ulaz u peščaru se na parkingu kod izletišta Čardak naplaćuje simboličnih 100 dinara. A čim je posetite, videćete da to vredi i mnogo više.

Što se tiče pešačkih staza pisala sam već odakle polaze, ali ono što nisam spomenula jeste da peščaru možeš obići i na bicikli. Zamisli to.

Strava je što ih ne moraš nositi od kuće, već ih možeš iznajmiti i tu, kod restorana Čardak. Jedan sat korišćenja bicikle je 180 dinara, dok je čitav dan 420 dinara.

Kad je smeštaj u pitanju, od srca ti preporučujem Ladybird lodge. Radi se o tako lepoj, a ušuškanoj kućici u šumi.

Ostavljam ti link do njihovog Facebook profila i do bookinga, gde takođe možeš pronaći sve potrebne informacije.

Najlepše delove Deliblatske peščare videla sam upravo sa domaćicom smeštaja. Vodila nas je u prijatnu šetnju i pričala o nastanku peščare..

A imali smo priliku i da vidimo jednu od retkih biljnih vrsta – biljku sasa.

Poseta Deliblatskoj peščari je pravi doživljaj i sreća. Ja sam zaista uživala dok sam pisala ovaj post i na trenutke sam se mislima skroz teleportovala tamo.

A u meni se probudio ponovo onaj osećaj kad shvatim iznova da su mi putovanja sreća, a pisanje o njima još veća.

Za kraj, nadam se da ti se ovaj post dopao i da te je podstakao da razmisliš o istraživanju ovog tako vrednog i značajnog fenomena u našoj zemlji.


Ako tragaš za još nekim idejama gde putovati ovog proleća, klikni ovde i pogledaj gde sam ja putovala u proteklih nekoliko meseci. Sigurna sam da ćeš naći inspiraciju za naredno putovanje. A ako se to desi, piši mi, baš se radujem kad to čujem. 🍀

+17

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc