Advent u Zagrebu

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Advent u Zagrebu: Moje iskustvo i preporuke 🌟

Da li ste znali da je Advent u Zagrebu tri godine za redom nagrađivan za najlepši Advent u Evropi?! Koliko je božanstven najbolje ćete videti ako ga posetite, budući da ni same slike ne mogu da dočaraju lepotu i energiju mesta.

Za početak, moram napomenuti da moje oduševljenje gradom nije prestajalo čak ni posle par sati provedenih, budući da mi je svaki ćošak i kutak imao nešto svoje. Toliko sadržaja, muzike, hrane, topline i srdačnosti u ljudima nisam skoro doživela.

Advent u Zagrebu: Gornji grad

Ono što je sjajno jeste što su sve lokacije na kojima ima sadržaja nalaze relativno blizu, tako da sve možete obići u jednom danu.

Lokacije koje ne smete propustiti pri poseti Adventa u Zagrebu

Kako je izgledao naš dan i koje smo sve lokacije posetili, delim u nastavku.

Posetu smo započeli od Trga Bana Jelačića. U pitanju je glavni trg u Zagrebu. Naziv je dobio po važnoj istorijskoj ličnosti za Hrvatsku – generalu i banu Josipu Jelačiću.

Nakon posete trga, krenuli smo ka Katedrali, dalje prošli najpoznatijom pijacom u gradu – Dolac i ponovo izašli na trg. Zatim smo krenuli glavnom zagrebačkom ulicom – Ilica ka hotelu Jägerhorn.

Zanimljivost: Ilica je najstarija i najduža ulica u Zagrebu. Koliko je dugačka, najbolje svedoči podatak da ima preko 500 kućnih brojeva.

Najlepša adventska postavka nalazi se u prolazu hotela Jägerhorn, i zaista kao neko ko se bavi marketingom u turizmu, moram reći i svaka čast gradu koji je toliko Instagramičnih kutaka napravio, kao i ovom hotelu. Sjajan potez za privlačenje turista!

Nastavljamo dalje ka Tomićevoj ulici, tačnije do čuvene Uspinjače. Ono što je zanimljivo kod nje jeste da je jedna od najkraćih na svetu. Duga je svega 66m i kao takva predstavlja pravu turističku atrakciju.

Do Gornjeg grada možete doći Uspinjačom ili stepenicama. Mi smo se odlučili ovaj put za stepenice, budući da je red za Uspinjaču bio poduži, a mi nismo imali toliko vremena za čekanje.

Atmosfera u Gornjem gradu je zaista neverovatna. Na svakom koraku osećaju se dobre vibracije.

U Gornjem gradu možete posetiti Baš Naš Advent i napraviti fenomenalne fotografije, a pored toga i Crkvu Sv. Marka, Crkvu Svete Katarine, Kamenita vrata, Muzej prekinutih veza..

Galerija Klovićevi dvori se takođe nalazi u Gornjem gradu, i uveče kad sve zasija je posebno lepa, tako da tu možete napraviti fenomenalne fotografije.

Nakon šetnje po Gornjem gradu, sedamo u jedan wine bar – La Bodega, kako bismo popili dobro vino, ugrejali se i prikupili energije za dalji obilazak.

Park Zrinjevac nam je bio sledeća stanica. Od trenutka kad smo kročili u park osećala sam se kao da sam deo zimske bajke, na otvorenom.

I za kraj, moj omiljeni deo Adventa – Fuliranje.

Fuliranje se nalazi odmah preko puta parka Zrinjevac, na Štrosmajerovom trgu. Tezgice sa hranom i pićima, slatki i slani mirisi, muzika, đuskanjac – ma šta više poželeti.

Šta smo sve probali na Fuliranju? 😋

Babin gulaš – 59 kn / 7.83€  ➡ ocena: 10/10
Frankfurterka – 43 kn / 5.71€
ocena: 8/10
Cherry pie – 38kn / 5.04€  ocena: 9/10
Germknedla – 49kn / 6,50€
ocena: 9/10

A, šta je poseta Adventu, bez čaše kuvanog vina. Slažete li se?! 😁

Kad smo se fino najleli, i obišli park Zrinjevac, vratili smo se u Gornji grad, ponovo na Baš Naš Advent, kako bismo uživali uz muziku, i kuvano vino.

Par saveta za posetu Adventa u Zagrebu:

  • Ako možete birajte dane u radnoj nedeljii, budući da su vikendom jako velike gužve.
  • Advent traje sve do 07.01.2023, a sa FlixBusom imate svakodnevne polaske iz Beograda i Novog Sada.
  • Ako dolazite autobusom u Zagreb, na kisoku Tisak možete za 4kn kupiti kartu od 30 minuta vožnje i sesti na tramvaj br. 6 kako biste stigli do centra, tačnije do Trga Bana Jelačića.
  • Ponesite evre i razmenite u menjačnici, ili ako možete plaćajte karticom.
  • Cene su na tezgama izražene i u kunima i u evrima, ali plaćanje u evrima na velikom broju mesta nije moguće.
  • Čekirajte sajt adventzagreb.hr za sve informacije o programu.
  • Nikako ne propustite Fuliranje i moj savet vam je da obavezno probate Babin gulaš.
  • Kao i kuvano vino porodice Šoškić u Gornjem gradu.  
  • Obucite se jako toplo! Kapa, šal, rukavice, debele čarape.. i obavezno obujte udobne čizme/cipele budući da ćete dosta šetati..

Kako do Zagreba?

Flixujmo na Advent sa FlixBusom.
Do Zagreba sam iz Novog Sada došla sa FlixBusom. Polazak je bio u 6:50, sa presedanjem u Sremskoj Mitrovici. U Zagreb smo stigli oko 14h.

Samo neke od prednosti vožnje sa FlixBusom su – udobnost, više prostora za noge, wifi, besplatan prtljag, pristupačne cene, priključci za punjenje telefona, kupovina i čekiranje karte online putem aplikacije.

Flixbus

A u nastavku delim još par korisnih info za putovanje sa njima:

✅ Kartu možete kupiti online putem FlixBus aplikacije. Proces kupovine je skroz jednostavan.
✅ Polasci za Zagreb, Ljubljanu i Budimpeštu iz Beograda, kao i Novog Sada su svakodnevni, tako da ne propustite da posetite aplikaciju ili njihovu veb stranicu kako biste istražili detaljnije.
✅ Ono što je zanimljivo jeste proces kupovine karte – što pre kupite, to je jeftinije. Slično kao i pri kupovini avionskih karata.

Da li ste posetili do sad Advent u Zagrebu? Kakav je vaš utisak? Pišite mi u komentarima. 👇

Ako želite redovnije da pratite moj putnički sadržaj, zapratite me na Instagramu.

Do neke naredne avanture.

+4

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email