Jahanje konja - Kosmaj

Andrijana Cojić

Putuj. Istražuj.

Kako na aktivan i lep način iskorisititi zimski dan na Kosmaju?

Zimski dani se podjednako dobro mogu iskoristiti i provesti aktivno i zabavno. Kratak izlet do planine Kosmaj i jahanje konja, kao moje prvi put doživljeno iskustvo, bilo je zaista okrepljujući vid aktivnog i lepo iskorišćenog dana.

Putujući Srbijom ove godine uverila sam se da zaista ne moramo otići daleko da bismo videli i doživeli nešto lepo i drugačije.

Upoznajući i istraživajući prirodu naše zemlje uživala sam svim svojim čulima i oprobala sam se u nekim meni sasvim novim avanturama. Prvi put sam kampovala, otišla na rafting i jahala konja. Uh, da vidiš samo smešak na mom licu dok se prisećam.  

Priroda je jedina knjiga koja na svim listovima nudi mnogo sadržaja. – Goethe

Bila je to subota, 29. novembar, kad mi je momak predložio da u nedelju odemo na Kosmaj. Kao osoba koja ne odbija putovanje, odmah sam pristala i osmilila kako možemo provesti dan. Između ostalog, predložila sam mu da zakažemo čas jahanja i time upotpunimo boravak na Kosmaju. Ukoliko odlučite da posetite ovu planinu i da jašete, posetite profil jahanje_kosmaj i zakažite svoj čas.

Kosmaj je planina koja se nalazi u neposrednoj blizini Mladenovca. Sa svojih 626 m nadmorske visine je, posle Avale, najniža planina u Šumadiji.

Zbog magle koja nas je dočekala na planini nismo imali mogućnosti za šetnju i obilazak planiranih lokacija.

Uživanje na Kosmaju je moguće čak i kad je hladno, verujte mi, samo je potrebna volja.


U selu Velika Ivanča se nalazi divno i skromno imanje gde smo proveli kvalitetno nedeljno popodne.

Imanje na Kosmaju

Budući da je to bio naš prvi susret sa konjima, uzeli smo čas obuke koji je trajao 45 minuta, kako bismo savladali najosnovnije. Cena jednog časa po osobi iznosi 1200 dinara. Pre odlaska na terensko jahanje, potrebno je ipak proći bar čas do dva u dvorištu, kako bi se upoznali i ovladali osnovnim tehnikama jahanja. Iako je taj dan bilo možda 8 stepeni i jako hladno, tih 45 minuta sam se čak i znojila – što govori o dobroj fizičkoj aktivnosti koju iziskuje ovaj sport.

Devojčice koje su nas obučavale sve vreme su nas usmeravale na pokrete tela – ruke dole, pete nazad.. Prvih dvadesetak minuta delovalo mi je kao da sam potpuno smotana za ovaj sport, ali kako je vreme odmicalo sve više sam se oslobađala, upoznavala sa konjem, kapirala pokrete tela koje iziskuje jahanje.. Mogu slobodno reći da nije nimalo lako kako sam ja zamišljala, ali je iskustvo koje bih svakome poželela.

Kosmaj - jahanje konja

Čitala sam o benefitima koje konji imaju na ljude, ali opet nisam bila dovoljno svesna dok to i sama nisam osetila.
Osećaj sreće, slobode, samopuzdanja i mira bio je prisutan tih 45 minuta, a i nakon toga. Neverovatna je ta moć koju blizina i prisustvo konja izaziva u nama.

Kosmaj - jahanje konja

Na proleće planiramo ponovnu posetu Kosmaju radi obilaska jednog od lepših vidikovaca sa pogledom na Šumadiju – Spomen kosturnica na Belom Kamenu, Spomenika borcima Kosmajskog odreda, zatim radi piknika, šetnje i ponovnog jahanja. Ovaj put, terenskog jahanja.

Kosmaj, kao izletnička planina, super je za jednodnevnu posetu – uz koju ti preporučujem da probaš jahanje konja.. i da mi javiš utiske!

Ako ti se ovaj post dopao, pogledaj i moj post o Staroj planini, a za još avantura i inspiracije zaprati me na Instagramu. 🙂

+8

Podeli ovaj post sa prijateljima ako ti se dopada.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email