Bačka Palanka i njena okolina

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Ideja za izlet u Vojvodini: Bačka Palanka i njena okolina

Sa mojim timom sam se, pre nekih desetak dana, uputila u istraživanje Bačke. Nezaobilazna i primarna stanica na tom putovanju bila je Bačka Palanka, koju smo posebno želele da istražimo i predstavimo kao ideju za izlet.

Ono što Bačka Palanka i njena okolina pružaju i te kako su vredni pažnje, tako da želim da ti je predstavim kroz zanimljivosti, korisne informacije i preporuke.

Bačka Palanka – šumovita i..

.. vedra, Bačka Palanka je na mene taj dan ostavila poseban utisak.

Smeštena na levoj obali Dunava, na svega 45 km od Novog Sada, bila je odlična ideja za istraživanje i upoznavanje. Ono što je posebno krasi jeste što je..

..nadaleko poznata po svojoj dugoj istoriji i parkovima prirode.


Bačku Palanku sam prvi put posetila pre četiri godine, ali priznajem da mi je ovaj put bilo draže obići je znajući da me očekuje terensko jahanje – što od srca preporučujem svakome ko odluči da je poseti.

Jahanje konja

Na Dunavskoj obali, u Bačkoj Palanci, nalazi se tako zvano mesto dobrih jahača – pravi doživljaj za nas ljubitelje novih avantura.

Terenskom turom jahali smo po parku prirode Tikvara, pa smo došli i do istoimenog jezera – Tikvara (slika ispod) i do Dunava – i sve to po šumi, ulici, plaži.. KAKAV DOŽIVLJAJ. Bilo je praavo uživanje jahati uz prizore vode i prirode.

Jezero Tikvara, Bačka Palanka

Park prirode Tikvara predstavlja zaštićeno prirodno dobro od velikog značaja. Nalazi se u neposrednoj blizini centra grada i sa šumovitim ambijentom predstavlja raj za rekreativce – šetače, jahače, bicikliste..

A kad poželite da obiđete Bačku Palanku na ovaj način javite se Maji i Saši i zakažite terensko jahanje. Cena je 1200 dinara po osobi.

U slučaju da do sad niste imali priliku da jašete i po malo se bojite – Maja, Saša i njihovi mlađi pomoćnici su tu da vam to iskustvo učine što lepšim i prijatnijim.

Naravoučenije, osmeh nećete skidati sa lica kao ja na slici ispod.

Park prirode Tikvara
Jahanja konja, Bačka Palanka

Iskustvo koje se pamti.

Bačkom Palankom smo ovaj put samo prošetali, s obzirom da su sve ustanove kulture koje smo planirale da posetimo bile zatvorene.

Radujemo se da ih obiđeno i predstavimo čim uslovi to dozvole.

A sad slede zanimljivostida li ste znali..

– da je Bačka Palanka naseljena još od praistorije, o čemu svedoče arheološki nalazi i predmeti. Neki od njih su sačuvani u Muzeju grada Bačke Palanke.

– da je Bačka Palanka iako deluje kao mali gradić, zapravo jedna od većih vojvođanskih opština i da u svom sastavu broji još 14 obližnjih naselja (Čelarevo, Karađorđevo, Obrovac, Mladenovo, Despotovo, Neštin..).

– da postoji čuvena lokalna legenda o nazivu grada, a to je da današnji naziv potiče još iz 11. veka. Prema predanju, tada je na tom prostoru živela lepotica Anka, za čiju ljubav su se svi borili.

Međutim, u jednom od tih okršaja Anka je nastradala (ne zna se kako), a glasinama se tada pročulo kako je “pala Anka” i otuda nastade Palanka. Koliko je to tačno ne zna se, ali priznajte da je zanimljivo.

– da je u Bačkoj Palanci postavljen Ginisov rekord u spremanju riblje čorbe – u kotliću sa dubinom od 1,5 m i sa sastojcima – 1700 kg ribe, 350 kg luka, 150 kg začina i 300 l paradajza.

– da se u Čelarevu nalazi se jedan od dvoraca Dunđerskih, i da je baš u tom dvorcu Laza Kostić upoznao Lenku – svoju ljubav kojoj je posvetio pesmu “Santa Maria della Salute”. Danas je ovaj dvorac muzej u kom se može videti izložba nameštaja iz 19. veka

– da je Dunav u Palanci okarakterisan kao moćna reka, s obzirom na nesreću koja je izazvana poplavom 1965. godine kada je Dunav pokazao svoju moć nad meštanima grada.

Iz tog razloga danas stoji citat na nasipu koji je tad izgrađen između grada i obale jezera Tikvara – Velika je tvoja snaga, Dunave, to si nam pokazao 1965. godine, ali još je veća snaga ljudske solidarnosti koja te ukrotila.


Na svega 20-ak minuta od Bačke Palanke nalazi se Karađorđevo. Tako malo, a toliko značajno mesto. Karađorđevo je danas poznato pre svega po najvećoj ergeli rasnih konja koja je osnovana davne 1885. godine.

Pored ergele, tu su i restoran, hipodrom i muzej koji je otvoren 1983. godine i koji je posvećen istoriji tog mesta.

Karađorđevo je još i specijalni rezervat prirode – zaštićeno prirodno dobro. Podeljeno na dve celine, Mostongu i Bukinski rit, ovaj specijalni rezervat je mesto gde se mogu videti razne vrste biljnog i životinjskog sveta, a najviše dominiraju ptice.

Nekoliko ideja za šta posetiti u Bačkoj Palanci ako se zadržavate duže od jednog dana – muzej grada, muzej piva u Čelarevu, park prirode, jezero i plažu Tikvara, specijalni rezervat prirode Bagremara i Karađorđevo, ergela Karađorđevo, salaše, dvorac Dunđerski, plaže na Dunavu (Florida, Bager, Popovo)..


Predlozi za šta posetiti u okolini Bačke Palanke

Na putu ka Bačkoj Palanci, mi smo posetile jednu od 7 srednjovekovnih tvrđava na Dunavu Bačku tvrđavu.

Tvrđava je podignuta u 14. veku od strane ugarskog kralja Roberta Anžujskog i danas predstavlja najstariju tvrđavu u Vojvodini.

Po malo turistički zapostavljena, Bačka tvrđava je i te kako vredna posete, a njena sezona kreće od aprila tako da ne propustite posetu ovom jedinstvenom srednjovekovnom utvrđenju.


Nakon obilaska tvrđave, produžili smo do jezera Provala – najdubljeg jezera u Vojvodini. Ovo jezero je poznato kao glavno kupalište koje leti okupi veliki broj posetilaca, kako iz Bačke tako i iz okoline.

Jezero je pogodno i za malu decu, budući da je prvih 10 m jako plitka voda i da se kraj jezera nalaze ljuljaške, kackalice i sve što je dečurliji interesantno. A bilo je i meni interesantno – dete u meni moralo je da sedne bar malo na ljuljašku. Juhuu!

Za ljubiteelje prirode i kampovanja, kraj jezera se nalazi kamp odmaralište.
A tu je i prelepi restoran Bački dvor, u kom možete odsesti ili se samo okrepiti u restoranu i baru.

jezero Provala


I za kraj, posetili smo manastira Bođani. Manastir koji poznat prema jednoj zanimljivoj legendi o nastanku.

Naime, davne 1478. godine kada je trgovac Bogdan iz Dalmacije prolazio tim krajevima i iznenadno oboleo izgubivši vid, na mestu današnjeg manastira našao je izvor sa vodom kojom se umio. Pomolivši se Bogorodici, zavetovao se da će ukoliko progleda sagraditi manastir posvećen njoj.

Po njemu je danas manastir i nazvan Bođani.

Manastir Bođani


Ovaj post planiram upotpuniti i ostalim lokacijama u Bačkoj čim ih obiđem.

Zahvaljujući unapred isplaniranom putovanju, provele smo sjajno i ispunjeno vreme u Bačkoj. Jedva čekam nove avanture koje ćemo organizovati u okviru projekta Planer putovanja.

Ukoliko ti se ovaj post dopao, lajkuj ga i podeli sa prijateljima – volim kad delimo ideje i nove destinacije jedni sa drugima. 🙂

Ako ti imaš neku ideju ili predlog šta da posetim ovog proleća – piši mi.
Za još mojih priča sa putovanja, klikni ovde.

+17

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email