Planiranje putovanja

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Saveti za planiranje putovanja

Planiranje putovanja. Koliko je lepo, toliko ume i da bude izazovno, a ponekad i naporno.

Sigurna sam da ste se do sad našli u situaciji da ne znate šta biste mogli da posetite na željenoj destinaciji. Trudite se da izvučete informacije koje bi vam značile, a nekad je problem doći do onih relevantnih i zaista korisnih..

Zato sam poželela da na ovu temu podelim iskustva sa mojom dragom drugaricom i koleginicom Mašom Lepšanović, i to putem Instagram Live-a, koji možete poslušati klikom na link.

Maša je svaki dan u pokretu, često putuje, upoznaje i istražuje.. i neko ko je sjajan ambasador svoje zemlje. Putujući, ona priča priče i upoznaje svoju zajednicu sa Srbijom i sa svetom. Bavi se i digitalnim marketingom, a nekad je radila i kao stjuardesa, pa njen profil predstavlja kombinaciju svega toga.

Ukoliko vas neka od spomenutih tema zanima, trk na Mašin profil i ispratite sve što radi.

Saveti za planiranje putovanja

Da li je i zašto je važno planiranje putovanja?
Samo planiranje smatram da jeste, jer sa sobom donosi niz benefita, koje možete pročitati klikom na link. 👆 Ali, u svemu tome bi trebalo imati granicu i ne planirati do detalja, kako ne bi došlo do razočarenja.

Primera radi, meni se pre dešavalo da do detalja isplaniram putovanje i na kraju se desi da padne sneg ili kiša, i to me spreči u poseti nekoj od lokacija. Na kraju dana to je u meni izazivalo tugu i razočarenje.

Zato smatram da je lepo znati gde idemo, šta možemo da posetimo na toj destinaciji? Zbog čega je ona važna? Da li iza nje stoji neka bogata istorija, kultura? Da li je u njoj živeo ili još uvek živi neko od poznatih ličnosti? Koji restorani su najbolji u tom kraju, po kojim specijalitetima je poznato mesto?

Sve je to zanimljivo znati kako bi doživljaj destinacije bio potpuniji.


Planiranje putovanja: Kako mi to radimo?

Zavisno od destinacije, proces planiranja putovanja se razlikuје. Za duža i dalja putovanja planiranje traje kod nas i po nekoliko dana. Dok je za neke bliže destinacije sasvim dovoljno izdvojiti svega pola sata ili par sati kako bi se osmilio sadržaj i eventualno rezervisale neke aktivnosti.

U suštini, obe se trudimo da znamo neke osnovne informacije o destinaciji na koju putujemo, a da se uz to i prepustimo savetima lokalaca, improvizaciji i trenutnom osećaju.

Ono što najčešće radimo jeste pretraživanje informacija putem Google Mapsa, turističkih blogova, vlogova i društvenih mreža.

Preporučujemo vam da pretražite sajtove i društvene mreže turističkih organizacija mesta u koje putujete, kao inspiraciju za posetu znamenitostima, restoranima, manifestacijama…

Kada jednom zapišete sve što možete videti, uđite u Google Maps i pogledajte gde se sve te lokacije koje ste zapisali nalaze. Onda napravite ‘plan’ shodno lokacijama i uskladite sa vašim vremenom.

BONUS SAVET: Uvek imajte opciju B! Tačnije zapišite sve što možete videti, tako da ukoliko se desi da je neki muzej ili pećina koju ste planirali da posetite zatvorena – imajte plan B i posetite neku drugu lokaciju. 😉


Korisni sajtovi i aplikacije prilikom planiranja putovanja

Maša je istakla da je za nju najkorisniji Google Maps, budući da joj služi i kao inspiracija i kao izvor informacija, prilikom planiranja putovanja.

Pored toga, spomenula je Booking, preko kog rezerviše smeštaj i Trip Advisor na kom pronalazi zanimljive preporuke, za lokacije i restorane.

Od korisnih alatki koje ja koristim, izdvojila bih:

  • Google Maps,
  • Airbnb,
  • Instagram,
  • Trip Advisor,
  • Wikiloc,  
  • Yr.com weather (za proveru vremenske prognoze u drugim zemljama) ili aplikaciju Weather na telefonu,
  • Skyscanner za pretraživanje letova,
  • BlaBlaCar,
  • Youtube..

Gde pronalazimo inspiraciju za putovanja?

Inspiraciju pronalazimo u večitoj želji da putujemo i upoznajemo nove lokacije. To je upravo i ono što nas motiviše da putem svojih Instagram profila delimo putnički sadržaj.

Maša je istakla da inspiraciju za putovanja pronalazi putem različitih medija, kao što su Instagram, Facebook, Youtube. A pored toga spomenula je i da voli da prati poznate Travel Bloggere i njihove putešestvije. Prateći sve to zapisuje svoju bucket listu, zamišlja sebe na tim destinacijama i na taj način se trudi da to manifestuje.

Društvene mreže danas imaju tu sjajnu moć da nam online sve bude prisutno i da prateći tuđi sadržaj, u vidu putovanja, vrlo lako možemo i mi da osmislimo kako ćemo dane provesti na toj destinaciji, ili u kom restoranu možemo ručati/večerati i slično.

Što se mene tiče, naravno da i ja putem medija dolazim do inspiracije, ali i vrlo često razmišljam o tome koje destinacije bih volela da posetim i koje smatram da su mi u trenutnom životnom dobu zanimljive.

Naravno da mi je cilj da posetim svoju zemlju uzduž i popreko, da posetim što više drugih zemlja, da upoznam druge kulture, ljude. Ali svakako sam svesna i da ne mogu sve odmah i odjednom. I da je sasvim u redu imati neke trenutne želje i preferencije, i polako ostvarivati svoj san. 🌍

Koje destinacije ističemo kao predlog za posetu tokom proleća?

Naši predlozi su:

Vojvodina (Subotica, Sombor, Novi Sad, Vršac, Deliblatska peščara, Fruška Gora, Zrenjanin, Stara Pazova, Inđija), zatim spomenule smo Đerdap, Taru, planinu Javor, Staru planinu, Niš, Pirot..

Ma, gde god da odete, biće vam lepo! Ne sumnjam u to.

I za kraj, spomenula bih da je Maša najavila svašta lepo na svom profilu u narednom periodu, a posebno je istakla veb sajt koji će uskoro prezentovati.

Ja sam najavila EBOOK na temu planiranja putovanja, tako da očekujte uskoro i to na mom blogu.

Pozivam vas svakako, ako želite da budete u toku sa našim pričama sa putovanja i našim radom, da zapratite naše Instagram profile.
🌍 fly_with_masha i 🌍 andrijanacojic.

Budite slobodni i pišite mi ako imate bilo kakva pitanja na ovu temu, ili planirate negde da odskitate praznike ili posle njih. 👣 Vrlo rado ću vam dati savete i preporuke šta da vidite, gde da odsednetе i slično, shodno vašim potrebama. 

+2

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email