Volontiranje i prakse tokom studiranja

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Volontiranje i prakse tokom studiranja | Zašto su važan deo razvojnog puta?

Sa velikom željom da podelim svoja iskustva tokom studiranja, a i nakon, kao i sa vašim interesovanjem da o svemu tome detaljnije čujete, stvorila se ideja💡 da putem Instagram LIVE-a podelim sve o tome, zajedno sa devojkama koje su kroz ta iskustva prošle ili trenutno prolaze.
Prvi LIVE bio je posvećen upravo temi Volontiranje i prakse tokom studiranja.

Mnogo mi je drago što sam baš sa njom pokrenula seriju lajvova, s obzirom da je pravi uvod u mogućnosti koje tokom studiranja možete imati.

A još mi je draže što sam o svemu tome imala priliku da pričam sa mojom dragom koleginicom Jelenom Marjanović.

Volontiranje i prakse tokom studiranja | Da li su i koliko važni?

Iskreno, Jeca je neko ko je meni prva asocijacija kad je ova tema u pitanju, budući da je izuzetno angažovana na svim poljima. Ako premotate live na 34:30, videćete koliko ona ima akreditacija sa volontiranja i biće vam jasno zašto sam baš nju pozvala da podeli svoje iskustvo.

Pored toga, ona putem profila ruza_otkriva nesebično deli svoja iskustva tokom studiranja, aktuelne edukacije, prilike za volontiranje, prakse, izazove, podsetnike za prijavljivanje ispita i slično.. A njena ideja je da svojim sadržajem pomogne svim mladim studentima i na svojstven način im olakša studije.

Pre nego što krenemo sa temom, volela bih da se osvrnem na to šta je uopšte volonter, odnosno ko je ta osoba i kako se taj pojam definiše?

Volontiranje je pojam za koji ste do sad verovatno čuli i jasno vam je šta to zapravo znači.
Biti volonter znači biti dobrovoljan, solidaran, vredan, raditi nešto bez naplate. A volontirati znači, iz mog ugla, dobrovoljno pomoći nekome u realizaciji projekta/ideje/događaja..

Volontiranje. Da li je i koliko važno?

Definitivno da je važno. Koliko? MNOGO, naročito ako vam cilj tokom studiranja nije isključivo polaganje ispita, već i sticanje iskustva i poznanstava u branši koju ste odabrali.

Ako ste po prirodi radoznali, biće vam sigurno lakše da se upustite u volontiranje već na početku. Ali ukoliko niste i ukoliko ste stidljivi onda savetujemo da se u tim iskustvima oprobate zajedno sa kolegama.

Smatramo da je volontiranje tokom studiranje jedinstveno iskustvo.
Mnogo mi se svidelo to što je Jeca citirala svoju mamu: Nikad nećemo imati više (slobodnog) vremena, energije, želje za kontaktima, poznanstvima i najviše mogućnosti da eksperimentišemo, upoznajemo sebe i razmišljamo o tome čime bismo se bavili.

To zaista jeste tako. Tokom studija imamo najviše vremena da se oprobamo u različitim iskustvima i da vidimo šta je ono u čemu se pronalazimo.

Istina je i da se nekada tačno znalo šta će ko da radi po završetku fakulteta, ali to danas nije slučaj. Od nas se danas očekuje mnogo više. A to je da se sami aktiviramo i kreiramo ono čime ćemo se baviti. I ono u čemu smo dobri.

Danas ljudi i od hobija prave posao. Zato su i mogućnosti jako velike i važno je da to osvestite na početku studiranja.

Ako vreme koje investirate u volontiranje posmatrate kao izgubljeno vreme i očajni ste jer vam je neplaćeno, smatram da to nije način na koji treba da posmatrate to iskustvo. Naročito ne tokom studiranja.

Posebno zato što u tom periodu vas daleko više treba da zanima povezivanje, sticanje iskustva, upoznavanje sebe i to je ono što je daleko vrednije od novca. A naravno, doćiće i vreme kad ćete moći to volontersko iskustvo i da naplatite. 😊

Šta je najvrednije što nam donosi volontiranje?

Kontakti. Kontakti. Kontakti.

Reč koju smo više puta spomenule kad je u pitanju volontersko iskustvo i benefit istog.

Zaista jeste tako, kontakti su najvažniji, zato što je volontiranje sjajan način da se povežete sa posetiocima događaja, sa kolegama.. i mogućnosti su neograničene! Kontakti su nešto što ostaje sa nama i nikad ne znamo kad nam mogu značiti.

Pored kontakata, tu je i ISKUTVO kojim možete svoj CV obogatiti. Iskustvo i znanje je nešto što vam niko ne može oduzeti. To je samo vaše.

Kao i otkrivanje svoje strasti. Nikad ne znate da li će se nakon nekog volontiranja u vama probuditi želja da se baš time bavite, nakon studija ili tokom studija.

Meni se dešavalo i da volontiranje koristim kao priliku da se oprobam u nečem što mi nije toliko prijatno, budući da me pozitivna trema prodrma pred svaki javni nastup (npr. bila sam voditeljka jedne humanitarne predstave). Takođe bilo je i volonterskih iskustava u kojima se nisam pronašla i to je skroz okej.

Najdraže volontersko iskustvo

Zaista je izazov izabrati najdraže volontersko iskustvo, naročito ako iza vas stoji veći broj događaja na kojima ste se ostvarili u toj ulozi. Jeca nije mogla da izdvoji svoje najdraže iskustvo, u čemu je razumem, budući da je i meni bilo teško da izdvojim jedno.

Svako volontersko iskustvo donosi sa sobom nešto svoje. Nove uvide, perspektive, kontakte, saznanja i prilike.

Toliko divnih ljudi, mogućnosti, prilike za rast, razvoj, razmenu mišljenja, ideja.. I to je nešto izvanredno što sa sobom nose volonterska iskustva.

Što se mene tiče, ako bih već izdvajala jedno, to bi bilo iskustvo sa volontiranja na Madrid Openu.

To je bilo 2019. godine.

Jedinstveno iskustvo sa kojim sam u potpunosti iskočila iz zone komfora i oprobala se u nečemu potpuno drugačijem do sad. A ujedno je i moje prvo volontiranje u stranoj zemlji i na sportskom događaju.

Izdvojila sam ga kao najdraže najviše zato što sam preuzela incijativu da se, iako su prijave uveliko bile zatvorene, javim koordinatoru za volontere putem mejla i izrazim želju da budem deo događaja. Nakon svega 3 dana javio mi se sa potvrdnim odgovorom i ja sam bila deo tog fenomenalnog događaja.

Tokom tih nekoliko dana, sećam se da sam dolazila u situaciju da sebe par puta uštinem, čisto da vidim sanjam li ja to sve što mi se dešava. 🙈

Sezonski rad | Iskustva

Kad je sezonski rad na moru, kao i prakse generalno, Jeca i ja smo se složile da su odličan način da tokom studija steknemo radno iskustvo i da uz to zaradimo.

Istina je da zarada nije velika, pa smo to izdvojile kao jednu od mana. Ali opet spominjem ISKUSTVO koje je u tom trenutku neprocenjivo. Naročito ako ste student Difa, pa imate priliku da radite kao spasilac ili trener u nekom hotelu. Ili ste student hotelijerstva pa ste otišli na sezonski rad i imate priliku da radite u nekom hotelu.

Sasvim je normalno da vas to dovode do toga da time poželite da se bavite i nakon studija. To je onda pun pogodak, jer imate iskustvo, pa ukoliko se i pokažete u najboljem svetlu, iz sezone u sezonu vas vaši poslodavci mogu zvati da ponovo dođete.

Kao jednu od lepota sezonskog rada istakle smo svakako život na moru, s obzirom da smo obe imale priliku da radimo u Crnoj Gori. Kao i poznanstva koja ćete sigurno steći i održati i nakon sezone.

Odgovori na vaša pitanja

Na kojoj godini je najbolje prijaviti se za volontiranje i praksu?
Mislimo da definitivno nikad nije kasno, bilo da ste druga godina, treća ili četvrta. Gledajući iz našeg iskustva, obe smo krenule sa volontiranjem već u prvoj godini. Pa zato mislimo da je možda na početku najbolje da krenete sa eksperimentisanjem i umrežavanjem sa kolegama.

Da li prakse vode ka zaposlenju?
Svakako da mogu voditi, ukoliko se vi svojim angažovanjem istaknete.

Na koji način ste se prijavljivale za volontiranja? Uz CV ili drugačije?
U najvećem broju slučajeva sve što je potrebno jeste da ostavite svoje podatke – ime, prezime, godinu studija, smer, neretko organizatori traže i motivaciono pismo.. A CV se uglavnom dostavlja prilikom prijavljivanja za praksu.


Naš zaključak na ovu temu je da je biti volonter tokom studiranja najlepše iskustvo! Kao i sezonski rad, jer oba iskustva nose sa sobom svoje izazove, ali i mnogo više lepota, iz našeg ugla. 🙏

Nadam se da vam je ovaj post bio koristan i da vam je dao nove uvide i mogućnosti koje možete ostvariti, uz samo malo truda, inicijative i volje.

Pišite mi kako vam se dopao ovaj blog post, kao i LIVE ukoliko ste odgledali. I naravno, pozivam vas da podelite svoja iskustva na ovu temu. Radujem se da ih čitam. 🙆‍♀️

+2

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

KRATKI TIPS & TRICKS ZA PLANIRANJE PUTOVANJA

🗺️ Rezervišite smeštaj

Sajtove koje najčešće koristim kad je rezervacija smeštaja u pitanju jeste Booking.com i Airbnb. Takođe, sve češće inspiraciju tražim i na Trivago. 

🗺️ Kupite avionsku kartu

Najpovoljnije i najbolje opcije pri kupovini avio karata pronalazim na sajtu Skyscanner. 

🗺️ Putno osiguranje

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 
Moja propruka je uvek Generali putno osiguranje.

🗺️ Obezbedi internet i u inostranstvu

Airalo je aplikacija za kupovinu eSim kartice u preko 120 zemalja sveta, sve sa ciljem globalnog povezivanja. ✨ Sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju, unesete vaše podatke, odaberete zemlju u koju putujete, ili kontinent i kupite paket koji vam najvše odgovara. Ako želite, možete iskoristiti moj kod ANDRIJ4100 pri instaliranju i dobiti 3$ bonusa.

🗺️ Doživite destinaciju na najbolji mogući način

Na GetYourGuide i Viator možete pretražiti jedinstvena iskustva poput pešačkih, vinskih i mnogih drugih iskustava na destinaciji. 

🗺️ Želite da rentirate kola na destinaciji?

Pogledajte sajt DiscoverCars.com i pronađite pravu opciju za vas.

🗺️ Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenem da se pakujem, uvek prvo proverim vremensku prognozu i na osnovu nje osmislim koje odevne kombinacije ću poneti. Vremensku prognozu proveravam na Yr.

🗺️ Za lakše snalaženje na destinaciji

Putovati uz navigaciju je danas mnogo lakše, zato joj se ne opirite i koristite je, ali ne slepo. Omogućite sebi i malo improvizacije. Google maps vam može i te kako pomoći kad ste u većim gradovima. 
Ako tražite inspiraciju za pešačke staze, preporučujem vam Wikiloc