8 najdražih avantura u 2021. godini

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

8 najdražih avantura u 2021. godini

Avantura. Inspiracija. Nova iskustva.

Da mi je 2021. godina bila lepa i ispunjena raznim dešavanjima, iskustvima, putovanjima, lekcijama, trenucima sreće, ljubavi – uverićete se kad nastavite da čitate.

Početkom svake godine obožavam da sednem i uz topli napitak, svećice i pod ćebencetom, zapišem ciljeve, želje i iskustva koja bih volela da doživim u toj godini.


Do sad sam ih uglavnom zapisivala, a ove godine sam se motivisala da to sve uradim uz vision board, kako bih mogla i slikovito da ih prizivam.

Osećam da mi je, sve što zapišem bliže ispunjenju.

Prošle godine sam na ovaj način podelila mojih top 5 avantura u 2020. godini. Tad sam naišla na lep fidbek vas koji ste pročitali i potom mi pisali kako vas je taj blog inspirisao, dao ideje..

I ove godine sam poželela da sumiram iskustva iz 2021. godine i da ih podelim sa vama kroz blog post. Radi se o avanturama koje su me promenile, inspirisale i po kojima ću 2021. godinu pamtiti!

Top 8 avantura

Pokretanje projekta Isplaniraj Putovanje

Definitivno jedno od dražuh iskustava u 2021. godini mi je upravo pokretanje projekta Isplaniraj Putovanje.

Sa željom da promovišemo turizam u Srbiji, da pomognemo ljudima da kvalitetno putuju, da nauče mnogo toga o našim mestima, planinama, kulturnim znamenitostima, da vam uštedimo vreme i pomognemo da doživite nezaboravno i ispunjeno putovanje nastao je projekat ISPLANIRAJ PUTOVANJE. 

Kroz rad na projektu imala sam prilike da razvijem brojne veštine, da razmišljam drugačije, da padnem, ali i ustanem – što bi se reklo, da se usavršavam na poljima digitala, da se spojim sa divnim ljudima..

Sve u svemu – beskrajno sam ponosna na čitav projekat i na ono što će tek biti… jer vizija je sad drugačija.

Ako želite da pročitate više o projektu i našim počecima, za Turistički žurnal predstavili smo projekat, tako da ovde možete to pročitati.

Radujem se ako nas podržite na društvenim mrežama, na Instagramu i Faceboooku, i naravno pišete ako vam je bilo kakav savet ili preporuka vezana za putovanje potrebna. 🌍

Terensko jahanje

Kao jedna od avantura u 2020. godini bila mi je jahanje konja, o kojoj možete pročitati više ovde.

Ali u 2021. godini imala sam priliku da idem na terensko jahanje.

Taj adrenalin se ne može rečima opisati, jednostavno se mora doživeti.

Šumama i puteljcima Kosmaja jahali smo oko 2h. Toliko adrenalina, galopa, podvlačenja ispod grana, smeha, zabave i onih “jaoj” momenata kad noge polako izdaju.. Ma, strava koliko je dobro!

Svakome ko voli takav vid avanture i adrenalina bih preporučila.

I naravno, od srca preporučujem jahanje_kosmaj za to iskustvo. Kod njih se prvo možete oprobati u jahanju tako što rezervišet čas jahanja. Kad prođete čas i savladate osnovne tehnike, možete ići na terensko.

Par saveta ako niste do sad jahali 👇🏼

– za prvi čas vam ne treba nikakvo predznanje, samo volja i želja da se upoznate sa konjem i njegovim pokretima,
– jahanje je ozbiljna fizička aktivnost, tako da se nemojte iznenaditi ako i dva dana posle toga ne budete mogli da hodate normalno,
– vaša sigurnost je uvek na prvom mestu, tako da obavezno slušajte ljude koji vas uče,
– unesite dovoljno tečnosti i pre i posle jahanja, da ne biste dehidrirali.

Kosmaj

Život u Grčkoj

Od kako sam 2018. godine iskusila tu čar promene okružnja i zemlje življenja, tako mi se osladio privremeni život u inostranstvu.

Tad sam imala priliku da provedem skoro tri meseca u Crnoj Gori i potom 9 meseci u Španiji.

Upoznavanje novih kultura, ljudi, jezika, želja za promenom, napredovanjem, upoznavanjem sebe, za izazovima i novim saznanjima me je i 2021. godine povela u avanturu zvanu život i rad u Grčkoj.

Naime, tokom leta imala sam priliku da živim i radim u Grčkoj, kao predstavnik na destinaciji. Boravila sam dva i po meseca u jednom slatkom primorskom gradiću, na Jonskoj obali – u Pargi.

Smatram da je život van zone komfora velika škola.. i da me svako takvo iskustvo čini bogatijom i zrelijom.

Ako se odlučite jednog dana da letujete u Pargi, sve moje utiske o tom mestu, savete i preporuke možete pročitati u nastavku..

Dosta detaljnije na tu temu pisala sam i u blog postu koji možete pročitati klikom na link.

Vožnja brodića

Da li ste do sad imali priliku da vozite brodić?!

Ja iskreno nisam sve do jula 2021. godine kad sam se upustila i u tu avanturu sa momkom i sa još dvoje divnih mladih ljudi koje smo upoznali u Pargi.

Nisam čak tad ni mislila da je to nešto zanimljivo, dok momak nije preneo celu tu euforiju i na mene, i dok nisam na kratko preuzela volan u svoje ruke i na par minuta bila vođa lađe. 🤠

To ipak i nije dugo trajalo, jer mi se desilo da gubim pravac zbog snimanja i slikanja tokom vožnje.. ipak prizori su bili nestvarni, pa sam to želela da zabeležem kako bih i na društvenim mrežama podelila celokupno iskustvo.

Avanturu vožnje brodića, obilaske divljih plaža, kupanje sa ribicama i maksimalno chiliranje iskusili smo u Sivoti – mestu koje se nalazi nadomak Parge.

Inače Sivota je mali gradić koji se nalazi takođe na obali Jonskog mora, ušuškan u zalivu i okružen bujnom vegetacijom.🌿 A ako mene pitate, asocijacija na Sivotu mi je – zelenilo i čamci!

Pa budući da Sivotu okružuju tri ostrva – Agios Nikolaos, Mavro Oros i Murtemento, tako je tu naročito popularno rentiranje čamca kako bi se ona istražila.

Ako vam se ovo iskustvo čini interesantnim, kliknite ovde i pročitajte detaljnije o tome.

Paraglajding

Paraglajding mi je bila želja neko vreme, ali ne znam iz kog razloga, mislila sam da je to nešto nedostižno, strašno i skupo.

Kad sam razmišljala šta bih mogla momku za rođendan da poklonim, na pamet mi je pao upravo paraglajding – kao iskustvo koje se ne zaboravlja.

Kad sam poklonila njemu i kad smo došli na Zlatibor, odlučila sam da poklonim i sebi. I da se tako oprobamo i doživimo zajedno novu avanturu!

Let nam je bio sa vrha Zlatibora, sa Čigote.

Kakav je to osećaj, adrenalin i sreća! Paa, svima bih prepooručila.

Mada, priznajem da me je malo trema drmala pred sam let, ali tokom leta sam se maksimaaalno osećala bezbedno i bez ikakvog straha.. skroz sam se prepustila trenutnom uživanju i osmeh nisam skidala sa lica! A reč “vau” ponovila sam jedno 50 puta.

Sa 1800m posmatrala sam Zlatibor kao na dlanu, a zahvaljujući vedrom danu imala sam priliku da vidim i Taru, Zlatar, Mokru Goru, Čačak, Durmitor. 😲 Moj momak je čak imao i tu sreću da u trenutku leta nebo deli sa dva beloglava supa.

Zahvaljujući paraglajdingu zavolela sam ponovo Zlatibor, zavolela sam neodoljive proplanke koje ima i prirodne predele koji ga okružuju..

Sad iz ove perspektive mogu podeliti i moja tri saveta za vas ako se odlučite da odete na let 👇🏼
– obucite nešto udobno i toplo,
– stavite naočare za sunce i
– prepustite se visinama!

Kako vam se čini paraglajding? Da li biste išli na tandem let?

Ako se odlučite za ovu avanturu, preporučujem vam Petra.. i Zlatibor kao lokaciju za paraglajding tandem let.

Ako se oprobate pišite mi utiske. :))

Avanturistički vikend na Zlatiboru

Planinarenje na Stolovima

Avantura za avanturom! Dve nedelje nakon vikenda provedenog na Zlatiboru, bila sam na Stolovima.

Naravno, radi planinarenja koje je bilo i te kako izazovno, inspirativno i koje je budilo sva čula.

Avantura na planini Stolovi

Više o tom iskustvu, pročitajte u blog postu.

Škola vina u vinariji Deurić

Poslednji vikend 2021. godine provela sam u vinariji Deurić, na školi vina. To mi je bila jedna od želja u 2020. godini koju nisam uspela ostvariti, ali kockice su se u 2021. godini složile i dale mi priliku da budem deo te edukacije.

Školu vina i to iskustvo preporučujem svakom ljubitelju ovog pića.

U okviru vikend škole vina u vinariju Deurić, pored degustacije, imali smo priliku da čujemo nešto više o istoriji vina i o proizvodnji, da saznamo kako se vina uparuju sa hranom, kako se vino predstavlja, otvara i služi.. da učimo kako da degustiramo i ocenjujemo vino. Da obiđemo vinariju i da primenimo naučeno..

A pored svega toga i da se sjajno zabavimo i nasmejemo.

Tako da, za sve koji su ljubitelji vina preporučujem od srca školu @vinarijadeuric. Takođe ako neko vama drag voli, eto ideje za poklon.

Promene u interesovanjima

I ono što sam ostavila za kraj, kao možda najupečatljivije iskustvo, odnosno promena u 2021. godini jeste sve što mi se dešavalo na poslovnom planu kako je vreme prolazilo.

To je sa jedne strane i sasvim normalno, jer kad pogledamo naša interesovanja pre 2 ili 3 godine i danas.. razlike su sigurno očigledne – kod nekoga više, kod nekoga manje.

Kod mene su se te promene odigrale tokom prethodne godine veoma brzo.

Od frilens pisanja za druge sajtove, do pokretanja sopstvenog projekta, ozbiljnijeg pristupa Instagramu i svemu što delim tamo, do života i rada u inostranstvu, pa i do posla u digitalnom marketingu.

Trenutno mi je fokus da se specijalizujem za (digitalni) marketing u turizmu i naravno da razvijam projekat Isplaniraj Putovanje.

A šta će mi doneti ova godina, kakva nova iskustva i ideje – videćemo. 🤠

I to je to! Koliko god mi je 2021. godina bila izazovna, isto toliko mi je bila godina koju ću pamtiti baš po malim pobedama i velikim iskustvima.

Kakva je bila vaša 2021. godina? ✨

+4

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc